چرایی مقاومت حکم‌ران خودرویی کشور با خودروی بورسی

با گذشت ۲ سال از توقف عرضه خودرو در بورس کالا و مقاومت حکم‌ران خودرویی صمت با بورسی شدن فروش خودرو، حالا تازه‌ترین اخبار و اظهارنظرها حکایت از برنامه عرضه خودرو در بورس کالا با هماهنگی سازمان بورس، وزارت صمت و شورای رقابت دارد و در صورت هماهنگی ۳ ضلع تصمیم‌گیر، بازگشت دوباره خودرو به بورس کالا را کلید می‌زند.

به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، با اعلام رئیس سازمان بورس و درخواست چندباره خودروسازان پس از ۲ سال، بار دیگر گزینه عرضه خودرو در بورس کالا روی میز سیاست‌گذار قرار گرفته است. در روزهای اخیر و پس از انتشار اخبار ضدونقیض، وزارت اقتصاد هم آمادگی خود را برای عرضه دوباره خودرو در بورس کالا اعلام کرده است که هم در بازار سرمایه و در میان سهامداران و سرمایه‌گذاران امیدآفرین بوده و در بین خریداران مصرفی بازار خودرو هم مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.

عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی در تازه‌ترین اظهارنظر خود در این باره، ضمن ابراز حمایت کامل خود از طرح عرضه خودرو در بورس کالا تاکید کرد: عملی شدن عرضه خودرو در بورس کالا به هماهنگی سازمان بورس و اوراق بهادار، وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین شورای رقابت نیاز دارد.

وزیر اقتصاد با اشاره به لزوم هماهنگی بین اضلاع تصمیم‌گیر در این حوزه توضیح داد: اضلاع تصمیم‌گیر در این بخش شامل سازمان بورس، وزارت صمت و شورای رقابت است که باید برای انجام برنامه عرضه خودرو در بورس کالا هماهنگ شوند.

همتی همچنین عنوان کرد: چنانچه برنامه عرضه خودرو در بورس کالا نهایی شود، وزارت اقتصاد از این طرح استقبال می‌کند. البته باید قبل از عرضه، پیش‌ نیازها و زیرساخت‌های اجرای طرح عرضه خودرو در بورس کالا، در حوزه مسئولیت‌های وزارت صمت فراهم شود. در هر صورت اگر وزارت صمت آمادگی خود را برای عرضه خودرو در بورس کالا اعلام کند، از نظر وزارت اقتصاد و سازمان بورس مانعی برای انجام این کار وجود ندارد.

البته پس از چراغ سبز سازمان بورس در مورد عرضه خودرو در بورس کالا و دیدگاه‌های وزیر اقتصاد، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم ضمن موافقت مجدد با بورسی شدن خودرو و تاکید بر تلاش برای عملی شدن آن، لازمه اجرای آن را در گرو ایجاد بسترهای لازم از سوی وزارت صمت می‌داند و تصریح می‌کند: در تلاشیم تا شورای رقابت را هم برای عرضه خودرو در بورس کالا قانع ‌کنیم چرا که اساسا بورس به معنای رقابت است بنابراین شورای رقابت نمی‌تواند با آن مخالف باشد.

به هر ترتیب بازگشت خودرو به بورس کالا علاوه بر وزارت صمت، مخالفی به نام شورای رقابت نیز دارد که می‌گوید با وجود فرمول قیمت‌گذاری خودرو (هزینه واقعی تولید به علاوه ۲.۵ درصد سود) و اختیاری که این شورا به وزارت صمت (بابت قیمت‌گذاری) داده، عرضه خودرو در بورس کالا معنی ندارد.

البته کارشناسان با توجه به مخالفت شورای رقابت با عرضه خودرو در بورس کالا و استدلال این شورا معتقدند که اجرای کامل این طرح مستلزم برخی تغییرات در سیاست‌های این نهاد و همچنین هماهنگی بیشتر با وزارت صمت و سایر نهادهای ذی‌ربط است.

در واقع به باور بسیاری از متخصصان، این مدل عرضه خودرو در صورتی موفق خواهد بود که تمامی نهادهای مرتبط به‌طور هماهنگ عمل کنند و نهادهای قانون‌گذار نیز حمایت لازم را از این طرح داشته باشند.

به هر حال در کنار برخی مخالفت‌ها، این روزها بازگشت خودرو به بورس کالا مدافعان بسیاری پیدا کرده و حتی وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز از آن حمایت می‌کند اما کماکان این مسیر با سد محکمی به نام وزارت صمت و شورای رقابت مواجه است. با این وجود طی هفته‌های اخیر و پس از آنکه رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد این سازمان در تلاش برای بازگرداندن خودرو به بورس کالاست، موضوع خودروی بورسی دوباره بر سر زبان‌ها افتاده است.

در هر صورت به نظر می‌رسد همچنان بدنه وزارت صمت تمایلی به بورسی شدن فروش خودرو ندارد، چون با عرضه خودرو در بورس کالا، به نوعی از قدرت حکم‌رانی خودرویی صمت کاسته می‌شود.

به هر ترتیب به‌رغم چراغ سبز دو ضلع تصمیم‌گیر وزارت اقتصاد و سازمان بورس، همچنان مسیر بازگشت به بورس کالا با سد وزارت صمت و شورای رقابت مواجه است و تا وقتی این وزارتخانه و شورا قانع نشوند امکان عرضه دوباره خودروهای سواری در این بستر، فراهم نیست.

کد خبر 146381

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha