پرشین خودرو: مرحله دوم قانون جدید تخلفات راهنمایی و رانندگی از فردا - پنجشنبه - در خیابان ها و گذرگاه های كشور اجرا می شود قانونی كه اغلب كارشناسان آن را تحول در فرهنگ رانندگی مردم ایران می دانند.
به گزارش «پرشین خودرو»، آخرین اصلاحات انجام شده در نرخ جریمه تخلفات راهنمایی و رانندگی در شهرها و جاده های كشور كه 7 آبان ماه امسال به تصویب هیات دولت رسید، از فردا - پنجشنبه - اجرا خواهد شد.
مسوولان پلیس راهنمایی و رانندگی انتظار دارند با اعمال این قانون، از این پس شاهد كاهش روند تلفات حوادث راهنمایی و رانندگی با سرعت بیشتری در ایران باشیم.
آنان تاكید دارند شهروندان در شرایط جدید با رعایت دقیق مقررات راهنمایی و رانندگی و پرهیز از رفتارهای ناهنجار و خطرساز ترافیكی، با پلیس راهنمایی و رانندگی همكاری كنند تا برای توسعه فرهنگ ترافیك كشور گام های عملی برداشته شود.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا با بیان اینكه قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی دارای دو مرحله است، افزود: مرحله نخست این قانون كه در مورد امتیاز و نمرات منفی رانندگان متخلف بود از دهم اردیبهشت ماه سال جاری اجرا شد و مرحله دوم نیز از اول دی ماه امسال انجام می شود.
سردار اسكندر مومنی در خصوص ضرورت تغییر قوانین رسیدگی به تخلفات رانندگی، تصریح كرد قانون گذشته جریمه محور و مربوط به چهل سال پیش بوده كه باید با توجه به شرایط روز جامعه، تغییراتی در آنها به وجود می آمد.
وی افزود: حق و تكلیف یكی از مهمترین تغییرات قانون جدید است. در این قانون علاوه بر راننده، برای عابر، متولیان ساخت راه ها، حمل و نقل و امداد و درمان نیز تكالیفی لحاظ شده كه باید رعایت كنند.
سردار مومنی با تاكید بر اینكه در خیلی از حوادث و تصادفات رانندگی راننده مقصر اصلی نیست، گفت: داشتن خودروی ایمن، داشتن جاده ایمن و سیستم امدادو درمان مناسب از جمله حقوق مردم است كه در قوانین جدید به آنان توجه شده است.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا با بیان اینكه در قوانین جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی تمركز بر روی تخلفات حادثه ساز است، افزود: 20 مورد تخلف حادثه ساز وجود دارد كه برای مبارزه با آن علاوه بر جریمه، رانندگان متخلف با توقیف خودرو و نمره منفی روبرو خواهند شد.
وی خاطر نشان كرد اگر راننده ای 30 امتیاز منفی بگیرد گواهینامه اش به مدت سه ماه توقیف می شود، اگر در مرحله دوم نیز 25 امیتاز منفی كسب كند، گواهینامه اش به مدت شش ماه توقیف خواهد شد و اگر باز هم اصرار به تخلف داشته باشد، گواهینامه او باطل می شود.
مومنی تصریح كرد البته تشویق هم در این قانون وجود دارد و اگر راننده ای از كسب آخرین نمره منفی اش شش ماه بگذرد و دیگر نمره منفی نگیرد، نمرات منفی قبلی صفر خواهد شد.
95 درصد مردم تخلف نمی كنند
رییس پلیس راهور ناجا با بیان اینكه بیش از 95 درصد مردم قوانین را رعایت می كنند و در رانندگی تخلفی ندارند، افزود: كمتر از پنچ درصد رانندگان به قوانین توجه ندارند كه باید اصلاح شوند.
وی با بیان اینكه مردم در دیدار با مسئولین ناجا تاكید بر برخورد با متخلفین رانندگی دارند، گفت: تغییر در قوانین تخلفات رانندگی یك انتخاب نبود بلكه یك ضرورت است.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تاكید كرد این تغییر تنها در ایران نیست و در همه كشورهای جهان این تغییرات را در قوانین خود ایجاد كردند.
وی در خصوص میزان جرایم ایران نسبت به دیگر كشورها گفت: جرایم جدید باز هم از بسیاری از كشورها پایین تر است. حتی در كشورهای همسایه ایران جریمه های دو میلیون تومانی وجود دارد.
سردار مومنی با تاكید بر اینكه جریمه در سبد خانوار مردم قرار ندارد، گفت: جریمه جنبه پیشگیری دارد. مردم با رعایت قوانین علاوه بر تصمین آرامش، سلامتی و ایمنی خود، نیاز به پرداخت جریمه هم ندارند.
