به گزارش پرشین خودرو، تد هاین، بازنشسته 74ساله می گوید: «هر بار كه كامیونی سنگی پرتاب می كند، تعویض شیشه جلو برای من 900 و خرده ای دلار آب می خورد.» تازه اگر از نمایندگی سیف لایت اتوگلاس سفارش دهد 1400 دلار هزینه تعویض آن است.
خودروی تد، یك سوباروی فارستر است كه به فناوری EyeSight مجهز است. یعنی تركیبی از فناوری های ADAS سیستم كمك راننده پیشرفته، FCW سیستم هشدار برخورد از رو به رو، AEB ترمز خودكار اتومات، LDW هشدار خروج از بین دو خط و ACC یا كروز كنترل هوشمند. برای این كه این فناوری ها درست كار كنند، شیشه جلوی خودرو هم باید مخصوص همین كار باشد كه به دوربین و رادار مجهز است و الا اگر شیشه معمولی تعویض شود، همه سیستم های ایمنی نامبرده در بالا بی فایده میشوند. حتی زمان تعویض، باید متخصصی آن را نصب كند كه با كالیبره كردن آن با سیستم خودرو آشنا باشد.
حالا اگر كسی سوبارو می خرد، می داند كه به سیستم ایمنی EyeSight مجهز است. سیستم ADAS خاص سوبارو نیست و بسیاری از خودروهای سواری و وانت به آن مجهز شده اند. هر كسی هم علاقه داشته باشد می تواند به خودروی خود این قابلیت را اضافه كند. [البته خودروهای جدید].
بر اساس پژوهش های موسسه تحقیق حمل و نقل دانشگاه میشیگان، از زمانی كه دو فناوری FCW و AEB به خودروها افزوده شده اند، میزان برخورد از عقب با خودروها در این خودروها 46 درصد كاهش یافته است. همچنین با افزوده شدن LDW میزان تصادف به خاطر گردش به چپ یا راست 21 درصد كاهش یافته است. دوربین عقب و سایر سیستم ها مثل AEB به میزان 81 درصد از تصادف ها را كاهش داده است.
در عوض وقتی صحبت از تعمیر و نگهداری می شود، هزینه های این خودروها به مراتب گزاف تر از خودروهای ارزان تر است. اكثر این سیستم های ایمنی با تراشه ها و پردازنده های داخل موتور كار می كنند و به نوعی یك تصادف كوچك به بخش مهمی از خودرو آسیب می زند. حتی یك تصادف ساده آینه به آینه در این خودروها بسیار گران تر از خودروهایی است كه به این فناوری ها مجهز نیستند. پرتاب شدن یك سنگ ساده به شیشه جلوی خودرو، هزینه سنگینی روی دست صاحب این خودروها می گذارد.
در كشورهای پیشرفته، قوانین روز به روز سخت گیرانه تر می شوند و برخی از این فناوری ها اجباری شده اند، از جمله ترمز اضطراری خودكار، سیستم ردیابی پیاده، هشدار برخورد از رو به رو و غیره.
مقایسه هزینه های خرید، تعمیر و نگهداری فناوری های جدید با میزان صرفه جویی حاصل از ایمنی به وجود آمده توسط این فناوری ها كار آسانی نیست و محاسبات پیچیده ای دارد. اما به هر حال در برخی موارد، اگر این سیستم های ایمنی از صدمات جانی اجتناب كنند، به هزینه های بالای خرید، تعمیر و نگهداری این فناوری ها می ارزد.
بله تصادف اتفاق می افتد، چه خودرو به این فناوری ها مجهز باشد چه نباشد. اما زمانی ارزش آن بسیار بالا است كه جلوی جراحت یا مرگ را می گیرد. البته در تصادف های جزئی تر، میزان خسارت مالی خودروهایی كه به این فناوری ها مجهز هستند بیشتر است.
برخی از كارشناسان هشدار داده اند وقتی به هر دلیلی این فناوری ها از كار می افتد، یا كالیبره نیستند، به دلیل ایمنی كاذبی كه به صاحب آن می دهند، امكان خسارت و ضرر و زیان را بالا می برند.
جان كاردی قائم مقام ارشد سیف لایت اتوگلاس می گوید: «اكثر دوربین هایی كه در سیستم ADAS به كار می روند روی شیشه جلو یا آینده عقب نصب می شوند و یك تغییر مكان جزئی در این دوربین ها می تواند در سرعت های بالا در بزرگراه ها فاجعه به بار آورد.»
همه ی تعمیرگاه ها در همه خیابان ها، صلاحیت تعمیر این فناوری ها را ندارند. اطلاعات نحوه تعمیر و نگهداری این فناوری ها هم به وفور در دسترس همگان نیست. این موضوع به پیچیدگی های بیمه و تعمیر این فناوری ها افزوده است.
حالا دیگر مفهوم «تصادف جزئی» كه در زبان انگلیسی به آن fender bender می گویند و به معنی «در حد قُر شدگی گلگیر» معنی می دهد، فرق كرده است. جو شنایدر از مشاوران مؤسسه تحقیقاتی بسیار معروف KPMG می گوید: «تصادف های جزئی كه روزگاری مردم به آن وقعی نمی گذاشتند و به راحتی از كنار آن می گذشتند، امروز مفهومی تازه پیدا كرده و یك تصادف ساده می تواند در ایمنی و كاركرد صحیح خودرو اثرات نامطلوب بگذارد كه گاهی این اثرات به صورت تصاعدی است.»
باب پاسمور Bob Passmore قائم مقام بخش خودرویی «انجمن بیمه و تصادفات دارایی های آمریكایی» (APCIA) می گوید: «ما امیدواریم كه فناوری های جدید به اندازه كافی جلوی تصادف ها را در بلند مدت بگیرد والا هزینه های تعمیر خودروها روندی فزاینده دارد كه فشاری مضاعف به شركت های بیمه وارد می كند.»
سرعت نوآوری در فناوری ها بسیار بالاتر از سرعت تجهیز و آموزش تعمیرگاه ها است. جف اوانسون مدیر عملیاتی اسمارت اكسپرس Smart Express تأمین كننده تعمیرات سیار می گوید: «هر چه این فناوری ها پیچیده تر می شوند، انتظار آن كه مكانیك های سیار بتوانند عیب یابی و رفع عیب كنند كمتر می شود.»
در ذیل به چند نمونه ساده از تعمیرات گزاف این فناوری ها اشاره شده است:
تعمیر گلگیر جلو: 700 تا 1800 دلار و اگر نیاز به كالیبره شدن داشته باشد 250 تا 600 دلار به هزینه اضافه می شود
تعویض سنسور و دوربین: 500 تا 1900 دلار
چراغ های جلو و عقب (هالوژن): 200 تا 500 دلار؛ (ال ایی دی): 750 تا 1500 دلار اگر نیاز به كالیبره شدن داشته باشد 100 تا 250 دلار اضافه می شود.
تعویض شیشه جلو: (عادی): 300 تا 500 دلار (مجهز به ADAS): 700 تا 1500 دلار، تعویض سنسور و دوربین: 800 تا 1900 دلار به علاوه كالیبره كردن: 250 دلار
آینه جانبی (ساده): 300 تا 500 دلار؛ (مجهز به ADAS): 1000 تا 2500 دلار به علاوه 250 دلار كالیبره مجدد
منبع: سایپا
نظر شما