پرشین خودرو: نزدیك به دو سال از آخرین قیمتگذاری تندر-90 میگذرد، این در حالی است كه با گذشت این زمان و تاكید خودروسازان به زیانده بودن قیمت اسفند 91؛ رنو بهعنوان شریك ایرانخودرو و پارسخودرو حاضر به ارائه اطلاعات برای تعیین قیمت جدید برای این خودرو نیست.
به گزارش «پرشین خودرو»، رنو در حال حاضر در شراكت با خودروسازان ایرانی سهمی 51 درصدی در تولید تندر دارد و بهعنوان یكی از طرفهای تاثیرگذار در این شراكت، حاضر به ارائه اطلاعات كافی برای تعیین قیمتی جدید بهمنظور خروج شركتهای داخلی تولیدكننده این خودرو از زیان نیست. اگرچه ثابت بودن قیمت خودرویی مانند تندر-90 برای دو سال اتفاقی خوشایند برای مشتریان این خودرو بهشمار میرود، اما خروج تولیدكنندگان این خودرو از زیان نیز بخش دیگری از ماجرا است.
نگاهی به تغییرات قیمتی این خودرو نشان میدهد كه آخرین تغییرات در قیمتگذاری این خودرو به اسفند 91 بازمیگردد؛ یعنی زمانی كه قیمت آن به 36 میلیون تومان جهش پیدا كرد. این افزایش قیمت برای تندر در حالی بود كه مدتی پس از اعلام قیمتهای جدید، با پادرمیانی معاون اول رئیسجمهور در دولت پیشین، قیمت رسمی این خودرو با 950 هزار تومان كاهش همراه شد. به این ترتیب این آخرین باری بود كه قیمت این مهمان فرانسوی به همراه سایر خودروهای داخلی تعیین و اعلام شد، این در حالی است كه تا كنون با وجود نوساناتی كه قیمت خودروهای داخلی داشتهاند، تكلیفی برای قیمت تندر روشن نشده است.
روشن شدن تكلیف قیمت تندر-90 از آنجایی اهمیت پیدا میكند كه مسوولان مرتبط با تولید این محصول، از زیان دو سالهای میگویند كه در پی تعیین نشدن قیمت تندر-90 به شركتهای تولیدكننده و همچنین سهامداران آن وارد میشود. تمام این اتفاقات در حالی جریان دارد كه شورای رقابت بهعنوان نهاد تعیینكننده قیمت خودرو از ارائه اطلاعات ناقص برای تعیین قیمت تندر میگوید و از سویی خودروسازان از عدم تمایل رنو برای فاش كردن ریز اطلاعات قیمتی قطعات خود صحبت بهمیان میآورند.
در چنین شرایطی آنطور كه یك مدیر ارشد در پارسخودرو به دنیای اقتصاد میگوید، این تولیدكنندگان داخلی هستند كه بهواسطه ثبات قیمتها، زیانها و بدهیهای فراوانی را متحمل میشوند. تولید تندر-90 آنطور كه یكی از مسوولان در شركت پارسخودرو میگوید، برای دو سال است كه با زیان همراه است، این زیان در حالی است كه به گفته وی در صورت تعیین نشدن قیمت جدید برای تندر، تنها راه خروج از آن تعطیلی خطوط تولید این خودرو است.
اگرچه روشن شدن تكلیف قیمت تندر-90 از نگاه تولیدكنندگان آن به معنای افزایش 10 درصدی قیمت است، اما شورای رقابت بهعنوان مسوول قانونی قیمتگذاری خودرو تاكنون نه قیمتی برای این خودرو تعیین كرده و نه با افزایش قیمت آن موافقت می کند. تعیین نشدن قیمت تندر-90 در حالی است كه قیمت این خودرو در بازار چیزی نزدیك به 40 میلیون تومان است. تولیدكنندگان این خودرو با اشاره به قیمت این خودرو در بازار، تمام مشكلات یاد شده را ناشی از قانونی به نام تعیین قیمت برای خودرو میدانند، قانونی كه برای طرف خارجی خالی از هرگونه توجیه است و حتی ممكن است منجر به خروج شركای خارجی از كشور نیز شود.
قیمتگذاری توجیه ندارد
اما در رابطه با بحث تعیین قیمت تندر، درحالیكه رئیس شورای رقابت از ارائه اطلاعات ناقص برای آنالیز قیمت تمام شده این خودرو میگوید، خودروسازان از امكان نداشتن دریافت ریز اطلاعات از رنو میگویند. اگرچه خودروسازان قیمت قطعات وارد شده برای تولید تندر-90 را به شورای رقابت تقدیم كردهاند؛ اما شورای رقابت برای تعیین قیمت تندر-90 به اطلاعاتی فراتر از ریز قیمت قطعات وارد شده نیاز دارد.
