پرشین خودرو: اتاق بازرگانی ایران سه شنبه گذشته و به رسم هر سال میزبان قطعهسازان کشور شد تا بار دیگر این مکان محلی باشد برای گله و شکایت و آه و ناله آنها از اوضاع اقتصادی و کمبود نقدینگی.
به گزارش «پرشین خودرو»، هرچند به ظاهر آنها و خودروهای پارک شده شان در خیابان طالقانی، نمیآمد که بیپول باشند، اما آنطور که شنیده میشد، اوضاع شان خراب است و خراب است و خراب.
همه شان دل پری داشتند، از خودروسازان، از دولت، از چینیها و قطعات چینی، از مالیات بر ارزش افزوده و حتی از خودشان و حرف اول و آخر آنها، پول بود و پول بود و پول. حق هم دارند، به هر حال طلب چهار هزار میلیارد تومانی از خودروسازان پول کمی نیست که پیگیرش نشوند و برایش فریاد نزنند، حتی اگر در پاسخ از خودروسازان بشنوند: پول نداریم.به جز پول، از کاهش تولید هم گفتند و از واردات بدون بازرسی قطعات چینی و از چکهای برگشتی و اخطار بانکی و دست آخر هم چون امیدی به حل مشکلات نداشتند، کار را به خدا سپردند و از او خواستند تا حق شان را بستاند.
در این بین کلمه ظالم نیز توسط یکی از قطعهسازان به کار برده شد و وی نگفت که منظورش از ظالم کیست، اما این واژه حسابی به میهمانان خودروساز اتاق برخورد و آنها نیز در واکنش به این اتهام، کنایهای حواله قطعهسازان کردند با این مضمون که حق دارید شاکی باشید، به هر حال زیادی تحت فشار قرار گرفتهاید.
به نوشته دنیای اقتصاد، در میان قطعهسازان حاضر در جلسه سه شنبه اتاق، همه جور آدمی دیده میشد، از به قول خودشان بیسواد تا تحصیلکرده و جانباز شیمیایی؛ تقریبا همه نیز میخواستند پشت تریبون بروند و خود را خالی کنند، اما وقت محدود بود و فقط چند نفر توانستند مجوز سخنرانی بگیرند، هرچند همین چند نفر نیز حسابی از خجالت خودروسازان و دولتیها و چینیها در آمدند و حرفهایی زدند نامتعارف و تند.
حواله کنید به خدا
در این بین یکی از قطعهسازان ، با استناد به روایتی از امام علی (ع)، خود و هم صنفانش را مظلوم خواند و از حضار پرسید: چه کسی به شما ظلم کرده؟ چه کسی سبب شده انواع اخطارها به در خانههایتان بیاید؟ به خاطر ظلم به چه کسی تلفنهای همراه تان را از ترس طلبکاران خاموش کرده اید؟
وی ادامه داد: مگر امسال سال حمایت از تولید نیست؟ پس کو حمایت؟ مگر وقتی با خودروسازان قرارداد امضا میکنید، آنها متعهد به پرداخت پول تان نیستند؟ اشکالی ندارد، امام علی(ع) میگوید وقتی نمیتوانی حقت را بگیری، آن را حواله کن به خدا، شما هم مظلومید و از گرفتن حق تان عاجزید، پس حواله کنید به خدا.
قبول نمیکنند مشکل داریم
نفر بعدی که پشت تریبون قرار گرفت، اگرچه آرامتر و محتاطتر از قطعهساز قبلی بود، اما از دولتیها گله کرد که چرا مشکلات قطعهسازان را باور نمیکنند.
او گفت: بدبختی اینجاست که با این همه مشکل، مسوولان میگویند مشکلی نیست و بانک مرکزی میگوید مساله تولید با نقدینگی حل نمیشود.
