به گزارش «پرشین خودرو»، این آییننامه در مرحله تصویب قرار دارد و شنیدهها حاکی است بهزودی به تصویب خواهد رسید.
در آییننامه جدید واردات خودرو، تمام واردکنندگان خودرو ملزم شدهاند مجوز نمایندگی خود را از شرکت خودروساز خارجی صاحب برند یا نماینده رسمی و اصلی این شرکتها دریافت کنند.
از دیگر نکات قابل توجه در این آییننامه الزام شرکتهای واردکننده خودرو به ایجاد خطوط تولید خودروهای وارداتی در داخل کشور یا صادرات خودرو و قطعات تولید داخل به ازای واردات خودروست؛ موضوعی که در این میان به چشم میخورد، این است که بخش خصوصی نسبت به این آییننامه اعتراض دارد و معتقد است این موضوع موجب انحصار در بازار واردات میشود و از دیگر سو حتی به محصولات تولیدی هم ضرر میزند که گزینه مقایسه و رقابت از این محصولات گرفته میشود.
همچنین چنین آییننامهای برخلاف اصل 44 قانون اساسی و خصوصیسازی است که رئیس جمهور به آن اشاره کرده است.
کوروش مرشد سلوک نایب رئیس انجمن واردکنندگان خودرو و سعید باستانی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس دهم، دو کارشناسی هستند که درباره مزیتها و تبعات این آییننامه نظراتی اعلام کردهاند که به شرح ذیل میآید.
کوروش مرشد سلوک- نایب رئیس انجمن واردکنندگان خودرو
اعضای انجمن را از جلسه آییننامه جدید واردات خودرو بیخبر گذاشتند
در این چند وقت اخیر اتفاقات مختلفی در حوزه خودروهای وارداتی رخ داده است. حالا متن کامل آییننامه جدید واردات خودرو منتشر شده است. از نکات قابل توجه در این آییننامه الزام شرکتهای واردکننده خودرو به ایجاد خطوط تولید خودروهای وارداتی در داخل کشور یا صادرات خودرو و قطعات تولید داخل به ازای واردات خودروست. این ماجرا در ظاهر خوب به نظر میرسد اما به عقیده کارشناسان تا زمانیکه زیرساختها درست نشود، تصویب چنین آییننامههایی به صلاح نیست. نظر انجمن واردکنندگان خودرو نسبت به این آییننامه چیست؟
ما با صراحت به نمایندگی از تمام برندها نظرمان را اعلام کردهایم. همچنین به عنوان انجمن واردکنندگان خودرو، عدم رضایتمان را از تکتک بندهای این آییننامه به مسئولین مربوطه اعلام کردهایم البته در جلساتی که برگزار کردند، متاسفانه از اعضای انجمن دعوت به عمل نیاوردند، اما انجمن با توجه به حس مسئولیتپذیری، سعی کرد خود را به جلسات برساند و نظرش را منعکس کند و اعلام نارضایتی واردکنندگان با صراحت اعلام شد. این آییننامه از ابعاد مختلفی ایراد داشته و نیاز به بررسی و تحلیل وسیع دارد، اما در مجموع تاکید میکنم باید مصرفکننده را ترغیب کنیم از تولیدات داخلی استفاده کند، نه اینکه تحکم کنیم.
در واقع به شکلی، قانون و ضابطه نگذاریم که مصرفکننده محکوم به استفاده از خودروی داخلی شود. باید فضایی ایجاد کنیم و کیفیت تولیدات را بهگونهای پیش ببریم که مصرفکننده ترغیب شود از خودروی تولید داخل استفاده کند.
در این دستورالعمل بخش کمک واردکنندگان به تولید داخل وجود دارد. این کمک به چه نحوی میتواند باشد؟
کمک واردکنندگان به تولید داخلی در تمام دنیا رخ داده است و میتوانیم از طریق عوارض و مالیاتهایی که در گمرک وضع میشود و واردکننده پرداختش میکند، الگوبرداری کنیم. این مالیاتها سهم تولید داخلی و برای پیشبرد این تولیدات استفاده میشوند ولی اینکه واردات را به دست تولیدکننده بسپاریم، پاک کردن صورتمساله است، یعنی مسیر را کاملا اشتباه میرویم. متاسفیم چنین دستورالعمل اشتباهی تا این سطح پیش رفته است. باید مدتها قبل جلوی این دستورالعمل گرفته میشد تا دستاندرکاران متوجه اشتباهاتشان میشدند ولی متاسفانه از بسیاری مراجع گذشته و به سطح بالا رسیده است.