آنطور كه تولیدكنندگان تندر میگویند، منظور شورای رقابت از «ریز اطلاعات» شامل آلیاژهای به كار رفته در تولید قطعات وارداتی هم میشود. این درخواست شورای رقابت برای اطلاعات قیمتی در حالی است كه خودروسازان دسترسی به چنین اطلاعاتی را غیرممكن میدانند و رنو نیز در پاسخ به درخواست خودروسازان برای دریافت این اطلاعات دست رد به سینه آنها زده است.
آنطور كه یك مقام مسوول در شركت پارس خودرو میگوید، اطلاعات مورد نیاز شورای رقابت برای تعیین قیمت تندر-90 از نظر رنو محرمانه و غیرقابل ارائه است. از نگاه خودروسازان تعیین قیمت خودرو بر اساس آلیاژهای بهكار رفته در آن، مصداق جمله معروف «خودرو كیلویی چند است» خواهد بود.
این در حالی است كه از نظر كارشناسان خودرویی تعیین قیمت خودرو از این روش كاملا غیرمنطقی است، اما مشكلات موجود برای تعیین قیمت تندر تنها به عدمرضایت رنو برای ارائه ریز اطلاعات به شورای رقابت ختم نمیشود؛ درحالیكه شورای رقابت بر اساس قانون، مرجع رسمی تعیین قیمت خودرو بهشمار میرود، آنطور كه خودروسازان میگویند رنو چنین روندی برای تعیین قیمت را نپذیرفته است؛ از سویی مسوولان رنو به این نكته اشاره میكنند كه در زمان عقد قرارداد با خودروسازان ایرانی، از قانونی به نام تعیین قیمت خبری نبوده است و حالا نیز بر اساس قرارداد خود حاضر به پذیرش قانون جدید نیستند.
محمد كبریتی، نایبرئیس هیاتمدیره پارس خودرو در این زمینه میگوید: از نظر نمایندگان رنو هیچ لزومی ندارد كه آنها در جلسات تعیین قیمت برای تندر-90 شركت كنند؛ زیرا به اعتقاد رنوییها قیمت تمام شده كاملا شفاف است و نیازی به تعیین قیمت بر اساس ریز جزئیات وجود ندارد؛ اگرچه نمایندگان رنو حاضر به حضور در جلسات تعیین قیمت نیستند، اما به گفته كبریتی آنها برای ارائه توضیحاتی به رئیس شورای رقابت در یك جلسه خصوصی آمادگی دارند.
آمادگی نمایندگان رنو برای ارائه توضیحات در رابطه با قیمت تندر-90 در حالی است كه طبق گفته وی، رئیس شورای رقابت برای 6 ماه است كه به این درخواست پاسخی نداده است.
تولید در سایه بیقیمتی
ماجراهای تعیین قیمت برای تندر-90 در حالی ادامه دارد كه به گفته تولیدكنندگان این خودرو، زیان انباشته این شركت از ناحیه عدم تعیین قیمتهای جدید، هر روز در حال افزایش است، اما چنانچه تولید تندر-90 با زیان همراه است، چرا طی سالهای گذشته تولید این خودرو متوقف نشده است؟
كبریتی در پاسخ به این سوال میگوید: اگر قرار باشد تولید این خودرو با توجه به شرایط فعلی متوقف شود، تعداد زیادی كارگر اخراج خواهند شد به همین دلیل به هر ترتیبی كه ممكن است تولید تندر-90 ادامه دارد. كبریتی در ادامه روند تولید تندر-90 را مطلوب ارزیابی نمیكند و میگوید: اگر شرایط به همین شكل پیش برود، همین روزی 100 پك قطعاتی هم كه به ما میدهند، تحویل نخواهند داد، طبق برنامه تولید تندر باید در روز به بالای 200 دستگاه میرسید كه حالا بسیار از برنامه عقبتر است.
یك مدیر ارشد در شركت پارسخودرو نیز با اشاره به اینکه پروژه تندر -90 دارای یك شریك خارجی است كه در زمان انعقاد قرارداد از وجود سازمانی به نام شورای رقابت بیاطلاع بوده است میگوید: در حال حاضر شورای رقابت در حال دخالت در قیمتگذاری محصولی است كه طرف خارجی آن اصلا با مقولهای به نام تعیین قیمت خودرو آشنایی ندارد.
این مدیر ارشد ادامه روند فعلی در مورد قیمت تندر-90 را تا زمانی كه شورایی برای تعیین قیمت وجود دارد دنبالهدار میبیند و میگوید: فكر نمیكنم تا زمانیكه بحث قیمتگذاری در كشور ادامه داشته باشد مشكل فعلی برای تندر-90 حل شود.
او اصل این موضوع را به غیرمنطقی بودن روند قیمتگذاری خودرو در كشور و فاقد توجیه بودن این روش نزد شركای خارجی یاد میكند و میگوید: تولید تندر-90 برای حفظ كارگران خطوط تولید آن حتی به قیمت زیان انباشته و بدهی ادامه دارد، اما در این میان تعیین اجباری قیمت خودرو است كه اهمیت دارد، موضوعی كه در طول زمان میتواند به مانعی برای ورود شركای خارجی تبدیل شود.
کد خبر 37903
نظر شما