به گزارش پرشین خودرو، ارزهای دیجیتال هنوز در بسیاری از کشورها تنها به عنوان یک دارایی دسته بندی میشوند و قانونی برای شرکت کردن در این فعالیتها وجود ندارد. در ایران نیز خرید و فروش خودرو با ارز دیجیتال در حال حاضر هنوز به صورت رسمی انجام نمیشود اما شاهد رونق خرید و فروش خودرو به صورت نقدی یا مبادله خودرو با ارزهای دیجیتال رایج مانند بیت کوین و اتریوم یا حتی مبادله با دستگاه های ماینر هستیم. فعالان بازار خودرو، ریسک این شغل را زیاد می دانند و معتقدند حتی مبادله با دلار یا ارزهای دیگر روش درستی نیست چون نوعی تداخل صنفی محسوب می شود. گرچه ممکن است بشود با استفاده از ارزهای دیجیتال خرید و فروش خودرو انجام داد ولی در کشور با محدودیت هایی نیز مواجه هستیم. در ادامه بیشتر به خرید خودرو با ارز دیجیتال و اینکه آیا اینکار در ایران مجاز است یا خیر، می پردازیم.
خرید خودرو با ارز دیجیتال در ایران
از ابتدای سال1400 در برخی از پلتفرمهای خرید و فروش خودرو، معاوضه یا خرید و فروش خودرو بهطور محدود با رمز ارزها دیده شده، این در شرایطی است که طی هفتهها و روزهای اخیر نقد یا معاوضه خودروی خارجی با بیتکوین یا اتریوم یا ارزهای دیجیتال موجود حتی معاوضه با ماینر یا ارز دیجیتال، به طور گستردهتری به آگهیهای فضای مجازی کشورمان راه یافته است.
به نقل از برخی فعالان بازار خودروهای خارجی: آنها منکر انجام خرید و فروش با رمزارزها شدند و گفتند: این عمل بهشدت ریسکی است و ما حتی با دلار یا سایر ارزها خرید و فروش نمیکنیم؛ زیرا تداخل صنفی محسوب میشود. آنان تاکید داشتند که در چنین مواردی همواره مشتریان را به سمت صرافها و تبدیل ارز به ریال سوق دادهاند و پس از آن معاملات انجام شده است.
خبرگزاری ایرنا در این زمینه گفتوگویی که با سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودروی پایتخت انجام داده، و وی بیان داشته : شاید تاکنون برخی به تعداد انگشتشمار به انجام چنین مبادلاتی در بازار خودرو اقدام کرده باشند، اما از آنجا که هنوز موضوع رمزارزها در کشور به خوبی جا نیفتاده،ریسکهای خاص خود را به همراه دارد.
همچنین وی معتقد است: از آنجا که سیستم مبادلات بانکی کشور با مشکلاتی مواجه است، بعید به نظر میرسد مردم بخواهند خودرو یا هر گونه دارایی دیگر خود را با چیزی معامله کنند که مجازی است و با شرایط فعلی دسترسی به آن هم به سادگی میسر نیست و باید توجه داشت که روشهای پرداخت با ارز دیجیتال همچنان محدودیتهایی دارد.
خطرات خرید و فروش خودرو با ارز دیجیتال
بسیاری از صرافیهای معتبر ارز دیجیتال با تبعیت از تحریمهای مالی موجود علیه کشور ایران اقدام به مسدود سازی حساب و بلوکه کردن دارایی کاربران ایرانی کرده و دسترسی تریدرهای ایرانی را به این بازار را قطع کردند. همچنین دسترسی به بعضی از صرافی ها و بروکرها نظیر صرافی تاپ چنج و بروکر پاکت آپشن با توجه به چنین شرایطی و با تغییراتی که در سال ۱۳۹۸ در نظام قانونگذاری ایران در ارتباط با ارزهای دیجیتالی اتفاق افتاد و با توجه به تحریمها در عمل امکان خریدخودرو با ارز دیجیتال بهراحتی امکانپذیر نیست. برخی از صرافیهای ایرانی ادعا دارند که خدمات صرافیهای خارجی را بهشکل کاملا امن و با کارمزد پایین در اختیار کاربران ایرانی قرار میدهند. اما متاسفانه نمی توان به آسانی به آنها اعتماد کرد.
آیا خرید وفروش خودرو با ارز دیجیتال در ایران مجاز است؟
با توجه به موارد ذکر شده، خرید و فروش خودرو با ارز دیجیتال به طور رسمی در ایران قانونی نمیباشد و همواره فعالان بازار خودرو به طور صریح و شفاف بیان کردند که هیچ گونه فعالیتی از این نوع از سوی خود را تأیید نمیکند. از آنجا که استفاده از ارزهای دیجیتال در کشور ما هنوز هم به صورت کاملا قانونی شناخته نمیشود، انجام فعالیتهایی مانند خرید و فروش خودرو با ارز دیجیتال، با ریسک همراه است و ممکن است باعث مشکلات حقوقی و مالی برای فرد و شرکتهایی که از این روش برای خرید و فروش خودرو استفاده میکنند شود.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، وزیر صمت در اختتامیه نمایشگاه تحول صنعت خودرو در جمع خبرنگاران به تشریح جزئیات مصوبه اخیر دولت درباره آزادسازی واردات با رمزداراییها پرداخت و افزود: قبلا وزارت صمت به یک سری از واحدها جواز تاسیس داده بود که بتوانند واحدهای استخراج رمز دارایی را احداث کنند که بروز مشکلات حقوقی، وقفهای را در این موضوع ایجاد کرد، اما امروز در دولت آییننامه کاملی مصوب شد و استخراج رمزداراییها رسمیت پیدا کرد.
وزیر صمت تصریح کرد: آییننامهای که اخیرا در دولت مصوب شد، آییننامه بسیار کامل و دقیقی است که همه موضوعات مربوط به رمزداراییها را از جمله نحوه تامین سوخت و انرژی آنان و نحوه واگذاری و اعطای مجوزها را مشخص کرد که این مجوزها را وزارت صمت درباره استخراج رمزداراییها ارائه خواهد داد.
وزیر صمت خاطرنشان کرد: این خبر مهمی است که مدتهاست فعالان این صنعت منتظرش بودند و این واردات میتواند درباره هر کالایی از جمله خودرو نیز صدق کند.
نتیجه گیری
در حال حاضر خرید و فروش خودرو با ارز دیجیتال در ایران چندان رایج نیست و هیچگونه قابلیت قانونی برای انجام این کار وجود ندارد. ارزهای دیجیتال هنوز در بسیاری از کشورها، به عنوان یک دارایی تجاری هستند و فقط در صورتی قابل تبدیل به پول رایج در جامعه هستند، که قوانین مرتبط با آنها تأیید شود. با توجه به پیچیدگیهای مرتبط با خرید و فروش خودرو با ارز دیجیتال و عدم وجود تنظیمات و قوانین مشخص در این زمینه، بهتر است که از افرادی که در این زمینه دارای تجربه هستند کمک بگیرید.
نظر شما