پرشین خودرو: بازدید از کارخانه خودروسازی سایپا کاشان و گفتگو با مسئولان این شرکت حاکی است، روند تولید در این شرکت نسبت به سایر شرکتهای خودروسازی حتی کارخانه خودروسازی سایپا در پایتخت، وضعیت مطلوبتری را طی می کند.
به گزارش «پرشین خودرو»، چهار سالی از آغاز فعالیت خود را در حوزه تولید خودرو پشت سر میگذارد اما در همین بازه زمانی اندک با تولید 400 خودرو در طول روز توانسته است جایگاه قابل توجهی را از لحاظ بهره وری آن هم در شرایط افت تولید در میان سایر شرکتهای خودروساز از آن خود کند.
آنطور که مسئولان شرکت می گویند، البته به کارگیری نیروی متخصص و استفاده از مواد اولیه داخلی در کسب این موفقت برای شرکت سایپا کاشان بی تأثیر نبوده است.
این شرکت تولیدی خودرو در کیلومتر 14 جاده کاشان- اردستان در همجواری شهرک صنعتی کاشان و در نزدیکی شاهراههای حمل و نقل ریلی و جاده ای واقع شده است. مسئولان این کارخانه معتقدند نیروی انسانی متخصص و جوان و شرایط جغرافیایی از دلایل انتخاب شهر کاشان برای احداث این شرکت خودرو سازی که زیر مجموعه گروه خودروسازی سایپا است بوده است.
در گذشته محصولات شرکت سایپا کاشان شامل خودروهای سایپا 111، سایپا 132 و محصول ایرانی تیبا بود که بنا دلایلی و مطابق سیاستهای کلی گروه سایپا تولید سایپا 132 در این شرکت متوقف شد و در حال حاضر فقط دو مدل خودرو پراید 111 و تیبا تولید میگردد.
سایپا کاشان قابلیت تولید 150 هزار دستگاه انواع خودروهای سواری در سال را داراست که البته اگر مشکلات فعلی صنعت خودرو به وجود نمیآمد امکان افزایش این حجم تولید را به مرز 200 دستگاه پراید 111 و تیبا نیز داشت. البته با استقرار شرکتهای قطعه سازی در مجاورت شرکت، این شهر در آینده نزدیک به یکی از قطب های اقتصادی و صنعتی کشور مبدل خواهد گشت.
براساس گفته های جمال توکلی مسئول جذب نیروی انسانی سایپا کاشان، این شرکت در سال 88 اقدام به جذب نیروی انسانی نموده که از آن زمان تا کنون حدود 3 هزار نفر نیروی مستقیم و 700 نیروی پیمانی را در اختیار دارد. البته روند جذب نیروی انسانی در این شرکت هر سال و با توجه به حجم تولید روبه رشد است.
یکی از مزیتهای اصلی این کارخانه را باید وجود تمام بخشهای تولید یک خودرو در کنار یکدیگر دانست به نحوی که با ورود مواد اولیه، خودروی نهایی شده برای فروش در اختیار مراکز فروش قرار میگیرد.
در گام نخست تولید یک خودرو در این کارخانه مواد وارد سالن بدنه که خود شامل دو خط تولیدی است می شوند. در این سالن خط تولید کاملاً رباتیک بوده و با استفاده از 69 دستگاه ربات، قابلیت تولید 35 دستگاه خودرو در ساعت به وجود آمده است.
در این بخش قطعات فلزی بدنه خودرو همانند درب، سقف و درب موتور که به کمک قالبها و دستگاههای پرس ساخته شدهاند در این سالن با استفاده از روش جوش کاری به هم متصل می شوند. البته کلیه ی قطعات مجاور (بدنه) خودرو به طور نمونه قبل یا بعد از نقطعه جوش در آزمایشگاههای مخصوص به کمک وسایل اندازه گیری کنترل و ارزیابی می گردد تا در صورت وجود اشکال آن را برطرف نمایند.
به اعتقاد مسئول این سالن تمام بخش های یک خودرو در این کارخانه از تولید به مصرف بوده و تا حد قابل توجهی با وجود افت تولید در صنعت خودرو خط تولید آنها با مشکلی روبه رو نشده است. حتی با برگزاری جلسات هفتگی نواقص هر هفته محصولات بررسی و تا حد امکان مانع بروز تکرار آنها در هفته آینده خواهند شد.
