پرشین خودرو: امروز دومین روزی است که بر اساس اجرای مفاد توافق ژنو برخی تحریم ها از اقتصاد ایران برداشته شده است، اهمیت صنعت خودرو و اثرات رفع تحریم ها بر آن موضوع مصاحبه با دبیر انجمن خودروسازان شده است.
به گزارش «پرشین خودرو»، شرایط جدید ارتباط صنعت خودرو با دنیا را در مصاحبهای با احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان بررسی کردیم که مشروح آن را درذیل میخوانید:
نعمتبخش، در خصوص دعوت از شرکتهای خارجی خودروساز و اتفاقاتی که در تهران در جریان همایش بین المللی صنعت خودرو رخ داد بفرمایید
ما پس از شروع به کار دولت جدید و به وزارت رسیدن نعمت زاده در صدد برگزاری جلسات سیاستگذاری خودرو کردیم. در این جلسات وزیر صنعت پیشنهاددادند که از شرکتهای خودروساز مطرح در سطح جهان دعوت شود تا به تهران بیایند. این پیشنهاد بر اساس پیش بینی که از وضعیت تحریمها صورت گرفته بود ارائّ شد و قرار شد با دعوت این شرکت ها توانمندی های صنعت خودرو به معرض دید این شرکتها گذاشته شود.
آیا انعقاد قراردادی هم در این برنامه در نظر گرفته شده بود؟
بنای صددرصدی بر بستن قرارداد نبود اما اگر شرایط آن هم فراهم میشد اینکار صورت میگرفت.
اگر توافق ژنو حاصل نمیشد و جو تحریمها نمیخوابید این نشست فایدهای داشت؟
هدف از برگزاری این بود که این شرکتها به سیاستمدارای خود فشار بیاورند تا تحریمها را بردارند یا کم کنند. و خوشبختانه در روز ۹ آذر که همایش برگزار شد روز قبل از آن توافق حاصل شده بود و شرکتهای مختلف و بزرگ هم در آن شرکت کردند و جلسات خوبی هم برگزار شد به گونهای که خود وزیر با رنو و پژو جلسه داشت.
حرف پژو در مساله تحریم ها و خداحافظی از بازار ایران چه بود؟
آنها حرفشان این بود که از یک طرف جنرال موتورز شریک آنها شده و هم از طرف دیگر تحریم ها باعث شده دولت فرانسه به این شرکت فشار بیاورد و در کل وانمود کردند که موافق حذف بازار ایران نبودهاند حتی به ضرر و زیان خود از این تحریم معترف شدند.
آنگونه که مشخص شده خودروسازان ایران قصد دارند با شرکتهای فرانسوی همچنان همکاری داشته باشند. آیا ضرر و زیان این قطع همکاری جبران خواهد شد؟
نمایندگان این شرکت ها قول دادهاند که جبران مافات کنند. ما به آنها در این همایش اهدافمان را بر اساس سند چشمانداز گفتیم و در بازدیدی که از شرکتهای خودروسازی داشتند به توان خودروسازی ایران معترف شدند. بنابر این فرصت خوبی برای همکاری مجدد هست.
چرا بر اساس نظر بسیاری با این شرکتها قطع همکاری نمیکنیم و به سراغ شرکتهای دیگر نمیرویم؟
ببینید با این مساله نمیتوان اینگونه برخورد کرد. ممکن است انتقاداتی به رفتار این شرکت ها در جامعه و حتی مسوولان باشد اما فراموش نکنیم که خودروهای ۲۰۶، ال۹۰ به ترتیب ۸۰ و ۶۰ درصد داخلی سازی شدهاند و مردم هم از کیفیت آنها راضیند. اگر قطع همکاری کنیم مطمئنا متضرر خواهیم شد.
