به فکر خرید یکی از مخلوقات ایران خودرو، یعنی تارا هستید و میخواهید اطلاعات دقیقتری راجع به این ماشین به دست بیاورید؟ در گزارش خبرنگار پرشین خودرو، با ارائه مزایا و معایب خودرو تارا و لیستی از خصوصیات فنی این خودرو مهمان نگاه شما خواهیم بود تا دقیقتر و با سنجش تمام جوانب، تصمیم بگیرید.
خودروی تارا یا همان K۱۳۲ توسط شرکت ایران خودرو در سال ۱۳۹۹ تولید شده است. این خودرو توسط شرکت ایکاپ که یک شرکت دوجانبه بین ایران خودرو و پژو است شروع به کار کرد و قرار بود که در فاز اول خودروهای پژو ۲۰۰۸، پژو ۲۰۸ و پژو ۳۰۱ توسط این شرکت تولید شود.
بیشتر بخوانید: مقایسه دقیق ماشین شاهین و تارا
البته به دنبال لغو توافق برجام این همکاریها لغو شد و پس از آن این شرکت با کمک شرکتهای دانشبنیان تغییراتی را روی نمونه اصلی خودروی پژو ۳۰۱ انجام داد و خودرویی که به نام تارا میشناسیم را طراحی و تولید کرد. خودروی تارا در سال ۹۹ با جعبه دنده دستی تولید و در سال ۱۴۰۰ با جعبه دنده اتوماتیک تولید شد که در پیش فروش ایران خودرو با استقبال خوبی روبهرو شد.
با این حال، ارائه تارا به بازار با نظرات ضد و نقیض فراوانی همراه بود. برخی از خوشدستی، نرمی و هندلینگ مطلوب تارا تعریف میکردند و بعضی دیگر از ارگونومیک نبودن، طراحی، ضعف موتور و سایر معایب خودرو تارا دستی شکایت داشتند. انکار نمیکنیم که تعیین ارزش خرید و نظرات در مورد تارا دستی تا حدی سلیقهای است؛ اما خصوصیات فنی و قصورهای ایران خودرو در طراحی و پیاده سازی این ماشین مربوط به جنبه فنی میشود که میتوان با نگاهی بیطرفانه به آن پرداخت.
مشخصات فنی خودروی تارا
خودروی تارا در دو مدل دستی و اتوماتیک تولید میشود. پیشرانه این خودرو TU۵ پلاس است که نسخه بهینهسازیشده پیشرانه TU۵ است که در خودروهای ۲۰۶ تیپ ۵ شاهد آن بودیم. این پیشرانه ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپ ۱.۶ لیتری قادر به تولید ۱۱۰ اسب بخار قدرت و ۱۵۰ نیوتن متر گشتاور است که جهت انتقال نیرو از یک گیربکس ۵ دنده دستی یا ۶ دنده اتوماتیک بهرهمند است.
شتاب ۰ تا ۱۰۰ این خودرو در مدل دستی ۹.۵ ثانیه در مدل اتوماتیک ۱۱.۵ ثانیه است که نشان از کندی زیاد مدل اتوماتیک این خودرو در مقابل مدل دست آن است. مصرف سوخت این خودرو نیز به طور ترکیبی ۶.۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر در مدل دستی و ۷.۱۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است. بهطورکلی به نظر میرسد خودروی تارا اتوماتیک توان فنی قابلقبولی دارد و میتواند نیازهای موردنظر را برآورده کند، اما مدل دستی آن بسیار چابکتر است و شتاب آن از بسیاری از خودروهای هم کلاس تولید داخل فراتر است.
بیشتر بخوانید: ۴ روش شناسایی علت روشن شدن چراغ چک تارا و رفع آن
نقد و بررسی خودروی تارا
پیش از اینکه سراغ معرفی و بررسی مزایا و معایب خودرو تارا برویم، بد نیست نگاهی به ویژگیهای فنی این خودروی نیمه ایرانی نیمه فرانسوی داشته باشیم.
