سرمایهگذاری و توجه به حوزه تحقیق و توسعه به عنوان یکی از ارکان پیشرفت صنعت خودرو در حالی زمینهساز افزایش کیفیت و تحول در بازار خودرو ایران به شمار میرود که هماکنون خودروسازان چندان توجهی به این موضوع نداشته و حاضر به سرمایهگذاری در این بخش نیستند.
این بیتوجهی را میتوان در کاهش کیفیت محصولات، تنوع و طراحی خودروهای تولید داخل مشاهده کرد. به طور قطع با روند فعلی تحقیق و توسعه را باید حلقه گمشده جریان توسعه صنعت خودرو ایران دانست زیرا تا زمانی که صنعت خودرو به سمت تحقیق و توسعه و استفاده از ظرفیت دانشگاهها حرکت نکند، نه تنها کیفیت و استاندارد خودروهای داخلی افزایش نمییابد بلکه از کیفیتها نیز کاسته شده و تحولی در تولید و بازار خودرو ایجاد نخواهد شد.
بر این اساس از خودروسازان انتظار میرود در شرایطی که در بسیاری از کشورهای صنعتی دنیا نزدیک به نیمی از پرسنل در بخش تحقیق و توسعه فعالیت میکنند و بیش از ۱۰ درصد فروش شرکتها به تحقیق و توسعه اختصاص مییابد بر ارتقای کیفیت و استانداردهای خودروهای تولیدی تمرکز کنند.
بررسی و مقایسه روند موجود در صنعت خودرو ایران با سایر کشورهای صنعتی نشان از جای خالی چنین روندی در صنعت خودرو ایران دارد. بر این اساس همزمان با توسعه همکاریهای خارجی، انتقال فناوری و ایجاد تحقیقات مشترک میتوان شاهد افزایش توانمندی خودروسازان در حوزه طراحی، تولید و ارتقای کیفیت خودروهای تولیدی در کشور باشیم. خودروسازان همواره از تاثیرپذیری این صنعت از نوسانات ارزی گلایهمند هستند و به طور قطع با پرداختن بیشتر به این روند و افزایش میزان داخلیسازی خودروها و همچنین تامین درصد کمی از قطعات مورد نیاز خودروها از قطعات خارجی به نظر نمیرسد این مسئله تاثیر چندانی بر جریان تولید محصولات داخلی داشته باشد.
توجه به این نکته ضروری است، در صورتی که میزان وابستگی خودروسازان به نرخ ارز زیاد باشد بیشک بسیاری از تلاشهای انجام شده در زمینه داخلیسازی و تولید در صنعت خودرو زیر سوال رفته و با هر تغییر و شوک ارزی، بازار تولید و نرخ خودرو متاثر خواهد شد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی
کد خبر 141027
نظر شما