به گزارش پرشین خودرو به نقل از مهر، سال گذشته ۱۱.۱ میلیمتر بارندگی در ایران در مدت مشابه صورت گرفت که امسال حجم بارشها از اول مهرماه تا ۱۸ آبانماه معادل ۵۶.۵۲۷ میلیارد مترمکعب تخمین زده شده است.
طی این مدت میزان بارندگیها بهگونهای بود که در شش حوزه اصلی آبریز کشور هیچگونه کاهش بارندگی را شاهد نیستیم و در تمام حوزهها وضعیت بارشها نسبت به سال آبی گذشته بهبود یافته است؛ بهگونهای که در حوزه دریای خزر ۱۲.۱ میلیمتر، در حوزه خلیج فارس و دریای عمان ۴۸.۳ میلیمتر، در حوزه دریاچه ارومیه ۲۰.۱ میلیمتر، در حوزه فلات مرکزی ۱۴.۱ میلیمتر، مرزی شرقی ۷.۳ میلیمتر و در حوزه قرهقوم ۳۷.۷ میلیمتر افزایش بارندگی را شاهد هستیم.
بهطور کلی باید گفت که در شش حوزه اصلی کشور میزان بارشها نسبت به سال آبی گذشته ۲۳.۲ میلیمتر افزایش داشته است که این اعداد بیانگر وضعیت مطلوب بارندگیها در کشور است.
البته باید به این مساله نیز توجه کرد که ١١ سال است که کشور با خشکسالی دست به گریبان بوده، در این مدت بارش از ۲۵۰ میلیمتر در دورههای گذشته به ۲۰۰ میلیمتر کاهش یافته است؛ همچنین سال گذشته با ۱۷۱ میلیمتر بارش جریان آبهای سطحی در کشور به کمترین میزان رسید و سال ۱۳۹۶ شاهد کاهش ۵۰ درصدی جریان روان آبهای سطحی در کشور بودیم.
از سوی دیگر در سال آبی ۷۷-۷۸، میزان بارشها ۴۲۰ میلیارد متر مکعب در سال آبی ۸۵-۸۶، این میزان معادل ۴۰۶ میلیارد متر مکعب، سال آبی ۹۲-۹۳، نیز ۳۹۴ میلیارد متر مکعب بوده در حالیکه طی ۱۵ سال اخیر این عدد به ۳۷۱ میلیارد مترمکعب و طی پنج سال اخیر به ۳۵۹ میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده است.
علاوه بر این میزان منابع آب تجدیدشونده در سال آبی ۷۷-۷۸، معادل ۱۳۰ میلیارد مترمکعب در سال آبی ۸۵-۸۶، معادل ۱۲۵ میلیارد مترمکعب، در سال ۹۲-۹۳، معادل ۱۲۰ میلیارد متر مکعب بوده که این میزان طی ۱۵ سال اخیر به ۱۱۵ میلیارد مترمکعب طی پنج سال اخیر به ۱۰۴ متر مکعب کاهش یافته است.
همچنین در سطح جهان سالانه ۶۰ درصد از بارشها بهطور متوسط تبخیر میشود که در کشور ما بهدلیل شرایط اقلیمی این رقم به بیش از ۷۰ درصد میرسد، اما آنچه موضوع مهمی است، تبخیر از مخازن سدها و دریاچههای مصنوعی است که این رقم در دنیا بهطور متوسط پنج درصد و در ایران حدود شش درصد تخمین زده میشود.
نظر شما