به گزارش پرشین خودرو به نقل از فارس، مرتضی زمانیان کارشناس انرژی با اشاره به طرح سهمیهبندی بنزین که هماکنون در کمیسیون تلفیق در حال پیگیری است، گفت: اساسا برای اصلاح مصرف بنزین دو سیاست قیمتی و غیرقیمتی میتوان متصور بود.
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه در سیاست اصلاح قیمتی میتوان ظرف دو یا سه سال با شیب ملایم قیمت را اصلاح کرد، گفت: اما این شیوه میتواند اثراتی را داشته باشد که هماکنون به صلاح اقتصاد کشور نیست.
وی خاطرنشان کرد: بر این اساس این گزینه هماکنون روی میز قرار ندارد، اما موضوع دیگری که میتوان با استفاده از آن مصرف بنزین را اصلاح کرد سیاستهای غیرقیمتی است که آن هم سهمیهبندی بنزین است.
زمانیان گفت: این سیاست را میتوان مانند گذشته ادامه داد و سهمیه را تنها در اختیار کسانی قرار داد که خودرو دارند و یا میتوان سهمیه را در اختیار همه آحاد جامعه قرار داد که گزینه دوم به عدالت نزدیکتر است، زیرا دادن سهمیه به صاحبان خودرو منجر میشود که فقط بخش ثروتمند جامعه از این یارانه استفاده کنند، در صورتی که یارانه حق همه آحاد جامعه است.
*اجرای طرح اعطای سهمیه بنزین به هر نفر پیچیده نیست
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه نقدهای سطحی در خصوص شیوه سهمیهبندی به آحاد جامعه مطرح میشود، گفت: مثلا گفته میشود؛ باید سامانهای را طراحی کرد که افرادی که صاحب خودرو نیستند بتوانند سهمیه خود را در آن به فروش برسانند که من اعلام میکنم راهاندازی این سامانه اصلا پیچیده نیست و حتی تصریح میکنم که باید در این سامانه فقط یک نرخ برای فروش بنزین وجود داشته باشد و قرار نیست کسانی که خودرو ندارند سهمیه خود را به مزایده بگذارند و فقط میتوانند آن را با قیمت تکلیفی که مسئولان دولتی اعلام میکنند آن را به فروش برسانند.
وی با تأکید بر اینکه باید گفت: کسانی که با اجرای این سیاست مخالفت میکنند طرح بهتری برای اجرا ندارند و طرحهایی که مطرح میشوند قطعا از این طرح بسیار ضعیفتر است، بر این اساس انتظار ما این است که ایرادهای بنیاسرائیلی نگیرند، زیرا میتوان این طرح را به خوبی اجرا کرد و همه آحاد جامعه از اجرای این طرح منافع خود را کسب خواهند کرد.
*مسابقه مصرف بنزین به نفع اقتصاد کشور نیست
زمانیان خاطرنشان کرد: مردم باید آگاه باشند که الان مسابقه مصرف بنزین در کشور ایجاد شده و این به نفع کسانی است که بنزین را قاچاق میکنند و اصلا به نفع اقتصاد کشور نیست. برای همین باید بپذیرند که سیاستهایی اعمال شود تا جلوی این قاچاق و افزایش مصرف بیرویه گرفته شود. حال اگر این سیاست به نفع خودشان هم باشد، قطعا با آن همراهی خواهند کرد.
این کارشناس انرژی اظهار داشت: نکته مهمی که در نقد این سیاست مطرح میشود موضوع تورم است که من همینجا اعلام میکنم فرض کنیم سال آینده ما تورم داشته باشیم و بخواهیم این طرح را اجرا کنیم، قطعا تورم موجب افزایش قیمت این کالا نیز خواهد شد که این به نفع مردم است، به این صورت که آنها میتوانند سهمیه بنزین خود را در صورتی که مصرف نکردهاند با قیمت بالاتری در این سامانه به کسانی که بنزین نیاز دارند، بفروشند که در این صورت هر دو طرف به منافع خود میرسند، اما اگر چنین طرحی اجرا نشود و ما به هر دلیل تورم داشته باشیم، آن وقت فقط بخش ضعیف جامعه است که متضرر خواهد شد، بنابراین اجرای این طرح منجر به رعایت انصاف نیز خواهد بود و اجرای آن اصلا بحث فنی پیچیدهای ندارد و میتوان بهراحتی زیرساخت این طرح را فراهم و اجرایی کرد.
نظر شما