گنج کار ضمن گلایه از اینکه به دلیل برخی بدقولیها از سوی پیمانکاران در تأمین قطعات مورد نیاز خط تولید درمقاطعی با مشکلاتی همراه بوده است، افزود: اما باید این نکته را متذکر شوم که مشکلات این شرکت در مقایسه با سایر شرکتهای خودرو ساز اندک بوده و حجم تولید با کاهش قابل توجهی روبه رو نشده است.
دومین سالن تولیدی کارخانه سایپا کاشان سالن رنگ نام دارد در این بخش با بکارگیری متخصصین و تجهیزات پیشرفته رنگ آمیزی خودروها به صورت دقیق با استفاده از رباتهایی انجام می شود.
در این سالن بدنه فلزی خودرو پس از تمیز شدن نیاز به یک لایحه محافظ دارد به همین دلیل اتاقک خودرو بر روی پایهی متحرک قرار گرفته و در حوضچه رنگ غوطه ور میگردد.
سپس بدنه خودرو وارد یک کوره میشود تا این لایه محافظ بر روی اتاقک پخته گردد.در نهایت پس از طی کردن مراحل عایق کاری، سیلرزنی و رنگ آستر رباتها رنگ زدن نهایی خودرو را آغاز می کنند.
استفاده از 16 دستگاه ربات جهت پاشش رنگ و بهره گیری از تجهیزات پیشرفته خطوط قابلیت رنگ آمیزی 30 بدنه در ساعت را برای این سالن فراهم کرده است.
بیشتر مشکل خودروسازان واسطه گران تأمین کننده قطعات و رنگ است
سید حمید رضا دشتی مدیر سالن رنگ شرکت سایپا کاشان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه اقدامات زیر ساختی سالن رنگ این شرکت از سال 87 آغاز شده است، اظهارداشت: این شرکت در تأمین مواد اولیه رنگ خودروهای خود تا حدودی به واردات وابسته است اما با تدابیر صورت گرفته از سوی بسیاری از شرکتهای داخلی در آینده مشکل خاصی در تأمین رنگ مورد نیاز کارخانه نخواهیم داشت.
وی ضمن تأکید براینکه امیدوارم در آینده وابستگی مواد اولیه خود را به واردات به حدالقل ممکن برسانیم، گفت: در همین مسیر نوسانات نرخ ارز و تحریمهای بین المللی نیز تأثیرات خاص خود را بر روند تولید خودرو در این شرکت گذاشته است. اما باید بگویم بیشتر مشکل این شرکت و خودروسازان با واسطه گران تأمین کننده قطعات و رنگ است چرا که با افزایش نرخ ارز قیمت تمام شده سازنده های رنگ نیز با افزایش روبه رو بوده که همین امر برای شرکت مشکلاتی را به همراه داشته است.
دشتی با اشاره به اینکه شرکت برای نصب ایربگ نیز به عنوان قطعه وارداتی هنوز وابستگیهایی به خارج دارد، تصریح کرد: هم اکنون اصلیترین مشکل خودرو ساز به واسطه مشکلاتی است که قطعه سازان با آن روبه رو هستند چراکه قطعه سازان هم در تأمین مواد اولیه خود با بحران مواجهند و در واقع مشکل خرید این اقلام را از کشورهای تأمین کننده آنها دارند.
به اعتقاد مدیر سالن رنگ شرکت سایپا کاشان، در حال حاضر ظرفیت تولیدی این کارخانه 350 دستگاه طی دو شیفت روز کاری است. این امر در حالی است که سایپا کاشان در ابتدای راه اندازی خود پس از 7 ماه از فعالیت خود به ظرفیت اسمی حدود 600 دستگاه در روز رسیده بود.
وی اضافه کرد: البته مطابق برنامههای تدوین شده در سال 91 مقرر بود تولید شرکت به مرز 700 دستگاه در روز برسد که با توجه به مشکلات به وجود آمده قادر به کسب این هدف نشدهایم.
دشتی دلیل تمرکز ویژه این شرکت در تولید فقط دو محصول از گروه خودروسازی سایپا را مطابق سیاست های کلی سایپا و با توجه به ظرفیت و بازار محصولات دانست و گفت: تا انتهای امسال این شرکت محصولات جدید دیگری همانند "تیبا 2" و غیره را تولید خواهد نمود.
