پرشین خودرو: پراید که گران شد، امید خیلی از آنهایی که به دنبال ارزان قیمت ترین خودروی ایران بودند، ناامید شد.
به گزارش «پرشین خودرو»، پراید که گران شد، پیامک ها و جوک های زیادی ساخته و در بین مردم دست به دست شد تا خوانده شود. پراید که گران شد، اخبار زیادی بر روی خروجی رسانه ها قرار گرفت که خبر از ارزانی و قهر مردم با بازار خودرو می دادند؛ اخباری که گاهی شایعه بودند و گاهی هم درست. اما در بین این همه خبر، یک خبر بیش از بقیه خودنمایی می کرد و آن هم بازگشت پیکان به خیابان های ایران بود.
به گزارش افکارنیوز، هرچند خبر بازگشت پیکان بعد از مدتی تکذیب شد اما این روزها با گران تر شدن خودروهای داخلی، تعداد بیشتری پیکان در سطح پایتخت تردد می کنند، پیکان هایی که گاهی برق تمیزی آنها چشم را می نوازد و گاهی نیز فرتوت شدنشان گوش را می آزارد.
اما قیمت این پیکان های دست دوم چند است؟
پیکان های مدل ۷۴، اغلب بین ۳ تا ۴میلیون تومان خرید و فروش می شوند. به طور مثال یک دستگاه پیکان مدل ۷۴، سفید سالم با یک سال بیمه فنی، به قیمت ۳میلیون ۸۰۰هزار تومان به فروش می رسد. دو دستگاه پیکان ۷۴ که دوگانه سوز هستند، با قیمت ۳میلیون و ۳۰۰ و ۳میلیون و ۴۰۰هزار تومان برای فروش آگهی شده اند.
البته قیمت پیکان های دست دوم بیشتر به این موضوع بر می گردد که تولید چه دهه ای باشند و نه چه سالی. به طور مثال یک دستگاه پیکان سفید مدل ۷۹، با یکسال بیمه، تنها ۳.۵میلیون تومان قیمت دارند که تفاوت چندانی با قیمت های پیکان های مدل ۷۴ ندارند.
پیکان های متعلق به دهه ۶۰ و از سال ۷۳ به قبل، کمی ارزان قیمت تر هستند. این پیکان ها را که برخی از آنها را می توان خودروی فرسوده لقب داد، با ۲ تا ۳میلیون تومان قابل خریداری است. یک دستگاه پیکان مدل ۶۶ تنها ۲میلیون و ۸۰۰هزار تومان به فروش می رسد.
آگهی ها را مرور می کنم به یک دستگاه پیکان صورتی مدل ۶۳ می رسم. صورتی , ماشین تک زیبا .رنگ حرفه ای .داشبورد نو... از ویژگی های این خودروی تک ذکر شده است. البته گمان نکنید این پیکان بسیار ارزان قیمت است؛ چرا که این پیکان صورتی قدیمی، ۷میلیون و ۳۰۰هزار تومان، ارزش گذاری شده است.
مدل های ۷۸ تا ۸۳ پیکان از۳.۵ تا ۵میلیون تومان در بازار مبادله می شوند. یک دستگاه پیکان مدل ۷۹ در حالی ۵میلیون و ۲۰۰هزار تومان به فروش می رسد که قیمت یک دستگاه پیکان مدل ۸۱، ۴میلیون و ۶۰۰هزار تومان تعیین شده است. گرچه امسال با ۵میلیون و ۲۰۰هزار تومان تهیه پراید دشوار شده است که سال گذشته با این میزان بودجه تهیه پراید راحت تر بود.
تولد پیکان
ایران ناسیونال یا همان ایران خودرو که مادر پیکان در ۴۰ سال اخیر بوده روز ۱۲ مهرماه ۱۳۴۱ با سرمایهای در حدود ۱۰ میلیون تومان و با هدف مونتاژ و تولید انواع خودرو وتوسط آقایان حاج علی اکبر خیامی، محمود خیامی، احمد خیامی ، خانم مرضیه خیامی و خانم زهرا سیدی رشتی در خیابان اکباتان تهران تأسیس شد و از ۲۸ اسفندماه ۱۳۴۲ با تولید اتوبوس شروع به کار کرد.
درسال ۱۳۴۵ قراردادی بین شرکت ایران خودرو و تالبوت در مورد مونتاژ و ساخت خودروی پیکان که نام انگلیسی آن هیلمن بود منعقد شد و به طور رسمی با وارد شدن قطعات از تالبوت انگلستان که در آن روزگار زیرمجموعه شرکت کرایسلر آمریکا بود تولید پیکان در اردیبهشت سال ۱۳۴۶ با ظرفیت ۶۰ هزار دستگاه آغاز شد، این تیراژ به تدریج به ۱۲۰ هزار دستگاه رسید.
اما ورود اولین پیکان به خیابانهای تهران بسیار جالب بود، خودرو بعد از طی مسافت کمی جوش میآورد، علت هم مشخص بود، رادیاتور برای انگلستان طراحی شده بود نه ایران؛ بعدها با اصلاح این ایراد، مشکل پیکان تا حدودی حل شد. تولید داخل این خودرو به آرامی و با شکلگیری قطعهسازان کوچک و بزرگ و با به وجود آمدن نظامهای مهندسی در حال افزایش بود.
