به گزارش پرشین خودرو، افزایش استانداردهای خودرویی از ۵۲ به ۸۳ مورد توسط سازمان ملی استاندارد زمینه ساز اظهارات متفاوتی توسط مسوولان دستگاههای ذیربط شده است. طبق تصمیم اتخاذ شده در صورتی که تا دی ماه سال ۱۳۹۷ خودروهای مختلف نتوانند استانداردهای خود را به سقف مورد نظر برسانند و تغییر پلت فرم را در دستور کار خود قرار دهند، خط تولید آنها متوقف خواهد شد. با این حال اما مسوولان اظهارات ضد و نقیضی در ارتباط با توقف خط تولید دو خودروی پراید و پژو که سالیان سال از زمان قانونی برای توقف خط تولید آنها میگذرد عنوان میکنند. صحبتهایی که کماکان مشخص نمیکند که این دو خودرو با بیش از ۲۰ سال تولید چه زمانی به پایان خود نزدیک میشوند؟
اواخر سال گذشته تصمیم بر این شد که خط تولید خودروهایی چون پراید و پژو ۴۰۵ تا دی ماه سال ۱۳۹۷ ادامه یابد و پس از آن در صورت تغییر پلتفرم و رعایت افزایش استانداردها از ۵۲ به ۸۳ مورد ادامه تولید آنها در دستور کار قرار گیرد، اما دو سوالی که با ان مواجهیم این است که چرا در ابتدای امر چنین فرصتی به این دو خودرو که بیش از ۱۰ سال از طول عمر آنها میگذرد داده شده و سوال دیگر این که آیا قرار نیست هیچ وقت دو خودروی مذکور از رده خارج شده و خط تولیدشان متوقف شود؟
آنچه در پایان سال ۱۳۹۵ به نظر میرسید، توقف خط تولید دو خودروی پراید و پژو ۴۰۵ به دلیل افزایش بیش از ۱۰ ساله طول عمر آنها بود اما نه تنها این اتفاق عملی نشد بلکه به یکباره تصمیم سازمان ملی استاندارد مبنی بر افزایش استانداردهای خودرویی از ۵۲ به ۸۳ مورد، فرصتی حدود دو ساله را برای این دو خودرو پیش آورد تا حداقل دو سال دیگر به طول عمر آنها (بدون رعایت ۸۳ مورد استاندارد تدوین شده) اضافه کند و اگر در نهایت استانداردهای مورد نظر و نیز تغییر پلتفرم رعایت مدنظر قرار نگیرد، خط تولید آنها متوقف شود.
پراید و طول عمری معادل ربع قرن
پراید خودرویی است که از سال ۱۳۷۲ تولید آن در ایران و در شرکت سایپا آغاز شده و طبق قانون باید خط تولید اتومبیلهایی که ۱۰ سال از عمر آنها میگذرد، متوقف شود. حال نهتنها با گذشت حدود ۲۴ سال از آغاز تولید این خودرو خط تولید آن متوقف نشده بلکه تا دی ماه سال آتی نیز فرصت پیدا کرده تا توسط شرکت تولیدکننده در بازار عرضه شود. طول عمری که شاید در هیچ کجای دنیا شاهد آن نباشیم و حتی در صورتی که استانداردهای مورد نظر را به همراه تغییر پلتفرم رعایت کند، پس از سال ۱۳۹۷ کماکان شاهد تولید این خودرو باشیم. حال سوالی که در مورد این خودرو مطرح میشود این است که آیا هرگز قرار نیست که خط تولید پراید متوقف شود؟
پژو ۴۰۵، سه سال بزرگتر از پراید
مونتاژ و تولید پژو ۴۰۵ نیز از سال ۱۳۶۹ در ایران کلید خورد و تا کنون حدود ۲۷ سال است که از آغاز تولید این خودرو در کشور میگذرد و این در حالی است که بر اساس قانون باید خودروهایی که ۱۰ سال از طول عمرشان سپری میشود، با توقف خط تولید روبرو شوند. مشخص نیست که به طور دقیق ملاک و معیار برای تصمیمگیری در خصوص ادامه تولید خودرو در ایران چیست؟ اینکه باید طبق قانون بازده زمانی ۱۰ ساله برای توقف خط تولید خودروها لحاظ شود یا اینکه حتی اگر یک نفر متقاضی برای این خودروها وجود داشته باشد کماکان به تولید آنها ادامه میدهند؟