موتور |
۴ سیلندر ۱۶ سوپاپه |
حجم موتور |
۱۵۹۸ سی سی |
تنفس موتور |
تنفس طبیعی |
انتقال نیرو |
دیفرانسیل جلو |
ماکسیمم قدرت |
۱۱۳ اسب بخار در ۵۸۰۰ دور در دقیقه |
ماکسیمم گشتاور |
۱۴۴ نیوتن متر در ۴۰۰۰ دور در دقیقه |
جعبه دنده |
۵ سرعته دستی – ۶ سرعته اتومات |
شتاب صفر تا صد |
۱۲.۵ ثانیه |
حداکثر سرعت |
۱۹۰ کیلومتر در ساعت |
وزن |
۱۱۵۰ کیلوگرم |
مصرف سوخت ترکیبی |
۷.۰۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر |
حجم باک |
۵۰ لیتر |
آپشنهای رفاهی |
فرمان برقی مجهز به کلیدهای کنترلی سیستم صوتی روی فرمان MFC، چراغهای LED جلو، چراغ روز، مه شکن های جلو وعقب، تنظیم ارتفاع چراغ های جلو از داخل، سیستم روشنایی ترک خودرو، آینه های جانبی برقی، تنظیم شیشه بالابرهای جلو و عقب برقی، شیشه عقب با گرمکن، سیستم پایش فشار باد تایرها (TPMS)، کروز کنترل، ستون فرمان تلسکوپی(جمع شونده)، نمایشگر دمای محیط، بازکن قفل در صندوق عقب از داخل، سیستم قطع سوخت خودکار، سیستم کنترل بخار بنزین، ایزوفیکس، روکش پارچه ای، ۶ حرکته دستی (صندلی راننده)، ۴ حرکته دستی (صندلی سرنشین جلو)، صندلی های عقب تاشو |
ترمز و پایداری |
ترمزهای جلو و عقب دیسکی - ABS - HSA - ESC - EBA |
سیستم مالتی مدیا |
سیستم اندروید با صفحه نمایش ۷ اینچی، پورت USB، بلوتوث، میرورینگ، بلندگوها روی داشبورد و طاقچه عقب |
خودروی تارا یک نمونه ایرانی و از پژو ۳۰۱ محسوب میشود و از نظر فنی مشابه خودروی پژو ۳۰۱ است. پلتفرم، امکانات، ابعاد و بسیاری دیگر از مشخصات خودروی تارا نیز کاملاً مشابه همتای فرانسوی خود است که البته مشکلات فنی این خودرو نیز با همتای خود یکسان هستند. در خودروی تارا از موتور پیشرانه TU۵ پلاس استفاده شده است که از مدل قبلی TU۵ پیشرفتهتر به حساب میآید، اما این موتور پیشرانه در برابر موتورهای روز دنیا واقعاً جایگاهی ندارد. همچنین در خودروی تارا از کنترل پایداری الکترونیکی استفاده شده است که امروزه یکی از مهمترین امکانات در خودروها به شمار میرود.
همچنین بخوانید: علت روشن شدن چراغ چک پژو پارس
امکانات خودروی تارا
در خودروی تارا آپشنهای نسبتاً خوبی بهکاررفته است که البته در مدل اتوماتیک این آپشنها بیشتر هستند. در مدل تارا دستی آپشنهایی مانند مانیتور لمسی، کروز کنترل، سنسور پارک، سنسور فشار باد، فرمان با نیروی کمک برقی، کنترل پایداری الکترونیکی، کنترل کششی و ... وجود دارد که در مدل اتوماتیک آپشنهای کیلس استارتر، سانروف، روکش صندلی چرمی، تنظیم برقی صندلیهای جلو، رینگ آلومینیومی و ایربگهای جانبی نیز اضافه میشود.
مزایا و معایب خودرو تارا دستی
بر خلاف مشخصات فنی مشابه با پژو ۳۰۱ خودروی تارا طراحی خارجی آن بسیار متفاوت است و طراحان ایرانخودرو تغییرات بسیار زیادی در آن ایجاد کردهاند که البته ایرادات و ضعفهایی در آن دیده میشود که در نظر مردم در مورد خودرو تارا اثرگذار بودهاند. برخلاف طراحی خارجی خودروی تارا، طراحی داخلی آن کاملاً مشابه پژو ۳۰۱ است. البته این به معنی ایراد فنی و ضعف نیست، اما طراحان میتوانستند تغییراتی را در کابین داخلی این خودرو انجام دهند تا حس ملی بودن و منحصربهفرد بودن این خودرو بیشتر شود. بهطورکلی طراحی داخلی بسیار دقیق و اصولی مدل اصلی است و یک کابین داخلی نسبتاً ارگونومیک و منظم را در خودروی تارا مشاهده میکنید که این را نمیتوان به نام شرکت ایرانخودرو ثبت کرد. در ادامه محاسن و معایب خودرو تارا را باهم بررسی میکنیم.
