پرشین خودرو: پدیده قله خودرو یا قله مصرف خودرو و یا قله سفر کردن با خودرو تئوری درباره نرخ استفاده از خودرو و یا مجموع نرخ سفر با خودرو است که براساس این تئوری در دستکم هشت کشور توسعه یافته جهان این نرخ با کاهش مواجه شده است.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از ایسنا، براساس بررسیهای انجام شده پدیده قله خودرو تاکنون در کشورهایی مانند بریتانیا، استرالیا، آمریکا و ژاپن رخ داده است. شبیه به قله نفتی تئوری قله خودرو بیان میکند که میزان استفاده از خودرو برای سفر کردن در برههای به قله و اوج خود رسیده و از آن پس سیر نزولی را طی میکند. ژاپن در دهه 90 میلادی به این قله رسید، در حالی کشورهای غربی این قله را در سال 2004 تجربه کردند.
نخستین بار انستیتوی بروکینگز در دسامبر 2008 طی گزارشی پدیده قله خودرو را در آمریکا شناسایی کرده و آنرا تبیین کرد.
محققان دانشگاه استنفورد نیز در نوامبر سال 2010 در گزارشی تحت عنوان "آیا ما به قله خودرو رسیدیم؟" به بررسی عادات سفرهای خودرویی مردم در هشت کشور صنعتی جهان پرداختند. بعدا تعدادی از محققان استرالیایی نیز در تائید تئوری قله خودرو اقدام به انتشار آمار و ارقامی در این زمینه کردند.
دقیقا مشخص نیست که پدیده قله خودرو به چه دلیل رخ میدهد، اما تعدادی از دلایل مرتبط با این پدیده تئوریزه شدهاند:
1- نقض دیوار مارچتی (محققی که اعتقاد داشت افراد به طور متوسط روزانه بین نیم تا یک ساعت سفر میکنند تا به محل کار خود برسند) حال اگر این فاصله زمانی بیشتر شود، روند رشد این افراد یا متوقف شده و یا کارکرد آنها مخدوش میشود و یا هر دو اتفاق همزمان رخ میدهد.
2– رشد حمل و نقل عمومی
3– وارونگی پراکندگی شهری
4– پیری شهرها
5– رشد فرهنگ شهرنشینی
6– افزایش قیمت سوخت
کد خبر 8029
نظر شما