این قطعهساز ادامه داد: اگر کاری برای حل مشکلات و مسائل ما نمیکنید، حداقل آنها را بپذیرید و اتاق فکر تشکیل دهید، چون وقتی مشکلات را قبول نمیکنید، ته دل قطعهسازان بیشتر خالی میشود.
صحبت وی که تمام شد، نوبت به معاون تولید ایران خودرو رسید تا با خونسردی تمام به قطعهسازان بگوید: حق دارید ناراحت باشید، زیادی تحت فشار قرار گرفتهاید.
نجاری در شروع صحبتهایش گریزی زد به دورانی که قطعهسازان از ساخت قطعات پیکان هم عاجز بودند و با این پیش زمینه گفت: دوستان میگویند که از ما (خودروسازان و قطعهسازان) حمایت کردهاند، در حالی که ما روی پای خود ایستادهایم. فکر میکنند چون واردات کم است، رانت در صنعت خودرو به وجود آمده، اما این را در نظر نمیگیرند که این همه نیرو در خودروسازی مشغول به کار است.
معاون تولید ایران خودرو ادامه داد: قبلا جنس میخریدیم و شش ماه بعد پولش را میدادیم، اما الان میگویند پول بدهید، شاید شش ماه بعد جنس تان را تحویل دادیم، خب این یعنی مشکل، که برخی آن را متوجه نمیشوند.
نجاری در ادامه گفت: مشکل اینجا است که طرفین مذاکرات ما واقف به مشکلات نیستند. مثلا چند وقت پیش در جلسهای که با دوستان داشتیم، یکی از آنها گفت که شما اجازه بدهید تویوتای هشت میلیونی وارد کنیم، همه چیز درست میشود و ما هم گفتیم بفرمایید وارد کنید! خب وقتی طرفین مذاکره ما چنین طرز فکری دارند، دیگر انتظاری از آنها نمیرود.
پس از معاون تولید ایران خودرو، مدیرعاملسازه گستر تریبون را به دست گرفت و با بیان اینکه سایپا در کنار قطعهسازان است، گفت: یادتان باشد ما در صنعتی کار میکنیم که قیمتگذاری محصولات آن در دست دولت است، بنابراین قطعهسازان فکر نکنند ما با آنها قرارداد ترکمانچای میبندیم.
رجبی ادامه داد: ما یک زمان خودرو پیش فروش میکردیم و شش ماه بعد تحویل مشتری میدادیم، اما الان باید خط اعتباری ایجاد کنیم و یک سال منتظر پول خودروهای فروخته شده بمانیم.
وی به سیاستهای بانکی نیز اشاره کرد و گفت که حل این مشکل از عهده خودروسازان خارج است.
او گفت: ما در حال حاضر 25 درصد بهره بانکی می دهیم و باید بگویم مجموع مشکلات سبب شده خودروسازی کشور از دوران اوج خود که دو سال پیش بود، فاصله بگیرد. مدیرعامل سازه گستر اما در ادامه صحبتهایش گفت: سایپا دو سه راه برای تامین نقدینگی و حل مشکلات مالی خود دارد، که یکی از آنها فروش اوراق مشارکت است و این کار از چند روز دیگر آغاز خواهد شد.
مدیرعامل سازه گستر همچنین خبری را که طی چند ماه گذشته به گوش میرسید و در صحت و سقم آن تردید وجود داشت، تایید کرد و گفت که سایپا میخواهد سایت کاشان خود را به فروش برساند. ظاهرا قرار است این سایت به زودی در فرابورس عرضه شود تا سایپا با پول آن بخشی از مشکلات مالی اش را جبران کند. این سایت در حال حاضر تیبا و پراید را به تولید میرساند.
حال ایرانی به چینیها
این روزها کم پیش میآید محفلی صنعتی برقرار باشد و در آن نامی از چین و چینیها برده نشود و جلسه سه شنبه گذشته قطعهسازان نیز از این قائده مستثنی نماند.
