به گزارش «پرشین خودرو»، نشان تجاری رولز رویس از دو علامت R تشکیل شده است که نشان یک خودروساز ۳ ستاره و برچسب قیمت بالاتر از محصولات شرکتهایی مانند فراری و بنتلی است ولی داستان این شرکت چگونه آغاز شد؟.
ریشههای تاسیس رولز رویس به اواخر سال ۱۹۰۳ و اوایل ۱۹۰۴ بازمیگردد، که در ماه میسال ۱۹۰۴ یک راننده پاره وقت خودروهای مسابقه ای و فروشنده ماشین به نام چارلز رولز و یک مهندس با استعداد به نام فردریک هنری رویس در یک قرار ناهار ایدههای خود را برای ساخت یک شرکت جدید خودروسازی به اشتراک گذاشتند و بعد از این تاریخ بود که این دو به فکر تشکیل یک شرکت خودرو افتادند.
این شرکت، اولین کارخانه تولید خودروی خود را، با مشارکت هنری رویس و چارلز رولز در شهر منچستر راهاندازی نمود. این شرکت در آغاز فعالیتش با نام رولز-رویس لیمیتد ثبت گردید.
فردریک هنری رویس پسر یک آسیابان بود، که در کارش ورشکست شده بود. وی که کوچک ترین فرزند خانواده بود، بعد از ورشکستگی شرکت اجارهای پدر و مرگ نابهنگام وی، تامین بخشی از هزینه چهار خواهر و برادر دیگر خود را به عهده گرفت. سپس در خط آهن شمال بریتانیا، شروع بکار کرد.
وی در اوقات فراغتش به مطالعه دروس مهندسی برق میپرداخت و این مطالعه و گرایش به سوی مسایل فنی سبب گردید تا با یک شرکت مهنسی برق رابطه برقرار کند. سه سال بعد از گذراندن مدت کوتاهی در یک شرکت قطعه سازی به لندن بازگشت و در شرکت نور و قدرت الکتریکی استخدام شد. وظیفه وی در این شرکت تامین روشنایی و نور خیابانهای لیورپول بود. قبل از تأسیس شرکت مهندسی برق و الکتریکی خود، در منچستر با سرمایه اندکی که پس انداز کرده بود – حدود۷۰ پوند – شرکتی برای تامین برق در کارگاهها به نام للاچ رویس را پایه گذاری و تأسیس کرد. در این شرکت بود که دینام و جرثقیلهای الکتریکی را ساخت و با سرمایه به دست آمده توانست کارخانه خود در منچستر را تأسیس کند و توجه خود را معطوف ساخت موتور اتومبیل نماید.
اولین اتومبیل رویس، یک چهارچرخه فرانسوی ناقص بود، که جانشین یک مدل فرانسوی دیگر شد. در طی سالهای ۱۹۰۱ تا ۱۹۰۳ میلادی، موتورهای مدل دو سیلندر دکاویل و دودیون را ساخت. این اتومبیل یک مدل دو سیلندر ناصاف بود، که در طرح آن رویس تغییرات قابل توجهی به وجود آورد و پس از آن اولین اتومبیلش به نام رویس با موتور دو سیلندر و ۱۰ اسب بخار را در سال ۱۹۰۴ ساخت.
رویس پنج نوع خودروی متفاوت را تولید کرد، یک اتومبیل با قدرت ۱۰ اسب بخار، مدل دوم با قدرت ۱۵-۲۰ (با موتور و شاسی مشابه) و یک مدل شش سیلندر با ۳۰ اسب بخار قدرت و اتومبیلی با همین قدرت و چهار سیلندر.
اتومبیلهای فوق در ماه دسامبر ۱۹۰۴ میلادی در نمایشگاه خودروی پاریس به نمایش درآمدند.