آیا صنعت خودرو ما به یک مدل جدید برای مشارکت با خودروسازان جهانی نرسیده؟ یا این شیوه قراردادهای ۲۰ ساله همچنان پاپرجا خواهد بود؟
ما مطمئنا برای تولید و حتی مونتاژ خودرو و مدل جدید به یک مناقصه جهانی میرویم و از شرکتها برای آنچه که میخواهیم تولید کنیم میخواهیم که در این مناقصه شرکتکنند و هر کدام که خواسته ما را برآورده کردند با همان وارد انعقاد قرارداد انتقال دانش فنی و ساخت میشویم. یعنی مدل مورد نیاز برای بازار داخل که مشخص شد مشخصات آن را به شرکتهای جهانی انتقال خواهیم داد و انها هم در صورت تمایل شرایط همکاری را اعلام خواهند کرد که در این بین بهترین پیشنهاد را مورد بررسی و مطالعه قرار میدهیم.
آیا نباید از پتانسیل انجمن جهانی بهتر استفاده کنیم؟
چرا. وقتی بخواهیم پلتفرم جدیدی رو بیاوریم و مناقصه بین المللی برگزار کردیم، امکان هست که از ارتباط انجمن با شرکتهای خودروسازی برای ارتباط در جهت تکمیل مناقصه و برگزاری کامل تر آن بهره ببریم.
در حالیکه گفته شده تحریمها برداشته میشود اما هنوز اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.
هنوز لغو تحریمها به صورت رسمی اعلام نشده است اما به نظر میرشد تا اواخر ژانویه اعلام شود. اگر این اقدام رخ دهد شرکتهای اروپایی به سوی ایران سرازیر میشوند. در اروپا وضعیت فروش خودرو اشباع شده و شرکت ها در کشورهای خود و حتی سطح اروپا به اندازه ظرفیت نمیتوانند خودرو را بفروشند و دنبال بازار خودرو می گردند. منتها این تحریم ها فعلا نمی گذارند.
فکر میکنید رفع تحریم ها چه کمکی به صنعت خودرو برای رسیدن به اهداف چشم انداز بکند؟
حداقل کمکی که می کند این است که بتوانیم به برنامه تولید ۵ پلتفرم و ۲۵ خودرو جدید برسیم و آن ها محقق کنیم. در حال حاضر نارضایتی بسیاری برای خودروهای قدیمی نظیر ۴۰۵ هست که اگر خودرو جدید بیاید دید مردم نسبت به صنعت خودرو تغییر میکند.
قرار است در دور جدید همکاری ها صنعت خودرو ایران باز هم مونتاژ کار شود؟
ما از این رهگذر گزیده شدهایم. و در دور جدید حتما انتقال دانش فنی و صادرات خودرو مدنظر خودروسازان داخلی برای همکاری با شرکتهای خارجی خواهد بود. زمانی که به دنیا شرایط خودرو مدنظر خود را اعلام کردیم هر شرکت خودروسازی خارجی معیارهای ما را در نظر میگیرد و بازار را برآورد میکند و تصمیم میگیرد که خودرو با چه مشخصات فنی در بازار خریدار دارد. تمام مشخصات فنی و استانداردهای لازم و ایربگ و ای بی اس و استاندارد ۵۵ گانه ما را باید داشته باشد. در این شیوه همکاری گفته میشود که مثلا ظرفیت سالانه تولید و صادرات ما چقدر باید باشد. شرایط را ما تعیین میکنیم و بر اساس آن به مذاکره میرویم.
آیا شرکت طرف قرارداد برای صنعت خودرو ما مهم است؟ مثلا خودروسازان آمریکایی در این مساله فیلتر میشوند؟
ما پیشنهادات را به خودروسازان جهانی میدهیم و هر کدام که با شرایط سازگار بودند برای ما همکار خواهد بود. اشکال ندارد که با خودروسازان دنیا قهر باشیم حتی جنرال موتورز میتواند شریک خودروسازی ما باشد.
منبع: شبکه ایران
کد خبر 29500
نظر شما