شاید دانستن این مطلب جالب است که تولید این خودرو پس از یک دهه تولید در انگلستان، در ایران شروع شد. پیکان را شاید هنوز هم بتوان در استرالیا دید، محبوبترین مکانهایی که بعد از ایران این خودرو در آن تولید یا فروخته شده است را میتوان انگلستان و استرالیا دانست.
چهره خودرو که طراحی آن در سال ۱۹۶۵ به پایان رسیده و در سال ۱۹۶۶ نیز در شهر کاونتری انگلستان تولیدش آغاز شده بود آکنده از فرمهای هندسه و قرینهای است که چهره یک اتومبیل کلاسیک را تداعی میکند.
مدلهای اولیه پیکان در انگلستان دارای حجم موتور ۱۷۲۵ سیسی بود، در سالهای بعد یعنی سال ۱۹۶۹ مدل دولوکس پیکان که در ایران نیز بسیار مشهور است ساخته شد. بهترین مدل پیکان که در ایران معروف به پیکان اونجر است نیز در سال ۱۹۷۵ ساخته شد؛ تالبوت در آن زمان موتور پرتحرک فورد را بر روی پیکان گذاشته بود.
پیکان تا قبل از انقلاب در بیش از شش مدل تولید شد که پیکان استیشن، دولوکس، کار، جوانان برخی از مدلهای قبل از انقلاب پیکان است.
روند مونتاژ خودرو در ایران خودرو به همین ترتیب تا سال ۱۳۶۴ ادامه یافت و تا این سال کماکان قطعات اصلی از خارج وارد و شرکت ایران خودرو آن را مونتاژ میکرد، و در کنار آن قسمتهایی چون بدنه، رادیاتور، شیشه و کمک فنر عقب و جلو در ایران ساخته میشد.
در سال ۱۳۶۴ خط تولید پیکان تالبوت انگلستان متوقف و در شرکت پژو فرانسه ادغام شد. با توجه به این وضعیت، تولید پیکان از سقف بیش از ۷۰ هزار دستگاه در سال ۱۳۶۳ به سه هزار دستگاه در سال ۱۳۶۸ رسید و عملا خط تولید پیکان میرفت تا با توقف روبهرو شود.
اما در سال ۱۳۶۸ مدیران آن زمان ایران خودرو تصمیم گرفتند تا خطوط دست دوم شرکت تالبوت را خریداری کرده و با تقسیم آن در تولید کنندگان قطعات خودرو و بازسازی بخشی از خطوط تولید ایران خودرو سعی کردند پیکان را از ورطه نیستی نجات دهند، اما بعد از نصب خطوط ایران خودرو با خطوط ناقص، دست دوم و مستهلک شدهای روبهرو بودند که کاستیهای فراوانی داشت.
در سال ۱۳۷۰ صنعت خودروی ایران به جانداری نیمهمرده شبیه بود؛ رکود اقتصادی و صنعتی بعد از جنگ و حدود هفت سال خواب زمستانی، ایران خودرو را در آستانه نابودی قرار داده بود.
در آن زمان بسیاری معتقد بودند دیگر احتیاجی به صنعت خودرو نیست و عدهای نیز خواستار ادامه تولید کارخانجات خودروسازی و نجات آن بودند، اما پیکان در آن سالها، صنعت خودروی ایران را نجات داد و جریان حیاتی سرمایه را به شرکت ایران خودرو بازگرداند.
حتی در اوایل دهه ۷۰ و واردات انبوه خودرو، این خودرو از محبوبیت نیفتاد و همچنان پول رایج بازار خودروی ایران بود. تعمیر راحت، ارزان بودن تعمیر، تعمیر در همه جا، هزینه کم و انس مردم ایران با این خودرو، همچنان این خودرو را تا سال ۱۳۸۰ به عنوان پرمشتریترین خودرو مطرح میکرد.
خودروی پیکان از طی دهه ۷۰ به بعد سبب شد مراکز قطعه سازی نیز بعد از انقلاب دوباره با داخلی سازی قطعات پیکان شکل بگیرد، بسیاری از قطعه سازان از کپی کاری قطعات پیکان به روش مهندسی معکوس به دانش ساخت دست یافتند و تا جایی پیش رفتند که هم اکنون به اروپا و آمریکا نیز صادرات قطعه انجام میدهند.
آخرین مدل پیکان طراحی معروف کرایسلر است که تولیدش در ایران از سال ۱۳۵۹ آغاز شد. شاید اولین زمزمههای رفتن پیکان سال ۱۳۵۶ به گوش میرسید. در آن زمان قرار بود پژو ۳۰۴ هووی پیکان شود و طی مدتی کوتاه این نوعروس، قصد گرفتن جای پیکان را داشت. و بالاخره در سال ۱۳۸۴ و تولید دو میلیون و ۲۹۵ هزار دستگاه پیکان تولید آن متوقف شد.
کد خبر 24396
نظر شما