نرخ جرایم هر سه سال یكبار بازنگری می شود
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا در خصوص شرایط بازنگری در مبالغ جرایم رانندگی گفت: بر اساس قانون جدید هر سه سال یكبار و با در نظر گرفتن میزان تورم، نرخ های جرایم نیز افزایش خواهد یافت.
وی با تاكید بر اینكه نرخ های رسمی تورم ملاك نظر خواهد بود، افزود: جمع تورم سه سال مبنای محاسبه نرخ جرایم جدید خواهد شد.
سردار مومنی تصریح كرد در این قانون از واژه تعدیل برای این موضوع استفاده شده است ، یعنی اگر در دوره زمانی سه سال شاهد كاهش تورم نیز باشیم ، مبلغ جرایم بر اساس آن كاهش خواهد یافت.
نگاهی كوتاه به قانون جدید تخلفات راهنمایی و رانندگی
قانون جدید تخلفات راهنمایی و رانندگی سقف و كف جرایم رانندگی را در كشور به ترتیب دو میلیون و 30 هزار ریال تعیین كرده است در حالی كه بیش از این سقف جرایم رانندگی در كشور 300 هزار ریال و كف آن نیز 10 هزار ریال بود.
بر اساس جدول جدید نرخ جرایم رانندگی كه در قالب 171 كد تدوین شده است، نرخ جرایم رانندگی به سه بخش 'كلانشهرها، مراكز استانها، جادههای بینشهری و مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی'، 'سایر شهرها' و 'روستاها و راههای روستایی' تقسیم می شود.
اجرای قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی دارای دو مرحله است كه مرحله نخست این قانون كه در مورد امتیاز و نمرات منفی رانندگان متخلف بود، از دهم اردیبهشت ماه سال جاری اجرا شد.
مرحله دوم این قانون نیز كه اعمال جرایم جدید تخلفات رانندگی است، از فردا - پنجشنبه - آغاز می شود و رانندگان متخلف بر اساس نرخ های جدید جریمه خواهند شد.
در زیر به ترتیب عنوان تخلفات رانندگی - میزان جریمه در كلانشهرها - میزان جریمه در سایر شهرها و میزان جریمه در روستاها، آمده است.
- رانندگی در حالت مستی و مصرف داروهای روانگردان و افیونی - دو میلیون ریال - دو میلیون ریال - دومیلیون ریال.
براساس بند «ب» ماده (10) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی در صورت ارتكاب تخلف رانندگی در حالت مستی و استفاده از مواد روانگردان و افیونی علاوه بر صدور قبض جریمه، گواهینامه راننده متخلف 6 ماه ضبط و وی به مرجع قضائی معرفی میشود.
- هرگونه حركات نمایشی مانند دور زدن درجا یا حركت موتورسیكلت روی یك چرخ - یك میلیون ریال - 900 هزار ریال - پانصد هزار ریال.
- تجاوز از سرعت مجاز (بیش از 50 كیلومتر در ساعت) - یك میلیون ریال - 900 هزار ریال - پانصد هزار ریال.
- سبقت غیرمجاز در راه های دو طرفه - یك میلیون ریال - 900 هزار ریال - پانصد هزار ریال.
- عبور از چراغ قرمز راهنمایی و رانندگی - یك میلیون ریال - 900 هزار ریال - پانصد هزار ریال.
- حركت به طور مارپیچ - یك میلیون ریال - 900 هزار ریال - پانصد هزار ریال.
- حركت با دنده عقب در آزادراه ها و بزرگراه ها - یك میلیون ریال - 900 هزار ریال - پانصد هزار ریال.
- تجاوز از سرعت مجاز (بیش از 30 تا 50 كیلومتر در ساعت) - پانصدهزار ریال - 400 هزار ریال - 200 هزار ریال .
- عبور از محل ممنوع (ورود ممنوع) - پانصد هزار ریال - 300 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- تجاوز به چپ از محور راه - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 200 هزار ریال.
- عبور وسائل نقلیه از پیاده رو - پانصد هزار ریال - 300 هزار ریال - 100 هزار ریال .
- دور زدن در محل ممنوع پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 200 هزار ریال.
- استفاده از تلفن همراه یا وسائل ارتباطی مشابه در حین رانندگی در سرعت بالای 60 كیلومتر- پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 200 هزار ریال.
- نقص فنی موثر یا نقص در سامانه (سیستم) روشنایی در شب - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- رانندگی با وسائل نقلیه عمومی بیش از ساعت مجاز - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- عدم توجه به فرمان ایست یا پرچم مراقبین عبور و مرور محصلین یا پلیس مدرسه - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.- عدم رعایت مقررات حمل بار - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال
- عدم رعایت حق تقدم عبور - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- نصب پلاك های متفرقه یا تغییر استاندارد پلاك وسیله نقلیه - پانصد هزار ریال - پانصد هزار ریال - پانصد هزار ریال.