رویس، اتومبیل دو سیلندری ساخت که هر چند موفقیت تجاری ویژهای را نصیبش ننمود ولی بهتر از مدلهای مشابه فرانسویاش بود. هنری با معرفی یکی از مدیران نمایشگاه دارش، با چارلز رولز آشنا شد. “چالز استوارت رولز” پسر بارون لانگتوک بود، که از فروش کالسکههای بدون اسب، موفقیت و پیشرفت قابل توجهی کسب کرده بود. چارلز رولز از دوران کودکی به تعمیر موتورهای ماشین علاقه بسیاری داشت. وی در سال ۱۹۰۲ کار خود در زمینه خودرو را با صادرات و واردات اتومبیلهای فرانسوی، آغاز کرد. چارلز اولین اتومبیلش را در سن ۱۸ سالگی، قبل از ورود به دانشگاه کمبریج ساخت.
در پی تکمیل فرآیند طراحی و ساخت اتومبیل، وی اقدام به فروش انواع خودرو نمود. پس از اینکه هنری رویس اتومبیل استثنایی خود را تولید کرد، رولز در هتل میدلند منچستر ترتیب ملاقاتی را با وی داد. نتیجه این مذاکره امضای قراردادی بین این دو خودروساز انگلیسی بود، که به اتومبیل رویس توسط سرمایه رولز رونق بخشید.
در سال ۱۹۰۶ این همکاری جنبه رسمیتری به خود گرفت و شرکت رولز رویس با مسئولیت محدود تشکیل شد که بدین ترتیب رویس مهندس ارشد به ارائه دانش فنی خود پرداخت و رولز نیز به پشتیبانی مالی شرکت اقدام کرد.
مشارکت چارلز رولز و هنری رویس در سال ۱۹۰۶ به تاسیس شرکت خودروسازی رولز-رویس انجامید. در این شرکت، رویس امور تفکیکی را بر عهده داشت و رولز مدیریت امور بانکی و تجاری را در دست داشت، همچنین سرمایه لازم برای ساخت اتومبیل چهار سیلندر بعدی را فراهم نمود.
اگر چه خودرو Rolls-Royce 10hp نخستین محصول این شرکت یعنی رولزرویس بود که در نمایشگاه پاریس ۱۹۰۴ نیز به نمایش درآمد بود ولی محصول Silver Ghost این شرکت در سال ۱۹۰۷ بود که به صورت رسمیاین شرکت را وارد عرصه تولید و عرضه خودروهای لوکس کرد.
این خودرو دارای یک موتور۷٫۰ لیتری شش سیلندر چهارسرنشین بود که علامت ۴۰/۵۰ آن نشان از بازدهی موتور آن نیز داشت که در آن زمان توسط یکی از معتبرترین نشریات خودروسازی نیز به عنوان یک محصول برتر در جهان نیز از آن یاد شد.
همکاری رولز و رویس با هم بیش از ۶ سال طول نکشید، زیرا چارلز رویس در سن ۳۲ سالگی در ۱۲ جولای ۱۹۱۰ ودر سانحه سقوط ایرکرافت برادران رایت در برنمورث کشته شد و تا مدتی این شرکت در این شوک به سر میبرد.در سانحه هوایی درگذشت.
وی اولین بریتانیایی بود که بر اثر سقوط هواپیما، جانش را از دست میداد. بعد از مرگ وی، هنری رویس به تنهایی هدایت کارخانه را بر عهده گرفت که مرگ رویس یک تراژدی بزرگ برای این شرکت بود و تا مدتی این شرکت در این شوک به سر میبرد.
طی جنگ جهانی اول، هنری رویس برای ارتش انگلستان موتورهای هواپیما تولید میکرد. بعد از اتمام جنگ تولید موتور و شاسی اتومبیل را دوباره آغاز کرد. وی به خاطر خدمات شایانی که در زمینه ساخت موتور هواپیما و اتومبیل انجام داده بود در سال ۱۹۳۰ لقب شوالیه را آن خود کرد. رولزرویس یکی از پیشرفته ترین کارخانهها در زمینه ساخت موتور هواپیما است تا جایی که موتور هواپیمای کنکورد توسط این کارخانه ساخته شدند.
