/ زهرا حریری / سید جواد حسینی کیا، در گفت وگو با خبرنگار پرشین خودرو، با بیان این مطلب به حضور چراغ خاموش برخی خودروسازان کره ای در بازار ایران اشاره و با توجه به موضوع ممنوعیت واردات لوازم خانگی کره ای از سوی مقام معظم رهبری اظهار داشت: تاکید اخیر رهبری در خصوص ممنوعیت واردات لوازم خانگی کره ای نیز به دلیل بلوکه شدن میلیاردها دلار پول ایران در این کشور است که بر این اساس رهبر معظم انقلاب طی صدور حکمی اعلام کردند نباید در مقابل پول های بلوکه شده، کالای کره ای وارد بازار ایران شود که به تولیدکننده داخلی و بازار 80 میلیونی ایران ضربه بزند.
وی تصریح کرد: چنانچه شرکتها و برندهای برتر خارجی با مشارکت و سرمایه گذاری در داخل اقدام به تولید خودرو کنند مسلما این امر مخالف فرمایشات مقام معظم رهبری نیست و آن چیزی که رهبری با آن مخالفت نمودند واردات کامل کالای خارجی است.
حسینی کیا، همچنین به جریان ترک همکاری خودروسازان خارجی در دور جدید تحریم ها و شرایط لازم برای حضور مجدد این شرکتها در بازار ایران اشاره و اضافه کرد: بازگشت خودروسازان کره ای و هر خودروساز خارجی باید همراه با انتقال دانش فنی و سرمایه گذاری در ایران باشد و ضمن اینکه پیش از هرگونه قرارداد جدید و حضور مجدد شرکای خارجی، باید پرداخت جرایم و جبران ضرر و زیان ترک همکاری قبلی در اولویت قرار گیرد و شرکتها ملزم به پرداخت هزینه ترک همکاری های گذشته شوند.
نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با تاکید بر اینکه در قراردادهای جدید باید تضامین درستی از شرکتهای خارجی گرفته شود، تاکید کرد: متاسفانه در قراردادهای گذشته با خودروسازان خارجی متناسب با همکاری ها تضمین های درستی اخذ نشد و با دور جدید تحریم ها بسیاری از این شرکتها به سهولت و بدون توجه به تعهدات، ایران را ترک کردند.
حسینی کیا با بیان اینکه باید مسیر ورود برای بازگشت خودروسازان خارجی باز گذاشته شود، افزود: البته بازگشت شرکتهای خارجی باید با شرط انتقال تکنولوژی، دریافت تضامین سخت و اخذ جرایم سنگین همراه باشد تا شرایط گذشته تکرار نشود و ضربه جدیدی به بازار داخل و خریداران وارد نشود.
وی در ادامه به موضوع تعهدات معوق و مشکل خریداران شرکت رامک خودرو نماینده انحصاری شرکت سانگ یانگ کره اشاره و با توجه به تحمیل هزینه به حواله داران محصولات این شرکت، گفت: شرکت سانگ یانگ کره در دور جدید همکاری در ایران باید هزینه این بازگشت را با معادل سازی و به روزرسانی هزینه پرداختی حواله دارانی که در این چند سال زیان کردند، جبران کند.
حسینی کیا بیان کرد: نماینده این خودروساز کره ای در ایران نیز باید بر اساس قراردادهایی که با مشتریان منعقد کرده عمل کنند و هر گونه ضرر وزیان حواله داران این شرکت را پرداخت کند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه بر پیگیری قطعی دستگاه قضا نسبت به احقاق حقوق خریداران محصولات شرکت رامک خودرو تاکید کرد و افزود: مشکلات حواله داران شرکت رامک خودرو به وزارت صمت ارائه شده است تا حقوقی از خریداران تضییع نشده و خسارت آنها پرداخت شود.
حسینی کیا در پایان خاطر نشان کرد: به عنوان نماینده ملت و عضو کمیسیون صنایع، این مساله را پیگیری می کنم تا حقی از مشتریان ضایع نشود و مشکل حواله داران و هزینه های آنها جبران شود.
#زهرا_حریری
نظر شما