یکی از قطعهسازان که به قول خودش سواد چندانی نداشت، اما خاک صنعت را خورده بود، وقتی پس از اصرار زیاد توانست پشت تریبون قرار بگیرد، ادعایی كرد که اگر صحت داشته باشد، بسیار تامل برانگیز و خطرناک خواهد بود.
این قطعهساز گفت: چه کنیم وقتی نامه رسمی زدهاند که گمرکات کشور قطعات و کالاهای چینی را بدون بازرسی ترخیص کنند؟
او ادامه داد: ما از همه طرف تحت فشار قرار گرفتهایم و در این اوضاع ظاهرا مسوولان به دنبال زدن میخآخر به تابوت خودروسازی هستند.
اظهارات این قطعهساز سبب شد تا برخی دیگر از هم صنفان وی نیز فریاد گله و شکایت از واردات قطعات از چین سر بدهند و بگویند وقتی امسال سال تولید ملی است، چرا خودروسازان قطعه چینی وارد میکنند؟
خودروسازان البته جواب قطعهسازان را در آستین داشتند و عنوان کردند که وقتی به ما قطعه نمیدهید، چارهای نداریم، نمیتوانیم که خط تولید را بخوابانیم.
یکی از آنهایی که پاسخ انتقاد قطعهسازان از واردات قطعات چینی را داد، مدیرعامل ساپکو بود که گفت: ما گرفتاریم، گرفتار تولید. دلمان نمیخواهد قطعه وارد کنیم، اما وقتی میبینیم تامین قطعه از خارج، ارزانتر از تامین همان قطعه در داخل است، چارهای نداریم جز واردات.
پیرمحمدی همچنین در پاسخ به اینکه چرا خودروسازان پول قطعهسازها را نمیدهند، گفت:شما فکر میکنید ما پول داریم و نمیدهیم؟ همین حالا هم 80 درصد ورودی مالی ما به قطعهسازان میرسد. این وسط برخی میگویند تولید را کم کنید، در حالی که اگر این کار را انجام دهیم، صنعت خودرو سه چهار ماه نیز دوام نمیآورد.
در ادامه مدیرعامل سازه گستر نیز به کمک همتای ساپکویی اش آمد و گفت: انتقاد میکنند که چرا با وجود کاهش تولید، سورسهای قطعهساز را افزایش دادهایم، خب وقتی تولید خودرو به خاطر عدم تامین دو درصد قطعات میخوابد، ما چارهای جز افزایش سورس و خرید خارجی نداریم.
از آن سو همچنین معاون تولید ایران خودرو در پاسخ به یکی دیگر از انتقادهای قطعهسازان که میگویند خودروسازان هزینه تولید را کاهش ندادهاند، گفت: ما با افزایش بهرهوری، هزینهها را تحت کنترل داریم، اما به هر حال 75 درصد هزینه یک خودرو را قطعات آن تشکیل میدهد، پس قطعهسازان نقش بیشتری در کاهش هزینهها بر عهده دارند. قطعهسازان باید بدانند کاهش تیراژ به همه ما ضربه میزند.
معاون تولید ایران خودرو در ادامه به داستان وام دو هزار میلیاردی که قرار است به خودروسازان بدهند نیز اشاره کرد و گفت: قرار بود جلسهای برای بررسی این موضوع ترتیب بدهند که لغو شد و من احساس میکنم به این راحتیها پول به ما نخواهند داد، اگر هم بدهند، باید در درازمدت آن را پس بگیرند.
هرچه بود نشست امسال اهالی قطعهساز نیز حوالی ساعت 10 شب و با حسن ختام غذای خانگی اتاق بازرگانی به پایان رسید، بدون آنکه توافقی به دست بیاید و راهکاری ارائه شود و فکری برای تولید کنند.
قطعهسازان در کنار خودروسازان شام خوردند و حالا مانند بسیاری از صنعتگران و حتی شهروندان عادی باید منتظر بمانند تا ببینند در آینده چه خواهد شد؟
کد خبر 12343
نظر شما