به گزارش پرشین خودرو به نقل از ایسنا، ایلان ماسک در یک ویدئو آزمایش فناوری سپر حرارتی ساخته شده از فولاد ضد زنگ سفینه استارشیپ را به نمایش گذاشت و اعلام امیدواری کرد که این فناوری سرعت تولید موشکهای فضایی "استارشیپ" و "سوپر هوی" را تسریع کند.
این ویدئوی کوتاه نشان میدهد که مهندسان اسپیسایکس سپر حرارتی از جنس فولاد ضد زنگ را تحت شعلههای آتش چند شعلهافکن قرار دادهاند تا استقامت آن را در دمای ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد بیازمایند.
این فیلم تعهد ماسک را به طراحی نوآورانه سفینههای جدید نشان میدهد.
ماسک اعلام کرد که به جای استفاده از فیبرکربن در بدنه از فولاد ضد زنگ و یک تکنولوژی جدید در سپر حرارتی استفاده میکند که برنامهریزی برای توسعه سیستمهای جدید را تسریع میکند.
چرا فولاد ضد زنگ؟
طراحی جدید برای بدنه موشک و سفینه مسافری فضایی اسپیسایکس و استفاده از یک بدنه فولادی کاملاً ضد زنگ توجهات را به خود جلب کرده است، چرا که این برای اولین بار در تاریخ فضا است که از چنین مادهای استفاده میشود.
ماسک میگوید فیبرکربن که مادهای سبک وزن و بادوام است و در مدرنترین سفینهها و موشکها استفاده میشود، بسیار گران است و برای ما به ازای هر کیلوگرم ۱۳۵ دلار هزینه دارد.
طبق گفته ماسک ۳۵ درصد از این مواد هدر میرود، زیرا برش زدن و کار کردن با فیبر کربن بسیار دشوار است، بنابراین مقدار زیادی از آن را نمیتوان مورد استفاده قرار داد و این موضوع هزینه واقعی آن را برای ما به حدود ۲۰۰ دلار به ازای هر کیلوگرم میرساند.
هزینه ۳ دلاری فولاد ضدزنگ به ازای هر کیلوگرم قطعاً مشوق بزرگی برای استفاده از این ماده است.
ماسک میگوید فولاد ضد زنگ سنگینتر از فیبر کربن است، اما فولاد ضد زنگ سبکتر از تمام فلزات دیگری است که میتوانند مورد استفاده قرار گیرند و کار کردن با آن آسانتر است. همچنین هنگامی که آن محتوی کروم-نیکل زیاد باشد در محیط سرد نیز قوی عمل میکند، در حالی که فلزات دیگر در سرمای شدید شکننده میشوند.
توسعه سپر حرارتی جدید
روی آوردن به استفاده از فولاد ضد زنگ به ماسک فرصت داد تا نوع جدیدی از سپر حرارتی را برای استارشیپ طراحی و امتحان کند.
اکثر سپرهای حرارتی از کاشیهای سرامیکی مخصوص ساخته شدهاند که در طرف بادگیر نصب میشوند. ماسک تصمیم گرفته است با چیزی متفاوت به نام "تعرق خنک کننده"(transpiration cooling) وارد عمل شود.
طرح ماسک دارای دو لایه از فولاد ضد زنگ در سمت بادگیر است که از آب یا سوخت پر میشود. سوراخهای بسیار ریز روی لایه بیرونی فولاد ضد زنگ، مایع را مانند عرق کردن به بیرون هدایت میکند. این کار میتواند سپر حرارتی را خنک کند.
از آنجا که فولاد ضد زنگ میتواند در دمای بالای ۸۰۰ درجه سانتیگراد نیز استوار باقی بماند که حدود پنج برابر بیشتر از مقاومت فیبر کربن یا آلومینیوم است، این سپر حرارتی جدید از لحاظ نظری توانایی فوقالعادهای دارد.
برای دیدن کارایی ایده ماسک نیاز به آزمایشات بیشتری در دمای بالاتر است، بنابراین ما میتوانیم در آینده منتظر فیلمهای بیشتری از ماسک و اسپیسایکس باشیم.
پرشین خودرو: ایلان ماسک رئیس و بنیانگذار شرکت خصوصی فضایی "اسپیسایکس" با انتشار یک ویدئو در حساب کاربری توئیتر خود تست سپر حرارتی سفینه استارشیپ را تحت دمای ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد با شعلهافکن نمایش داد.
کد خبر 109144
نظر شما