خوشبختانه افرادی که مطلع بودند، حضور داشتند و جلوی این ماجرا را گرفتند. انجمن هم به دنبال این است که روشی را پیشبینی کند که هم تولید داخل صدمهای نبیند و امتیازی از کنار واردات داشته باشد و هم اینکه واردات کشور دستخوش اینگونه مسائل قرار نگیرد.
یعنی جلوی تصویب این دستورالعمل به این شکل گرفته خواهد شد؟
قطعا تمام تلاشمان را در این خصوص انجام میدهیم.
اثرات کوتاه و بلندمدت تصویب چنین دستورالعملی چیست؟
قطعا اجرایی شدن چنین دستورالعملی منجر به انحصار میشود و مخالف اصل 44 است. در این رابطه رئیس جمهور در همایش خودرویی سال گذشته به صراحت در ارتباط با حوزه خودرو از بحث خصوصیسازی این صنعت صحبت کرد. قبل از آن هم بحث خصوصیسازی و اصل 44 مطرح شد و چند سال است روی این موضوع کار میشود.
دولت به این سمت میرود که بسیاری از بخشهایش را به بخش خصوصی واگذار کند و درمان قطعی صنعت خودرو را خصوصیسازی میداند اما برخلاف همه این موارد دستورالعملی صادر میشود که تمام این موارد را نقض میکند.
چرا به یک باره به واردکنندگان تا این اندازه هجمه وارد شده است. در حالیکه در بودجه، بخشی از درآمد دولت از واردات تامین میشود؟
این موضعگیریها، سیاسی است و متاسفانه منافع اقتصادی مردم دستخوش یکسری مسائل سیاسی میشود. متاسفانه در بخش خودرو مسائل سیاسی تا حد زیادی بر منافع مردم و منافع اقتصادی کشور اولویت دارد. این دستورالعمل قطعا نهتنها به بخش واردات ضربه میزند بلکه بخش خودروهای تولیدی را هم متضرر میکند. ما صورتمساله را پاک میکنیم و شرایطی ایجاد میکنیم که در مورد همین تولیداتی که عرضه میکنیم، هیچ اعتراض و مقایسهای روی آن صورت نگیرد و عرضه شود، در حالی که تصورمان این است به این روش میتوانیم کیفیت خودروی داخل را ارتقا دهیم.
سعید باستانی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس دهم
دستورالعمل یک جانبه به نفع تولیدکنندگان و به ضرر واردکنندگان است
این روزها بازار خودروی وارداتی با مشکلات عجیبی روبهرو شده است؛ از نوسانات نرخ ارز تا دستورالعملها و قانونهای مختلف در این حوزه که به وقوع پیوسته، اما نکته این است که در آییننامه جدید واردات الزام شرکتهای واردکننده خودرو به ایجاد خطوط تولید خودروهای وارداتی در داخل کشور یا صادرات خودرو و قطعات تولید داخل بهازای واردات خودروست، این در حالی است که زیرساختها هنوز به طور کامل آماده نیست. از دیگرسو، اعضای انجمن واردکنندگان به عنوان کارشناسان این حوزه در جلسات تصمیمگیری درباره این دستورالعمل حضور نداشتند. با توجه به این اعتراضات موضع کمیسیون صنایع درباره تصویب این دستورالعمل چیست؟
نکتهای که وجود دارد و ما هم دوست داریم اتفاق بیفتد، این است که در حوزه تصمیمگیریها حتما کارشناسان و نظراتشان بهخصوص بخش خصوصی حضور داشته باشند، اما باید قبول کنیم دولت در مقطعی باید سیاستگذاری کند. سیاستگذاری در مجموع باید تمام ذینفعان را پوشش دهد. طبیعتا ذینفعان شامل مصرفکنندگان و تولیدکنندگان (هم خودرو و قطعات) میشود.
به عقیده ما باید انجمن واردکنندگان، مصرفکنندگان و قطعهسازان حضور داشته باشند تا نظراتشان شنیده شود اما به این مفهوم نیست که هرچه تولیدکنندگان میگویند، همان عملی شود و اتفاق بیفتد. اگر قرار باشد فقط بهصورت یکجانبه اتفاقی رخ دهد و فقط نظر تولیدکنندگان مدنظر باشد، فکر نمیکنم از این دستورالعمل نتیجه خوب و مفیدی حاصل شود.
منبع دنیای خودرو
نظر شما