پرشین خودرو: این روزها بازار خودرو آرام و راکد است. بر خلاف پیش بینی ها که گمان می شد با پایان یافتن ماه رمضان از رکود بازار خودرو کاسته خواهد شد چنین نشد.
به گزارش «پرشین خودرو»، رکود سنگینی که از دو سال قبل همراه با بحران جهانی اقتصاد بر بازار خودرو کشور خیمه زده کم و بیش ادامه دارد به طوری که حتی دوران رونق این بازار نیز مانند سال های قبل نشد و در این دوران نیز می شد سایه ای از رکود را در بازار داخلی خودرو مشاهده کرد.
برای بررسی بهتر وضعیت بازار خودرو با کاظم صمدی نیکخواه یکی از کارشناسان بازار خودرو به گفتگو نشستیم.
** با توجه به پشت سر گذاشتن ماه مبارک رمضان وضعیت کلی بازار خودرو را چگونه ارزیابی می کنید؟
در حال حاضر بازار خودرو کشور دوران آرام و بی حاشیه ای را پشت سر می گذراند. خرید و فروش در بازار به طرز چشمگیری کاهش یافته و می توان گفت بازار برای وارد شدن به رکودی که در نیمه دوم هر سال رخ می دهد، خود را آماده می کند.
** فکر می کنید این رکود تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
طبق عرف، بازار خودرو فصل پاییز و اولین ماه زمستان را با رکود سپری می کند اما با شروع بهمن ماه تا پایان سال روند بازار بهبود پیدا کرده و بازار رونق خود را دوباره بازمی یابد.
** روند کاهش یا افزایش قیمت ها در بازار خودرو به چه صورت است؟
مدتی است که قیمت خودروها به دلیل تعادل در عرضه و تقاضا در بازار به یک ثبات نسبی رسیده است. تنها برخی خودروها مانند پژو 207 و تندر 90 به دلیل عرضه نامناسب با اختلاف قیمت چشمگیری نسبت به بهای کارخانه در بازار عرضه می شوند که با افزایش عرضه این اختلاف قیمت نیز از بین خواهد رفت و بازار این خودروها به تعادل خواهد رسید. در بازار خودروهای دوگانه سوز نیز به دلیل رشد تقاضای ناشی از مساله بنزین افزایش قیمت مختصری داشته ایم.
** به نظر شما کاهش سهمیه بنزین و یا آزاد سازی آن چه تاثیری در بازار ایجاد خواهد کرد؟
به طور کلی آزادسازی نرخ بنزین تاثیر چندانی در بازار ایجاد نمی کند. شاید در ابتدای انجام این طرح شوک قیمتی به بازار خودروهای کم مصرف و دوگانه سوز وارد شده و این خودروها با افزایش قیمت روبرو شوند اما مطمئنا این شوک مقطعی بوده و پس از مدت کوتاهی بازار دوباره به حالت اولیه خود بازمی گردد. با توجه به ضعف دستگاه های حمل و نقل عمومی و کم بودن تعداد جایگاه های گاز، مردم ناچار به استفاده از خودرو شخصی خود می شوند و به مصرف بنزین به قیمت آزاد عادت می کنند.
** واکنش بازار خودرو در مقابل تحریم چه خواهد بود؟
تحریم تاثیر چندانی در بازار داخلی خودرو ایجاد نخواهد کرد. بر اساس برآوردها تا سال 93 نیاز داخلی کشور به خودرو حدود یک میلیون و 500 هزار دستگاه تخمین زده شده است این در حالی است که در این دوره میزان تولید داخلی کشور حدود یک میلیون و 200 هزار دستگاه خواهد بود. بنابراین تولید داخلی می تواند تا حد زیادی پاسخگوی بازار باشد. از سوی دیگر کیفیت محصولات داخلی به حد قابل قبولی رسیده و روند کیفی سازی خودروها در کشور رو به رشد است، خدمات پس از فروش کارخانه های داخلی نیز به طرز چشمگیری بهبود یافته است که این امر موجب شده تا بخشی از تقاضای بازار از خودروهای وارداتی به سمت خودروهای وطنی تغییر کند. همچنین در کشور قابلیت مونتاژ خودروهای باکیفیتی چون بنز و مزدا وجود دارد که می تواند پاسخگوی بخشی از تقاضای بازار به خودروهای باکیفیت بالا را باشد. جدا از این مسایل ما تجربه تحریم را داریم. از زمان انقلاب و جنگ به مدت 20 سال خودرو وارد کشور نشد و اتفاق خاصی هم نیافتاد.
** با توجه به اینکه امسال برنامه کلی وزارت صنایع به بهبود کیفی و کمی خدمات پس از فروش خودرسازان تاکید دارد، به نظر شما در سال جاری خودروسازان در این مورد پیشرفت داشته اند؟
بهبود خدمات پس از فروش خودروسازان به ویژه در سال جاری یک واقیعت است. امسال با توجه به نظارت وزارت صنایع و مشوق هایی که در این رابطه در نظر گرفته شده خدمات پس از فروش خودروسازان هم از لحاظ کیفی و هم از نظر کمی پیشرفت قابل توجهی داشته که این موضوع را می توان از افزایش رضایت مشتریان متوجه شد.
** چالش اصلی خودروسازان در عرضه محصول را در چه می بینید؟
مشکل خاصی در این رابطه وجود ندارد. خوشبختانه در حال حاضر در بازار خودرو عرضه و تقاضا به تعادل رسیده و تنوع بالای محصولات نیز دست مشتری را در انتخاب باز گذاشته است. تحویل به موقع اکثر خودروها نیز با از بین بردن بازار سیاه مانع از افزایش قیمت ها در بازار آزاد خودرو شده است.
** استقبال از فروش مناسبتی خودروسازان را چگونه ارزیابی می کنید؟
اگرچه طرح های فروش مناسبتی خودروسازان برای مردم یک فرصت محسوب می شود اما به طور کلی استقبال چندانی از این فرصت صورت نمی گیرد و خودروسازان باید در این طرح ها به جای تخفیف مشوق های دیگری در نظر بگیرند. با توجه به مصوب بودن نرخ خودرو در کشور، خودروسازان نمی توانند از تخفیف مناسبی در این طرح ها استفاده کنند. بر این اساس نیز مردم استقبال چندانی از طرح های فروش مناسبتی نمی کنند.
** نظر شما درباره بحث قیمت گذاری خودرو در کشور چیست؟
قیمت مصوب برای خودرو در کشور به منظور حمایت از مصرف کننده صورت گرفته است و تا زمانی که صنعت خودرو کشور به طور کامل به بخش خصوصی واگذار نشود این روند ادامه دارد چرا که در صنعت دولتی قیمت گذاری رقابتی مفهومی ندارد.
کد خبر 485
نظر شما