آرش عسگری در گفت وگو با خبرنگار پرشین خودرو، با اشاره به برگزاری نمایشگاه بینالمللی اتومبیلیتی 2022 روسیه در سال گذشته و اعلام مبلغ 700میلیون یورو بهعنوان مجموع ارزش تفاهمنامههای امضاشده در حاشیه این رویداد، گفت: به دلیل موانعی که در مراودات و نقلوانتقال مالی در تفاهمات بینالمللی وجود دارد، بخش قابل توجهی از قرارداد 700میلیون یوروریی در نمایشگاه اتومبیلیتی 2022 روسیه در حد همان تفاهمنامه باقی مانده و بین طرفین ایرانی و روسی اجرایی نشده است.
وی تاکید کرد: البته پتانسیل صنعت قطعهسازی ایران در حوزه همکاریهای بینالمللی بیش از چنین ارقامی است، اما با توجه به چالشها و گرههای موجود چنانچه بخشی از قرارداد 700میلیون یورویی نیز عملی شده باشد، این روند با تامین قطعات اصلی از شرکتهای چینی و با ثبت برند تجاری ایرانی بر روی این قطعات به روسیه ارسال شده است.
عضو انجمن صنایع همگن قطعهسازان همچنین به برخی پیششرطها در همکاری و تفاهمات بینالمللی در صنعت قطعهسازی اشاره کرد و گفت: اگرچه شرکت در نمایشگاههای بینالمللی چون نمایشگاه اتومبیلیتی روسیه چشمانداز خوبی را پیش روی قطعهسازان داخلی قرار میدهد، اما نبود برخی پیششرطها و عدم دسترسی به منابع مالی و تکنولوژی روز دنیا از محدودیتهایی است که عملا مانع از انجام تعهدات و تفاهمات قطعهسازان میشود.
به گفته عسگری، هماکنون بسیاری از خطوط تولیدی و صنعتی کشور از جمله صنعت قطعهسازی به تکنولوژیهای روز دنیا دست پیدا نکرده و چنانچه این عقبماندگی در بخشهایی چون تیراژ تولید، کیفیت و مباحث مربوط به استانداردهای مدنظر خودروسازان جهانی در صنعت قطعهسازی مشهود است.
وی تاکید کرد: به همین منظور انعقاد هرگونه قرارداد و تفاهمنامه در نمایشگاههای تخصصی و بینالمللی نیازمند بررسی و دقت بیشتری است تا در مسیر درستی قرار بگیرند و اجرایی شوند.
این فعال صنعت قطعهسازی ادامه داد: بنابراین هنگامی که شرکتهای قطعهسازی که مدعی انعقاد تفاهمنامه و قراردادهای بینالمللی میشوند و میخواهند محصولی را ارائه کنند، چنانچه بر اساس ساختار موجود داخلی انجام شود، محصول مورد تفاهم مورد تایید واقع نخواهد شد. بنابراین عمدتا سراغ شرکتهای مشابه چینی میروند و پس از سفارشگذاری و خرید محصول با نام و برند داخلی ارسال میکنند.
وی در ادامه با بیان اینکه هماکنون صنعت قطعهسازی ما هم به جهت اتوماسیون و تکنولوژی با دنیا فاصله قابل توجهی دارد، متذکر شد: با وجود اینکه دنیا از تکنولوژیهای نسل 4 در حال عبور است، اما ما همچنان از تکنولوژی نسل 2 استفاده میکنیم و همین مساله موجب میشود که بهرغم انرژی ارزان قیمت، قیمت تمامشده بالایی را در بخشهای تولیدی و صنعتی به خصوص قطعهسازی شاهد باشیم؛ درحالیکه هزینه تولید پایین برای حضور در همکاری خارجی و بینالمللی، یک مزیت مهم در نظر گرفته میشود.
عسگری ادامه داد: البته در برخی قطعات مثل ساخت درخت سیم خودرو، اتوماسیون کمک چندانی نمیکند و نیاز به نیروی کار آموزشدیده و متخصص است در واقع بر همین اساس تولید این قطعات با توجه به هزینه تولید میتواند در بخش صادرات توجیهپذیر بوده و مزیت رقابتی داشته باشد.
به گفته وی، برخی تفاهمات در نمایشگاه سال گذشته در بخش قطعات پلیمری و پلاستیکی بوده که بخشی از مواد اولیه آن در داخل امکان تامین دارد و به لحاظ تکنولوژی در ساخت قالبها و تولید این دست از قطعات اتفاقی خاصی در دنیا نیز نیفتاده است.
عضو انجمن صنایع همگن قطعهسازی استان تهران افزود: به نظر میرسد در نمایشگاه اتومبیلیتی 2022 میان قطعهسازان ایرانی و روسها هم قراردادی در خصوص مجموعهها منعقد شده که احتمالا از چین سفارشگذاری و خریداری شده و با آرم و برند شرکتهای داخلی ارسال شده است. البته این مساله هم قابل قبول است؛ چراکه در دنیای امروز دیگر تولید محصول در کارخانجات هدف نیست و بسیاری با سرمایه و دانش این جریان را مدیریت کرده و صرفا محصولی را با برند اختصاصی یا کپی مجوزدار صادر میکنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه حضور در نمایشگاههای بینالمللی از جمله نمایشگاه اتومبیلیتی 2022 پیشرفت چندانی را برای صنعت قطعهسازی کشور نداشته است. در واقع مشکلات قطعهسازان در حوزه تامین نقدینگی و سرمایه در گردش و بسیاری از مسائلی چون بیمه و مالیات و تامین منابع انسانی هزار تویی را به وجود آورده و بهرغم پیشبینیها نهتنها پیشرفتی حاصل نشده است، بلکه افت صنعت قطعهسازی را هم شاهد بودهایم.
نظر شما