به گزارش پرشین خودرو، انواع گریس برای روانکاری و کاهش اصطکاک بین سطوح متحرک قطعات مختلف مانند بلبرینگ و یاتاقان ها، کاربرد دارند. گریس ها از روغن پایه و غلیظ کننده، تولید می شوند که هرکدام ویژگی ها و کاربردهای منحصر به فردی دارند.
انواع گریس از نظر روغن پایه
روغن پایه، تاثیر بسیاری بر کاربردها و ویژگی های گریس دارد. در ادامه انواع گریس را بر اساس روغن پایه، بررسی می کنیم:
گریس پایه معدنی
روغن پایه معدنی، با روغن تصفیه شده از نفت خام تولید می شود و به دلیل در دسترس بودن و فرآیند تولید سبک، قیمت مناسبی دارد. همچنین گریس پایه معدنی، دارای پایداری حرارتی و اکسیداسیون مناسب، می باشد و برای کاربردهای عمومی صنعتی و خودرویی، پیشنهاد می شود.
گریس پایه سنتتیک
گریس پایه سنتتیک، از روغن های مصنوعی مانند پلی آلفاولفین (PAO)، استرها و پلی گلیکول (PAG)، تولید می شود. روغن های سنتتیک، دارای پایداری حرارتی و اکسیداسیون بالا می باشند و برای کار در شرایط سخت و دمای بالا، کاربرد دارند. قیمت این گریس نیز، بالاتر از نوع معدنی می باشد.
گریس پایه سلیکونی
گریس پایه سیلیکونی، از روغن پایه سیلیکونی مانند پلی دی متیل سیلوکسان، فنل متیل سیلوکسان یا فلورو سیلیکون، تولید می شود. این گریس مقاومت عالی در برابر حرارت، اکسیداسیون و مواد شیمیایی دارد و مناسب قطعات لاستیکی و پلاستیکی می باشد.
گریس پایه فلورین
گریس پایه فلورین از روغن پایه pfpe یا ptfe تولید می شود. همچنین مقاومت عالی در برابر حرارت، مواد شیمیایی، اکسیداسیون، حلال ها، گاز ها و مواد خورنده دارد. این گریس برای استفاده در محیط های خلا، صنایع فضایی و هستهای، مورد استفاده قرار می گیرد.
گریس پایه گیاهی
این گریس از روغن پایه طبیعی و تجزیه پذیر مانند استرهای گیاهی، ساخته می شوند. از ویژگی های گریس پایه گیاهی می توان به قابل تجزیه بودن و کاهش آلودگی زیستی، اشاره کرد. از این گریس در صنایع غذایی و محیط های حساس، استفاده می شود.
انواع گریس از لحاظ نوع غلیظ کننده
گریس از دو نوع غلیظ کننده صابونی یا غیر صابونی تولید می شود. غلیظ کننده ساختار نیمه جامدی دارد که خواص عملکردی گریس را تعیین می کند. در ادامه انواع گریس را از لحاظ نوع غلیظ کننده، بررسی می کنیم:
گریس لیتیومی
این گریس مقاومت مناسبی در برابر حرارت (تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد)، پایداری در برابر آب، تحمل فشار و بار مکانیکی بالایی دارد. گریس لیتیومی به دلیل در دسترس بودن و ویژگی های آن، برای مصارف خودرویی، صنعتی و یاتاقان ها، استفاده می شود.
گریس لیتیوم کمپلکس
گریس لیتیوم کمپلکس، از صابون غلیظ کننده لیتیوم کمپلکس که نوع پیشرفته صابون لیتیوم می باشد، تولید می شود. این گریس تحمل بسیار بالایی در برابر اکسیداسیون، دمای بالا و آب در مقایسه با پایه لیتیوم دارد.
گریس کلسیمی
گریس کلسیمی از صابون غلیظ کننده کلسیم تولید شده و با گریس مقاوم به آب شناخته می شود. این گریس مقاومت خوبی در دمای پایین، محیط های مرطوب و دریایی دارد.
گریس کلسیم کمپلکس
گریس کلسیم کمپلکس از صابون غلیظ کننده کلسیم کمپلکس که نوع پیشرفته صابون کلسیم است، تولید می شود. این گریس پایداری فیزیکی بیشتری نسبت به گریس پایه کلسیم داشته و برای دمای بالا تا ۱۵۰ درجه سانتی گراد، کاربرد دارد.
گریس سدیمی
گریس سدیمی از صابون غلیظ کننده سدیم تولید می شود و تا دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد، از خواص فیزیکی و شیمیایی خود محافظت می کند. همچنین این گریس برای یاتاقان های سرعت بالا، گزینه مناسبی می باشد.
از گریس پایه سدیم، در تجهیزات برشکاری، تراشکاری فلزی، موتورهای الکتریکی و ژنراتورها، استفاده می شود.
گریس آلومینیومی
این گریس از صابون غلیظ کننده آلومینیوم تولید می شود و پایداری بسیار بالایی در برابر اکسیداسیون دارد. همچنین گریس آلومینیومی، چسبندگی قوی به سطوح داشته و برای صنایع غذایی، مورد استفاده قرار می گیرد.
از گریس پایه آلومینیوم، در صنایع غذایی، دارویی، نساجی و کاغذسازی، برای روانکاری زنجیرها، چرخ دنده ها و یاتاقان ها، مورد استفاده قرار می گیرد.
گریس آلومینیوم کمپلکس
گریس آلومینیوم کمپلکس نمونه پیشرفته گریس پایه آلومینیوم است که تا دمای ۲۰۰ درجه سانتی گراد، از خواص خود محافظت می کند. همچنین این گریس مقاومت بسیار خوبی نسبت به گریس پایه آلومینیوم در برابر آب و اکسیداسیون دارد.
از این گریس در تجهیزات صنایع غذایی، دارویی، ماشین آلات صنایع دریایی و پتروشیمی تحت دمای بالا تا ۲۰۰ درجه سانتی گراد، استفاده می شود.
گریس بنتونیتی
این گریس از غلیظ کننده غیر صابونی بنتونیت (خاک رس) تولید می شود که ساختار سه بعدی برای غلیظ کردن روغن پایه دارد. همچنین گریس بنتونیتی به دلیل پایداری حرارتی بالای آن (تا ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد)، گریس بدون نقطه ذوب شناخته می شود.
از گریس پایه بنتونیت، در کوره های صنعتی، بلبرینگ های دما بالا، تجهیزات فولادسازی و ریخته گری، توربین ها و یاتاقان های پر حرارت، استفاده می شود.
گریس پلی اوره
گریس پلی اوره با غلیظ کننده غیر صابونی پلی اوره مانند دی ایزوسیانات با آمین یا اوره، تولید می شود و یک شبکه پلیمری قوی ایجاد می کند. همچنین این گریس مقاومت عالی در برابر اکسیداسیون و حرارت داشته و طول عمر بالایی دارد.
گریس های پایه پلی اوره مناسب استفاده در یاتاقان ها، موتورهای الکتریکی، ژنراتورها، تجهیزات نیروگاهی و یاتاقان های پر سرعت در صنایع خودروسازی می باشد.
نظر شما