پرشین خودرو: اگرچه این روزها مسائل و مشکلات اقتصادی به خیلیها اجازه نمیدهد حتی فکر خرید کالاهای لوکس را نیز به ذهن خود راه دهند، اما شاید برای بسیاری، حتی آنها که توان خرید پایینی دارند نیز مرور بازار این کالاها جذاب باشد.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، در این بین، خودروهای وارداتی جای خاص خود را دارند، خودروهایی که این روزها افزایش قیمتی شدید را به خود میبینند و کف قیمتشان در بازار به بالای 70 میلیون تومان رسیده است. به گفته فعالان بازار، ظاهرا اسب سرکش گرانی خودروهای وارداتی به این زودیها نیز قصد ایستادن ندارد و امیدی به کاهش قیمتها حداقل در کوتاه مدت نیست.
به گفته آنها، رشد نرخ ارز و کاهش واردات خودرو سبب شده تا قیمت خودروهای خارجی رشد کرده و بازار حالتی حبابی به خود بگیرد.
هرچند گمان میرفت با آرام شدن نسبی بازار ارز، قیمت خودروهای وارداتی نیز کاهش یافته یا حداقل ثابت بماند، اما به گفته فعالان بازار، توقف گهگاه بازار ارز نیز منحنی قیمتها را نزول نداده و هنوز هم این منحنی در حال صعود است و نشانه ای از افت در آن به چشم نمیآید.
آن طور که خبر میرسد، برخی خودروهای وارداتی تا مرز 15 میلیون تومان و حتی بیشتر نیز افزایش قیمت طی دو سه هفته اخیر داشتهاند و این نشان میدهد تغییرات قیمتی در این بازار شدید بوده است.
هر چند با توجه به قیمت بالای خودروهای لوکس، تغییرات میلیونی قیمت آنها طبیعی به نظر میرسد، اما اینکه 15 میلیون و حتی بیشتر به قیمت آنها در طول دو سه هفته افزوده شود، پذیرفتنی و عادی نیست. هماکنون اوضاع به شکلی است كه قیمت خودروهای وارداتی یک به یک در حال صعود به بالای 100 میلیون تومان بوده و هیچ بعید نیست چندی دیگر عملا خودرو خارجی زیر 100 میلیون تومانی در بازار داخل وجود نداشته باشد.
به نظر میرسد بازار وارداتیها هنوز هم از ناحیه نوسان نرخ ارز و همچنین به هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا تاثیر میپذیرد و فعلا امیدی به بازگشت آرامش به آن نیست.
همچنین با توجه به اینکه رشد نرخ ارز سبب شده واردکنندگان دست به عصاتر حرکت کرده و از توان مالی شان برای ثبت سفارش خودروهای خارجی کاسته شود، هیچ بعید نیست روند رو به رشد قیمت خودروهای وارداتی با شدت بیشتری در ادامه تداوم داشته باشد.
البته برخی کارشناسان بر این باورند که بسیاری از مشتریان حاضر به خرید خودروهای وارداتی با قیمتهای فعلی نیستند، زیرا آنها را کاذب میدانند و منتظرند تا قیمتها افت کند.
این در حالی است که اگر نرخ ارز باز هم افزایش یابد، رشد قیمت وارداتیها محتمل خواهد بود، زیرا خودروهای خارجی با ارز (دلار و یورو) معامله میشوند و نوسان ارز، نوسان منحنی قیمت آنها را به دنبال دارد.
در این شرایط، تعرفه واردات خودرو نیز نه تنها قرار نیست کاهش پیدا کند، بلکه حتی اعضای کمیسیون صنایع به دنبال افزایش آن نیز هستند. آنها معتقدند: با توجه به شرایط فعلی صنعت خودرو و لزوم حمایت بیشتر از آن، دولت باید تعرفه و عوارض واردات را افزایش دهد. در حال حاضر تعرفه واردات خودرو به کشور 90 درصد به صورت رسمی است اما با احتساب عوارض و مالیات، خودروهای خارجی عملا با 110 درصد تعرفه وارد کشور میشوند.
از آنجا که صعود و نزول قیمت خودروهای وارداتی مانند هر کالای دیگری به میزان عرضه و تقاضای آن بستگی دارد، باید منتظر ماند و دید روند واردات خودرو در سال آینده به چه شکل خواهد بود. طبعا اگر با افزایش عرضه مواجه شویم، بازار متعادلتر شده و قیمتها رو به نزول میرود، اما اگر عرضه کاهش یابد، افزایش قیمتها به هیچ وجه دور از ذهن نیست.
در این شرایط البته باید دید وضعیت بینالمللی در آینده به چه شکل پیش میرود و آیا مدلهای جدیدتر میتوانند میهمان بازار خودرو ایران شوند یا اینکه باید با همین خودروهای فعلی روزگار گذراند. در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلات واردکنندگان خودرو و البته سایر فعالان تجاری کشور، نقل و انتقال پول است به نحوی که چون بانک مرکزی با محدودیتهای بینالمللی روبهرو شده، رد و بدل کردن پول به سختی انجام میشود. این یعنی واردکنندگان نمیتوانند به موقع و مانند سایر تجار بینالمللی پول موردنیاز برای واردات خودرو را به خارج از کشور انتقال دهند. در کنار این موضوع، بحث افزایش نرخ ارز نیز هست که از دو جهت بر قیمت وارداتیها تاثیر گذاشته است.