- در آغوش داشتن اطفال در حین رانندگی - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 400 هزار ریال.
به استناد بند «د» ماده (10) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی در صورت ارتكاب همزمان تخلف از جمله انجام حركات نمایشی، تجاوز از سرعت مجاز (بیش از 50 كیلومتر در ساعت)، سبقت غیر مجاز در راههای دو طرفه، عبور از چراغ قرمز و حركت مارپیچ علاوه بر صدور قبض جریمه وسیله نقلیه به مدت 72 ساعت توقیف می شود.
- حمل تیرآهن، ورق های فلزی و امثال آن بدون رعایت شرایط ایمنی و مقررات مربوطه - - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- هرگونه دخالت و دستكاری در دستگاه سرعت نگار و موقعیت یاب الكترونیكی در وسائل حمل و نقل عمومی - پانصد هزار ریال - پانصد هزار ریال - پانصد هزار ریال.
- توقف دوبله در محل ایستادن ممنوع - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 200 هزار ریال.
- عبور كامیون و اتوبوس در خط سرعت بزرگراه ها و آزاد راه های دارای بیش از دو خط عبور در هر سمت - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال.
- استفاده از نورافكن یا چراغ دارای نور خیره كننده،چراغ های الوان، اضافی داشتن نورسفید در عقب و نور قرمز در جلو وسیله نقلیه - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- نصب هرگونه تجهیزات اضافی روی بدنه یا چرخ كه از سطح بیرونی وسیله نقلیه تجاوز كند - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- توقف و سد معبر در سطح یا حریم تقاطع ها و میادین یا سطوح شطرنجی - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- تصادفات ناشی از عدم توجه به جلو یا عدم رعایت فاصله طولی و عرضی با وسیله نقلیه جلویی یا جانبی - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- عدم اعلام نشانی محل سكونت جدید مالك وسیله نقلیه در مهلت تعیین شده از تاریخ تغییر محل سكونت به اداره راهنمایی و رانندگی - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 200 هزار ریال.
- سبقت از سمت راست وسیله نقلیه دیگر در راه ها یا استفاده از شانه راه - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- استفاده از شیشه دودی به نحوی كه راننده و سرنشین قابل تشخیص نباشد - پانصد هزار ریال - 400 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- نداشتن پلاك جلو، عقب یا ناخوانا بودن آنها - 400 هزار ریال - 400 هزار ریال - 400 هزار ریال.
- حركت نكردن وسائل نقلیه بین دو خط یا تغییر خط حركت بدون رعایت مقررات مربوطه در معابر خط كشی شده ، 400 هزار ریال - 300 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- توقف در محل ایستادن ممنوع (توقف مطلقا ممنوع) ، 400 هزار ریال - 300 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- توقف وسیله نقلیه در پیاده رو ، 400 هزار ریال - 300 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- سوار و پیاده كردن مسافر یا سرنشین در محل های غیرمجاز یا به نحوی كه موجب اختلال در عبور و مرور شود ، 400 هزار ریال - 200 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- عدم استفاده از كلاه ایمنی توسط راننده و سرنشین موتور سیكلت حین رانندگی 300 هزار ریال - 300 هزار ریال - 300 هزار ریال.
- عدم استفاده از كمربند ایمنی توسط راننده یا سرنشینان وسیله نقلیه در حال حركت - 300 هزار ریال - 200 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- توقف دوبله در معابر - 300 هزار ریال - 200 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- استفاده از تلفن همراه یا وسائل ارتباطی مشابه در حین رانندگی در سرعت كمتر از 60 كیلومتر در ساعت - 300 هزار ریال - 200 هزار ریال - 100 هزار ریال.
- خودداری از كنار بردن وسیله نقلیه قابل حركت كه به علت تصادفات منجر به خسارت یا نقص فنی در سطح سواره رو متوقف شده است - 300 هزار ریال - 200 هزار ریال - 100 هزار ریال.
با اینحال اكنون این پرسش در میان كارشناسان و صاحبنظران مطرح است كه آیا دور جدید اعمال جرایم سنگین رانندگی می تواند به وضعیت رانندگی در جاده های كشور سامان بخشد.
در حال حاضر میزان تخلفات رانندگی در خیابان ها و جاده های كشور بسیار بالا است كه همین موضوع شمار تلفات رانندگی در كشور را افزایش داده است.
كارشناسان انتظار دارند كه اعمال دور جدید قانون جرایم رانندگی در كشور، بر كاهش محسوس تخلفات و تلفات رانندگی در كشور تاثیرگذار باشد.
کد خبر 8512
نظر شما