پرشین خودرو: ظرف یک ماه گذشته در استراتژی های دو خودروساز ژاپنی تویوتا و نیسان در قبال خودروهای برقی و الکتریکی تحولات مهمی اتفاق افتاده است.
به گزارش «پرشین خودرو»، برای سبزتر شدن (کاهش مصرف و آلایندگی) خودروها نگرش تویوتا به نیسان تفاوت دارد. در حالی که خودروسازان نامی جهان روی فناوری قوای محرکه جایگزین بنزین سوز تحقیق می کنند اما فعلا ریسک سرمایه گذاری در آن پرهیز می کنند اما دو خودروساز ژاپنی تویوتا و نیسان از پیش ریسک کار را پذیرفته اند، نیسان می خواهد پیشتاز جهانی در خودروهای برقی باشد و تویوتا هم می خواهد در خودروهای هیبریدی مقام اول را حفظ کند.
در 9 ماه ژوئن (19 خرداد) نیسان دومین خودرو از 4 خودرو برقی وعده داده خود را به بازار عرضه کرد که یک ون برقی به نام e-NV200 است و با باتری کار می کند.
چند هفته قبل از نیسان تویوتا، به برنامه های خود در زمینه خودروهای برقی پایان داد و حاضر به تمدید قرار داد خود با تسلا برای ساخت خودروهای کراس اور RAV4 نشد. بعد از آن که آخرین خودرو از این نوع از خط خارج شود، تویوتا دیگر خودرو برقی تولید نخواهد کرد.
اندی پالمر مدیر ارشد برنامه ریزی نیسان هنگام افتتاح خط تولید e-NV200 گفت: وقتی صحبت از آلایندگی صفر باشد ما مطلقاً مردمی مذهبی هستیم [منظور به اخلاق پایبندیم]. برای همین هم در تولید خودروها با آلایندگی صفر مقام اول را داریم و خواهیم داشت. تردیدی در این موضوع وجود ندارد.
این دو خودروساز در تبلیغات عمومی خود می گویند که برای پوشش بخش های مختلف بازار نیاز به قوای محرکه غیربنزینی وجود دارد. اما زمانی که به برنامه تولید آنها نگاه می کنید و فروش آنها را تحلیل می کنید می بینید که نیسان انرژی خود را روی خودرو برقی گذاشته و تویوتا روی خودروهای هیبریدی و هیدروژنی. ورود به هر دو شاخه بسیار ریسکی است. هنوز فروش خودروهای برقی به مقیاس اقتصادی نرسیده و قیمت تمام شده آن بالا است و خودروهای هیبریدی هم با تهدید جدی از سوی موتورهای بنزینی رو به رو هستند چون فناوری های جدید به کار رفته در تولید قوای محرکه بنزینی جدید به شدت مصرف و آلایندگی را کاهش داده و هیبریدی ها را از حیظ انتفاع ساقط کرده است.
به هر حال حجم تولید خودروهای برقی و هیبریدی تا آینده ای قابل پیش بینی در مقایسه با خودروهای بنزینی بسیار ناچیز خواهد بود. جمع فروش کل خودروهای هیبریدی و برقی تا سال 2020 کمتر از 7 درصد سهم بازار خواهد بود.
اتسوشی اشی ایی، مدیر ارشد پیش بینی قوای محرکه در IHS می گوید: مهمترین نکته این است که چه کسی این خودروها را می خرد؟ پیش بینی ما نشان می دهد که فروش این خودروها [برقی و هیبریدی] در حد انتظار شما نخواهد بود.
نیسان تا به حال یک بار از پیش بینی در خصوص تعداد فروش خودروهای برقی مارگزیده و دو بار خجالت زده شده است. هنوز هم کارلوس قصن [گُن] [مدیر عامل اتحاد رنو-نیسان] از گفته خود که پیش بینی کرده بود تا 31 مارس 2017 تعداد 1.5 میلیون دستگاه خودرو برقی خواهد فروخت سخت پشیمان است. از زمان افتتاح خط تولید لیف در دسامبر 2010 تا ماه آوریل امسال فقط 155 هزار و 682 دستگاه خودرو لیف به فروش رسیده است.
برای همین هم هست که پالمر در خصوص تعداد فروش e-NV200 هیچ پیش بینی ارائه نداده است.
تقریباً 5 سال طول کشید تا رقم تجمیعی فروش خودروهای هیبریدی تویوتا از رقم 100 هزار دستگاه عبور کند. تویوتا در سال 1997 اولین پریوس را به بازار عرضه کرد. در مقایسه می توان گفت خودرو لیف ظرف 3.5 سال از رکوردی که پریوس ظرف 5 سال به جا گذاشت، عبور کرد.
پالمر در خصوص خودروهای هیبریدی این نقد را وارد کرده که این خودروها هنوز به سوخت های فسیلی متکی هستند. خودروهای هیبریدی هرچند مصرف و آلایندگی را به شدت کاهش داده اند اما تا آلایندگی صفر فاصله دارند. تا زمانی که خودروها اگزوز دارند مشکل آلایندگی حل نشده است.
ماه گذشته جیم لنتز در توجیه دلیل عدم تمدید قرارداد با تسلا در حیط تحقیقات برای خودروهای برقی گفت: من ترجیح می دهم که دلارهای خود را صرف توسعه پیل سوختی کنم تا آن که 2500 دستگاه خودرو برقی در بازار بفروشم.
با این اظهار نظر معلوم می شود که تویوتا خیلی علاقه به سرمایه گذاری در خودروهای برقی ندارد، حداقل فعلاً.
طبیعی است که برای رسیدن به آلایندگی صفر، تویوتا باید دست به کار شود، برای همین هم هست که در سال 2014 اظهار نظر مسئولان این شرکت، طرفداری از پیل سوختی است. سال آینده هم از ایالت کالیفرنیای آمریکا شروع می کند و اولین خودروهای خود را در این بازار که زیرساخت های لازم را دارد آغاز خواهد کرد.
کد خبر 33748
نظر شما