اول اینکه توان مالی وارداکنندگان با قیمت كنونی ارز افت کرده و دوم اینکه وقتی خودرو با این قیمت ارز وارد شود، طبعا قیمتها در بازار بالا میروند و به تبع آن قدرت خرید مشتریان کم میشود. با این حساب چون تعادلی میان عرضه و تقاضا رخ نمیدهد، تا اوضاع ارز و مشکلات بینالمللی حل نشود، نمیتوان به افت قیمت خودروهای وارداتی امیدوار بود.
از طرفی اگر مسوولان نیز بخواهند در راستای حمایت از تولید داخل و همچنین خروج کمتر ارز از کشور، تعرفه واردات خودرو را افزایش دهند، دیگر هیچ امیدی به کاهش قیمتها در بازار خودروهای وارداتی نیست.
به هر حال هماکنون اوضاع تولید در صنعت خودرو مناسب نبوده و همچنین بازار ارز نیز به هم ریخته است، بنابراین هیچ بعید نیست دولت بخواهد برای کنترل بیشتر اوضاع، واردات خودرو را محدود کند. این در حالی است که در بهار امسال وزارت «صنعت، معدن و تجارت» ارز دولتی در اختیار واردکنندگان قرار داده و با این ارز، خودروهایی لوکس وارد کشور شده است.
این موضوع البته مورد انتقاد نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفته، اما دولت تاکید کرده آن زمان که ارز به واردکنندگان خودرو داده، کشور با مشکل ارز روبهرو نبوده است. در حال حاضر نیز خودروهای وارداتی در اولویت آخر ارزی هستند و ارز مرجع به آنها اختصاص داده نمیشود. در واقع واردکنندگان باید با ارز آزاد خودرو وارد کشور کنند و این موضوع معنایی جز سه برابر شدن هزینه واردات نخواهد داشت.
چه خبر از بازار؟
اما به بازار برویم و نگاهی به منحنی قیمت خودروهای وارداتی بزنیم، منحنی که در ماههای اخیر معمولا رو به صعود بوده و در دو سه هفته گذشته نیز افزایش قیمتها شدیدتر نیز شده است.
آن طور که خبر میرسد، هیوندایی IX55 رشد قیمتی حدودا 20 میلیون تومانی را تجربه کرده و هماکنون 160 میلیون تومان خرید و فروش میشود. این محصول زمانی حول و حوش 81 میلیون تومان قیمت داشت، اما به تدریج گران و گرانتر شد و حالا قله بالای 160 میلیون تومان را نیز فتح کرده است. دیگر مدل هیوندایی به نام IX35 نیز که پیش ترها حول و حوش 70 میلیون تومان به فروش میرسید، در حال حاضر 118 میلیون تومان قیمت دارد. این محصول طی دو سه هفته گذشته حدودا هشت میلیون تومان گران شده است.
در بین دیگر محصولات هیوندایی، سوناتا و آزرا نیز بیکار نبوده و هر دو افزایش قیمت را تجربه کردهاند، به نحوی که اولی 15 میلیون گران شد و دومی 10 میلیون تومان افزایش قیمت را به خود دید.
در حال حاضر، سوناتایی که زمانی 78 میلیون تومان قیمت داشت، 115 میلیون تومان به فروش میرسد و آزرا نیز قیمتی برابر با 150 میلیون تومان دارد. آزرا روزگاری قیمتی حدود 90 میلیون تومان در بازار ایران داشت.
اما به گفته فعالان بازار، علاوه بر مدلهای ذکر شده هیوندایی، مدلهای i30 و سانتافه این محصول نیز افزایش قیمت را تجربه کردهاند.i30 در حال حاضر 78 میلیون تومان قیمت دارد که نشان از رشد قیمت پنج میلیون تومانی آن طی دو سه هفته گذشته دارد.
سانتافه هم 113 میلیون قیمت دارد و این به آن معنا است که حدود سه میلیون تومان طی دو سه هفته گذشته گران شده است. از هیوندایی که بگذریم، محصولات کیا نیز افزایش قیمت شدیدی داشتهاند و در این بین، اسپورتیج 13 میلیون تومان رشد قیمت داشته است. این محصول هماکنون 118 میلیون تومان قیمت دارد.
سراتو نیز که پنج میلیون گرانی را تجربه کرده، هماکنون 75 میلیون تومان خرید و فروش میشود. دیگر مدل کیا به نام اپتیما نیز در حال حاضر 105 میلیون تومان به فروش میرسد و این موضوع نشان میدهد اپتیما با ثبات قیمتی نسبی روبهرو بوده است.
افزایش قیمتها اما به هیوندایی و کیا محدود نمیشود، به نحوی که تویوتاییها نیز گرانی را در دو سه هفته گذشته تجربه کردهاند.
به گفته فعالان بازار، کرولا قیمتی برابر 90 میلیون تومان دارد حال آنکه پیش ترها قیمتی معادل 45 میلیون تومان داشت. همچنین تویوتا اوریون نیز در حال حاضر 115 میلیون تومان به فروش میرسد. اوریون نیز نزدیک به 10 میلیون تومان رشد قیمت داشته است و این در حالی است که پیش ترها حدود 80 میلیون تومان به فروش میرسید.
کد خبر 16016
نظر شما