مدیر سالن رنگ شرکت با اشاره به اینکه تخصص داخلی و سرمایه گذاری در حوزه قطعه سازی میتواند تا حدودی وابستگی صنایع مختلف را به واردات کاهش داد، تصریح کرد: در حال حاضر مواد اولیه ساخت داخل در کشور وجود ندارد به نحوی که با افزایش نرخ ارز قطعه سازان و هم راستای آن تولید کنندگان خودرو تحت فشار قرار گرفتهاند.
هزینه قطعات تعویضی و تأمین رنگ خودرو
سالن مونتاژ مرحله نهایی شرکت سایپا کاشان نیز شامل دو خط تولیدی است که با انتقال خودرو به این بخش نصب قطعات انجام و وارد مرحله تزئینات میشود.
بعد از نصب باتری خودرو و چراغها مایعات داخلی ماشین مانند آب رادیاتور ، روغن ترمز و به کمک دستگاههای مخصوص تزریق میگردد و در نهایت با کنترل نهایی خودرو توسط مهندسین به مرحله نهایی می رسد. در مرحله مونتاژ نهایی هیچ خودرویی بدون بازرسی نهایی و کنترل از کارخانه خارج نخواهد شد.
به نحوی که این شرکت هر ساله با نظارت کافی بر محصولات نمره منفی نواقص تولیدات خود را کاهش می دهد. البته بهره گیری از تکنولوژیهای نوین کنترل کیفیت محصول (شامل تست نور، تست آب و تست جاده) از دیگر قابلیت های سالن مونتاژ به شمار می رود.
به اعتقاد مسئول سالن مونتاژ، این سالن مجهز به 415 ابزار کنترلی خودرو است که خودروهای ناقص از این سالن امکان ورود به سالن بعدی که همان روتوش است را نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه مشکلات این کارخانه در مقایسه با سایر خودروسازان بسیار اندک است، گفت: در حال حاضر در بخش رنگ و هزینه قطعات تعویضی با مشکلاتی روبه رو هستیم که با تلاش متخصصین در صدد رفع آنها بر آمده ایم. البته باید بگویم از لحاظ کیفیت در مقایسه با ایران خودرو نیز جایگاه ویژهای قرار داریم.
البته توکلی مسئول جذب نیروی انسانی سایپا کاشان نیز معتقد است در سال 91 به دلیل رکود تولید در صنعت خودرو جذب نیروی انسانی در این شرکت به کندی همراه شد.
به نحوی که تا اواخر سال 91 این شرکت به صورت سه شیفت به فعالیت می کرد که به دلیل کاهش حجم تولید به صورت دو شیفت اقدام به تولید خودرو می نماید.
به گزارش تسنیم، وی با اشاره به اینکه در این شرکت به هیچ عنوان تعدیل نیرویی صورت نگرفته است، گفت: با کاهش شیفت کاری نیروی های شیفت سوم که حدود 700 نفر بودند را در میان دو شیفت توزیع نمودهایم و عملاً هیچ نیروی کاری به درخواست این شرکت جدا نشده است البته اگر هم تعدادی این شرکت را ترک نموده اند به درخواست خود آنها بود نه سایپا کاشان.
مرحله دیگر تولید خودرو سالن روتوش است. این سالن دارای تجهیزات بسیار پیشرفته بمنظور تست و رفع عیب خودرو بوده و از 5 خط کانوایر سینگل اسلت بهره می برد. برخورداری از بخش های تست آب، عیب یابی موتور و تعمیرات سبک و سنگین از دیگر قابلیت های سالن روتوش شرکت سایپا کاشان است.
در بخش تجهیزات پشتیبانی این شرکت نیز می توان از خطوط زیربنایی انتقال ولتاژ، پست های برق و گاز، موتورخانه و ایستگاه تصفیه فاضلاب، مخازن سوخت و انبارهای رنگ و مواد شیمیایی نام برد.
در نهایت خودروی تولیدی این شرکت پس از طی کردن مراحل مختلف پس از تأیید نهایی داخل محوطه قرار میگیرد که در آنجا آب در جهتهای مختلف با فشار به خودرو پاشیده می گردد تا میزان نفوذ آب مورد بررسی قرار گیرد.زمانی که همه چیز صددرصد صحیح درست باشد خودرو اجازه دارد کارخانه را ترک کند.
کد خبر 24050
نظر شما