همچنین بخوانید: سریعترین خودروهای ایرانی
مزایای خودروی تارا
کابین بسیار جادار این خودرو یکی از مزایای مهم تارا به شمار میرود. تارا که به نسبت خودروهایی مانند دنا پلاس کوچکتر است، طوری طراحی شده که حداکثر فضا را به سرنشینان میدهد و بهراحتی میتواند از ۵ سرنشین حتی در مسافتهای طولانی پذیرایی کند. همچنین خودروی تارا یک صندوق عقب ۶۴۰ لیتر بسیار جادار دارد که در بین خودروهای سدان ایرانی کمنظیر است.
موتور پیشرانه این خودرو نیز علیرغم ایراداتی که دارد، از نوع پیشرفته و بهینهسازیشده TU۵ است که از سیستمهای بهروزی مانند زمانبندی متغیر بازو بستهشدن سوپاپها و پمپ روغن متغیر بهرهمند است. بهطورکلی این پیشرانه کممصرفتر و کم استهلاک تر از نسخه قدیمی خودش است.
یکی دیگر از مزایا خودروی تارا ایمنی نسبتاً قابلقبول آن است. پلتفرم خودروی تا نسبت به دیگر خودروهای داخل کشور مدرنتر است و استانداردهای سختتری مانند حفاظت از عابر پیاده را پشت سر گذاشته است. همچنین سیستم کنترل پایداری الکترونیک و سیستم کنترل کششی که برای اولینبار است در خودروهای ایرانی مشاهده میکنیم باعث ایمنی بیشتر این خودرو در تصادفات میشود. آپشنهای این خودرو نیز پیشرفتهای نسبتاً خوبی داشته است که البته در نسخه اتوماتیک آن بسیار بیشتر است.
معایب خودروی تارا
در نقد و بررسی معایب در مورد تارا اتوماتیک، یکی از نکاتی که بسیار تکرار میشود طراحی آن است. به گفته برخی کارشناسان طراحی این خودرو میتوانست بسیار دقیقتر انجام شود. بهعنوانمثال لبههای صندوق عقب با گلگیرها تراز نیست و کیفیت وسایل و تجهیزات در سطح بالایی قرار ندارد. این خودرو از نظر فنی مشکلاتی دارد که از مهمترین آنها میتوان به مشکلات گیربکس خودروی تارا اشاره کرد. دندههای این خودرو در حالت توقف بهسختی جا میرود و بهطورکلی گیربکسهای استفاده شده در این خودرو از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند.
همچنین بخوانید: بررسی معایب برلیانس h۳۳۰
تجهیزاتی مانند باتری این خودرو نیز عملکرد مناسبی ندارد و بهخوبی کار نمیکند. در قسمت پیشرانه این خودرو نیز مشکلات فنی تارا مشکلاتی مانند کاهش فشار روغن به وجود آوردهاند که باعث فرسایش زودهنگام آن میشود.
همچنین این خودرو فاصله کمی به سطح زمین دارد که تأثیر زیادی در فرمانپذیری و قدرت مانور این خودرو بهویژه در سطحهای ناهموار میگذارد. یکی دیگر از معایب خودرو تارا، کمبود آپشنهایی نظیر دوربین عقب، سانروف، سیستم استارت بدون کلید و غیره است که جا داشت در این خودرو قرار بگیرد.
چرا خودرو تارا نخریم؟
برخلاف تمام امیدها و آرزوهایی که ایران خودرو برای عضو جدید ناوگانش داشت، معایب متعددی وجود دارند که این زمزمه را بین مردم به وجود آوردهاند: چرا تارا نخریم؟
یکی از معایب خودرو تارا را میتوان ارگونومی نبودن کابین داخلی و خارجی آن دانست. همانطور که در بالا گفتیم، کابین داخلی تارا مشابه پژو ۳۰۱ است؛ اما کاهش دسته سیمهای بهکاررفته در این خودرو باعث شده است تا ارگونومی داخل کابین کمی غیراصولی شود. بهعنوانمثال کلیدهای شیشه بالابر را در مرکز کنسول قرار دادهاند یا دکمههای آینهبغل و دکمه استارت که در سمت چپ ستون فرمان قرار داده شده است دسترسی به آنها را با مشکل مواجه میکند.