وزیر صنعت، معدن و تجارت روز گذشته در پاسخ به سوالی مبنی بر زمان توقف خط تولید پراید، اعلام کرد: "در زمانی که دولت به روی کار آمد بیش از ۷۰ درصد تولیدات شرکت سایپا مربوط به پراید بود، اما در سال ۱۳۹۵ این رقم به ۳۴ درصد کاهش یافت و در سال جاری نیز به ۲۸ درصد کاهش خواهد یافت و این یعنی تولید انواع دیگر خودرو افزایش یافته و ما باید بدانیم توقف یکباره خودرو موجب بهم ریختن بازار میشود بنده به شخصه فکر میکنم که اواخر سال ۱۳۹۷ پایان عمر پراید را خواهیم داشت. "
با این حال محسن صالحینیا- معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت- به اخیرا در مورد زمان نهایی توقف خط تولید پراید و پژو ۴۰۵ با موضعی نامعلوم در این رابطه، اعلام کرد: "اینکه به طور قطع بگوییم در دی ماه سال ۱۳۹۵ خط تولید پراید یا پژو ۴۰۵ متوقف خواهد شد، این گونه نیست. "
حال سوالی که در این رابطه به صورت جدی مطرح و اذهان را به خود مشغول ساخته این است که تا چه زمانی قرار بر ادامه تولید پراید و پژو ۴۰۵ است؟ آیا قرار نیست هرگز خط تولید این دو خودرو متوقف شده و تا ابد قرار بر ادامه تولید آنها و عرضه در بازار است؟ آن هم در شرایطی که بازار جهانی خودرو هر روز مدلهای جدیدی از خودروهای مختلف را تولید کرده و به مشتریان خود در سراسر دنیا عرضه میکنند. خودروهایی که کیفیت و استاندارد آنها قابل مقایسه با خودروهایی نظیر پراید و پژو ۴۰۵ نیست.
مواضع اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاونش در حالی مطرح شده که نیره پیروزبخت- رییس سازمان ملی استاندارد- در گفتوگو با ایسنا پیشبینی کرد که تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۷ خط تولید چهار خودرو که نمیتوانند استانداردهای خودرویی را از ۵۲ به ۸۳ مورد ارتقا و پلتفرم جدید را مدنظر قرار دهند، متوقف شود.
به نظر میرسد با توجه به اظهارات پیروزبخت دو خودرو از چهار خودروی پیشبینی شده پراید و پژو ۴۰۵ باشند که طی مدت اخیر و به ویژه در یک ساله گذشته صحبتهای بسیاری مبنی بر توقف خط تولید آنها عنوان شد اما در نهایت و در کمال تعجب با فرآهم کردن فرصتی دو ساله به آنها مانع از توقف خط تولیدشان شدند تا شاید با در نظر گرفتن استانداردهای خودروی تعریف شده جدید باز هم برای تولید آنها پس از سال ۱۳۹۷ زمان بخرند.
هرچند افزایش استانداردهای خودرویی به ۸۳ مورد و تغییر پلت فرم به نوعی یک خط و نشان برای توقف خط تولید خودروهایی نظیر پراید و پژو ۴۰۵ است، اما دو سوالی که بیش از هر مساله دیگری قابل تامل بوده این است که به چه دلیل علیرغم این که قانون توقف خط تولید خودروهایی با بیش از ۱۰ سال طول عمر را پیش بینی کرده دو خودروی مذکور با بیش از ۲۰ سال سن کماکان در چرخه تولید قرار دارند و به چه دلیل صحبتهای مسوولان در ارتباط با ادامه یا توقف خط تولید این دو خودرو با یکدیگر متفاوت است؟
ایسنا
نظر شما