پرشین خودرو: آیا گرانی خودروهای تولید داخلی به دلیل خودخواهی خودروسازان در برداشت سود بیشتر از محصولات تولیدی خود است؟ چرا خودروهای كشور افزایش قیمتی اینچنین را به بازار متحمل می كنند؟ و آیا این افزایش ها حق خودروسازان است؟
به گزارش «پرشین خودرو»، اصولاً خودرو از جمله كالاهای لوكس بازار به شمار می آید كه بواسطه مورد استفاده قرار گرفتن این كالا بصورت عمومی و خصوصی همواره جزء خدمات و تولیداتی محسوب می شود كه افكار عمومی جهت تطابق نیاز خود با كالاهای عرضه شده پیگیر قیمت و كیفیت این تولیدات هستند.
اما طی چند ماه گذشته افزایش قیمت خودروهای كشور مورد انتقاد بسیاری از مشتریان خودرو قرار گرفته است و منتقدان این افزایش ها را به دلیل ضعف خودروسازان در ثبات قیمتی این محصول می دانند.
عده ای عدم تدوین استراتژی های آینده نگر در صنعت خودرو را مهمترین دلیل عدم توانائی تثبیت در قیمت و همچنین عدم افزایش چشمگیر كیفیت می دانند و البته در مقابل نیز برخی از مفسران این ضعف ها را ناشی از عدم خصوصی سازی ودخالت های دولتی و انتصابات غیر صنعتی در این صنعت می دانند.
با نگاه جزئی به اتفاقات گذشته در مساله تولید می توان دریافت خودروسازان با وجود پیشرفت های اخیر در تولید ملی محصولات خواه نا خواه همچنان نیازمند واردات موادی هستند كه به دلیل شرایط جغرافیائی و عدم وجود این مواد با ساختار زیست محیطی كشور باید از طریق واردات تامین شود.
به نوشته میهن صنعت، در خودرو كم نیست تعداد قطعاتی كه به دلایل گفته شده نیازمند واردات هستند و حتی اگر كوچكترین وقفه ای در زنجیره تولید قطعات مورد استفاده در یك خودرو رخ بدهد به دلیل مباحث ایمنی ، سازندگان آن از تولید خودروی حتی بدون یك پیچ هم امتناء می كنند و باتوجه به نوسانات ارز می توان به مشكلات دراین بخش پی برد.
علاوه بر این مواد مورد نیازی كه در داخل كشور نیز تامین می شود، هركدام به نوبه خود با افزایش بالای 100درصد و در مواردی حتی با افزایش 300 درصدی قیمت عرضه به خودروسازان مواجه شدند و باید در نظر داشت كه هر قطعه خودرو، اعم ازقطعات كاملاً داخلی مانند فولاد و چه قطعات نیازمند واردات ،با افزایش قیمت در عرضه به خوردوسازان موجب افزایش قیمت تمام شده خودروی خروجی از خط تولید می شوند.
علاوه بر این نواسانات ارزی كه در مدت اخیر بوجود آمده باعث سردرگمی و عدم اطمینان خودروسازان و اصولاً اقتصاد دانان در پیش بینی بازار و همچنین برنامه های هر ساختار اقتصادی در كشورشده است.
اما در این آشفته بازار صنعت خودرو دلالان و واردكنندگان خودرو، زیبا ترین روزهای خود را پشت سر می گذارند چرا كه ركود در صنعت و عدم برخورد و یا تصمیم گیری بجا در ساماندهی بازار خودرو باعث ایجاد بازار پر رونق در بین دلالان خودرو شده اند.
افرادی كه با اطلاع از زمان پیش فروش و فروش خودرو با هجوم به نمایندگی ها وخرید تعداد بسیار زیادی از هر خودرو، می توان گفت حاشیه سود خود را از خودروسازان نیز بیشتر می بینند و در صورت عدم رسیدگی به این صنعت، دلالان به واردكنندگان خودروهای لوكس مبدل شده و در این صورت هر دو طرف خودروسازان و تولید كنندگان با ضررهای هنگفتی مواجه خواهند شد.
کد خبر 17636
نظر شما