در سال ۱۹۲۱ و با توجه به پایان جنگ جهانی اول و افزایش تقاضا این شرکت نخستین کارخانه خود در آمریکا را نیز افتتاح کرد که در کشاکش یک اقتصاد در حال رشد و عصر موسیقی جاز بود که در آن اتومبیل رولز رویس نشان دهنده ثروت و عظمت و شکوه برای دارندگان آن بود.
ده سال بعد و با توجه به رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ این شرکت بنتلی را نیز خریداری کرد و پس از این اتفاق، رولز-رویس شرکت بنتلی را خریداری کرد. هنری رویس در سن ۷۰ سالگی در حالی که مشغول کشیدن طرحهای جدیدی برای افزایش سرعت اتومبیلهایش بود، درگذشت و این دو برند افسانه ای به اشتراک گذاری پلتفرم خود به غیر از رادیاتور و جزئیات کوچک پرداختند.
پس از پایان جنگ جهانی دوم رولز رویس تا سال ۱۹۴۶ تمامیمحصولات خود را در دربی تولید میکرد و در دهه ۱۹۵۰ بود که کم کم ستاره اقبال این شرکت شروع به درخشیدن کرد که از جمله محصولات شاخص این عصر میتوان به Phantom IV اشاره کرد که سرآغاز یک همکاری طولانی با خانواده سلطنتی بود که اثبات کننده منحصر به فرد بودن رولز رویس بود و جالب است بدانید که تنها ۱۸ عدد از Phantom IV ساخته شده است که تمامیبه خانواده سلطنتی و سران دولتی تعلق گرفته است.
بسیاری از ستارههای پاپ ، بازیگران و افراد مشهور در دهه شصت نوسانی درخواست تجدیدنظر در محصولات این شرکت را داشتند و از همین روی رولز رویس اقدام به عرضه محصول جدید Silver Shadow در سال ۱۹۶۵ کرد که دارای یک سیستم شاسی جدید به همراه حق انتخاب مشتریان بین دو گزینه موتوری ۶٫۲ لیتری و ۶٫۷۵ لیتری V8S بود که وزن انرا در حدود ۲۱۰۰ کیلوگرم ثابت نگاه داشته بود.
در سال ۱۹۷۱ رولز-رویس زیر بار هزینههای ساخت موتور جت آربی۲۱۱ فلج شده بود، که این امر سبب ملی شدن این شرکت تحت نام رولز-رویس(۱۹۷۱)لیمیتد گردید. در سال ۱۹۷۳ بخش تولید خودرو این شرکت، از شرکت مادر جدا شده و رولز-رویس موتورز نام گرفت.
با کمک دولت بریتانیا این مشکل نیز مرتفع شد و در ضمن این شرکت با عرضه چند مدل جدید همانند Silver Shadow II و Silver Wraith II و عرضه ان در سال ۱۹۷۹ توانست تا حدودی به اوضاع مالی خود سر و سامان دهد.
رولز-رویس موتورز در ۱۹۸۰ به کمپانی ویکرز پیوست شد. ویکرز پیالسی یک شرکت دولتی بریتانیایی بود، که در زمینه ساخت تانک و جنگافزار فعالیت میکرد، همچنین این شرکت در زمینه تولید خودرو و قطعات خودرو نیز فعال بود. ویکرز تا زمان خصوصی شدن رولز-رویس وظیفه مدیریت آنرا برعهده داشت.
در سال ۱۹۹۸ صاحبان شرکت رولز رویس موتورز تصمیم به فروش این شرکت گرفتند. شرکت بامو جدیترین خریدار رولز رویس بود، چرا که در گذشته موتور و بعضی دیگر از قطعات رولز رویس و بنتلی را، این شرکت آلمانی تهیه مینمود.
آخرین پیشنهاد ب ام و؛ ۳۴۰ میلیون پوند بود، ولی این مبلغ با پیشنهاد ۴۳۰ میلیون پوندی گروه فولکسواگن شکسته شد، اما به علت این که مدیران رولز رویس اصرار بر فروش شرکت به ب ام و را داشتند، طبق توافقی قرار بر این شد، که از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۲ ب ام و کماکان، موتور و تجهیزات خودروهای رولز رویس را تامین کند و اجازه داشته باشد، از نامهای آنها استفاده نماید.
توافق انجام شده میان مدیران رولز-رویس و گروه فولکسواگن، تنها تا پایان سال ۲۰۰۲ اعتبار داشت، بنابراین از تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۰۳ متوقف شد و از این تاریخ به بعد، تنها شرکت ب ام و حق استفاده از نام تجاری رولز رویس را داشته، همچنین گروه فولکسواگن نیز طبق قرارداد امضا شده در ۱۹۹۸ میباید نام خودروهای تولید بنتلی را از رولزرویس-بنتلی به بنتلی تغییر دهد. در حال حاضر نام تجاری رولز-رویس تنها متعلق به شرکت خودروسازی ب ام و میباشد.
از زمانیکه شرکت بی ام دبلیو، کنترل رولز رویس را بدست گرفته، تاکنون ۴ مدل خودرو توسط این کمپانی طراحی و به صنعت خودروسازی عرضه شده است.
به گزارش خودروسازی، رولزرویس فانتوم، خودرویی است که از سال ۲۰۰۳ تاکنون تولید شدهاست. طراحی آن خودروهای موتور جلو-محور عقب بوده و سیستم جعبهدندهٔ آن ۶ دنده به صورت خودکار است.
فانتوم اولین مدل رولز رویس است، که ب ام و به طور مستقل تولید نمود. این مدل مجهز به موتوری ۱۲ سیلندر، با حجم ۶٫۷ لیتر است. قیمت این مدل از حدود ۲۵۰٬۰۰۰ پوند به بالا میباشد.
رولزرویس فانتوم کروکی کوپه، از نوع خودروهای موتور جلو-محور عقب است، که در سال ۲۰۰۷ تولید شدهاست.
طراحی آن بر پایه رولز-رویس فانتوم (۲۰۰۳) بوده و از خودروهای مفهومیاین کمپانی بهشمار میآید. فانتوم کروکی کوپه با قیمت پایه ۴۴۳٫۰۰۰ دلار، یکی از گرانقیمتترین خودروهای رولزرویس میباشد.
رولزرویس فانتوم کوپه، خودرویی لوکس است که از سال ۲۰۰۸ تاکنون توسط رولز-رویس موتور کارز در بریتانیا تولید میشود.
این خودرو در کلاس خودروی لوکس قرار گرفته و طراحی آن خودروهای موتور جلو-محور عقب بوده است. سیستم جعبهدندهٔ آن ۶ دنده به صورت خودکار میباشد.
رولزرویس گوست، خودرویی است که از سال ۲۰۱۰ تاکنون تولید شدهاست. طراحی آن خودروهای موتور جلو-محور عقب بوده طول آن در حالت طبیعی ۵٬۳۹۹ میلیمتر و عرض آن ۱٬۹۴۸ میلیمتر و ارتفاع آن در حالت طبیعی ۱٬۵۵۰ میلیمتر میباشد. سیستم جعبهدندهٔ آن ۸ دنده به صورت خودکار است.
به تازگی نیز رولزرویس قصد ارائه یک خودرو شاسی بلند هیبریدی را دارد تا بتواند از خواهرخوانده بنتلی خود که در تصاحب فولکس واگن است و در سال ۲۰۱۶ قصد ارائه شاسی بلند هیبریدی خود را دارد پیش از این عقب نماند هرچند بنتلی در ساخت خودروهای اسپرت تر از رولزرویس پیشی گرفته است که البته بی ربط به سیاستهای دو شرکت فولکس واگن و بی.ام.دبلیو نیز نیست.
نظر شما