یکی دیگر از مشکلات این خودرو طراحی نهچندان دقیق و زیبای این خودرو است که از نظر کارشناسان میتوانست بسیار بهتر انجام شود.
از جمله معایب خودرو تارا دستی را میتوان کمبود آپشنهای آن دانست. باتوجهبه قیمت و کلاس این خودرو شما آپشنهایی مانند دوربین عقب، رینگ آلومینیومی و سانروف را مشاهده نمیکنید. البته این آپشنها را تارا اتوماتیک وجود دارد که یکی از مزایای این مدل به شمار میرود.
همچنین بخوانید: معایب خودرو اطلس چیست؟
یکی دیگر از معایب خودروی تارا دستی مشکل گیربکس تارا است که بسیار موردبحث قرار گرفته است. از معایب خودرو تارا اتوماتیک نیز میتوان بهشتاب نسبتاً پایین و قیمت بالای آن اشاره کرد. کاربرانی که تجربه رانندگی با تارا را دارند نیز مزایا و معایبی را عنوان کردهاند که در ادامه به چند از آنها میپردازیم
نظرات کاربران درمورد تارا اتوماتیک بسیار متفاوت است. عدهای این خودرو را از نظر فنی دارای مشکلات میدانند که البته نظرات کاربران درمورد تارا دستی در این مورد صدق میکند. طراحی نهچندان دلچسب این خودرو نیز یکی از عمدهترین نظرات درمورد خودروی تارا است. رنگبندی محدود این خودرو نیز از دیگر اشکالاتی است که به این خودرو وارد میشود. اما بهطورکلی نظرات در مورد خودرو تارا مثبت است و کاربران نسبت به این خودرو بدون در نظر گرفتن معایب نام برده نظر خوبی داشتهاند و مزایایی مانند جادار بودن این خودرو را بسیار تحسین کردهاند.
جمع بندی
تارا، محصول جدید ایران خودرو، با ظاهری مدرن و کابینی جادار، میتوانست جایگاه بهتری در بازار خودروی ایران داشته باشد. این خودرو به عنوان نسخه ایرانی پژو ۳۰۱ شناخته می شود و از نظر فنی و امکاناتی، شباهت های بسیاری به این خودرو فرانسوی دارد. اما تحریمهای کمپانی فرانسوی و بدقولیهایی که این وسط رخ داد، باعث شد تا در لیست مزایا و معایب خودرو تارا، کفه معایب تا حدودی سنگینی کند.
بررسی دقیق مزایا و معایب خودرو تارا نشان می دهد که این خودرو، انتخابی مناسب برای خریدارانی است که دنبال ماشینی اقتصادی هستند. از جمله مزایای تارا می توان به طراحی ظاهری زیبا و مدرن، کابین جادار و راحت، لیست بلندبالای آپشن ها، هندلینگ مطلوب و مصرف سوخت بهینه اشاره کرد.
همچنین بخوانید: بهترین ماشین برای سفر
با این حال، تارا مانند هر خودروی دیگری، معایبی نیز دارد که روی انتخاب و خرید این ماشین اثر مخربی میگذارند. از جمله این معایب میتوان به ضعف در سیستم تعلیق، کیفیت متوسط برخی از قطعات داخلی و کمبود برخی از آپشن های رفاهی اشاره کرد.
در مجموع، تارا را میتوان خودرویی دانست که برنامههای بلندپروازانهای برای آن چیده شده بود اما بسیاری از آنها محقق نشدند. این خودرو با ارائه ی ترکیبی از مزایا و معایب، می تواند نیاز برخی از خریداران که گزینه دیگری به جز خرید این خودرو ندارند را برآورده کند.
در انتها انتخاب نهایی با شماست. اگر به دنبال خودرویی مدرن، جادار، کم مصرف و با امکانات مناسب هستید، تارا می تواند گزینه ی مناسبی برای شما باشد. اما اگر قدرتش را دارید که اندکی بیشتر هزینه کنید، توصیه میکنیم سراغ آپشنهایی که در مقایسه با تارا از ارگونومی، طراحی داخلی و خارجی و موتور قدرتمندتری برخوردارند بروید.
نظر شما