به گزارش پرشین خودرو به نقل از دنیای اقتصاد، بنابر گزارشی که پژوهشکده پولی و مالی بانک مرکزی منتشر کرده، در بین صنایع داخلی، خودرو و قطعات در رتبه دوم از حیث رشد تولید قرار دارد. البته به نظر میرسد منظور پژوهشکده پولی و مالی بانک مرکزی از «قطعات»، محصولات تولیدی توسط قطعهسازان وابسته خودروسازان بزرگ کشور است نه تولیدکنندگان خصوصی قطعه.
طبق آمار این پژوهشکده، در مهر امسال و نسبت به ماه مشابه سال گذشته، خودرو و قطعات پس از صنعت لاستیک و پلاستیک، توانسته بیشترین درصد رشد را به نام خود ثبت کند.
بر این اساس، تولید خودرو و قطعات در مهر امسال و نسبت به مهر ۹۸ بیش از ۲۰ درصد رشد کرده است. همچنین در شهریور امسال و نسبت به ماه مشابه سال گذشته نیز تولید خودرو و قطعات حدود ۱۹ درصد رشد را نشان میدهد.
هرچند هنوز آمار و ارقام تولید خودرو و قطعات در آبان منتشر نشده است، اما با توجه به روند صعودی رشد تیراژ، به نظر میرسد در این ماه نیز بخش خودرو و قطعات با رشد تولید مواجه باشند. این روند ممکن است در سه ماه پایانی سال نیز ادامه یابد و در مجموع نیمه دوم سال، روزهای بهتری برای صنعت خودرو و قطعه رقم بخورد.
از جمله فاکتورهایی که به نظر میرسد بر تداوم روند بهبود تولید خودروهای داخلی اثرگذار باشد، میتوان به تسریع ترخیص قطعات و مواد اولیه از گمرک، رشد قیمت کارخانهای خودروها، طرح وزارت صنعت، معدن و تجارت برای آزادسازی قیمت بخشی از خودروها و همچنین سیگنالهای مثبت احتمالی از احیای توافق هستهای برجام اشاره کرد.
در این بین، وزارت صمت به دنبال اجرای طرحی مبنی بر قیمتگذاری بخشی از خودروها در حاشیه بازار است. گفته میشود طبق این طرح که البته برای اجرا نیاز به مجوز شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه دارد، قیمتگذاری محصولات پرتیراژ به خودروسازان سپرده خواهد شد و تعیین قیمت پرتیراژها نیز کماکان در اختیار شورای قابت خواهد بود.
هرچند خودروسازان به دنبال لغو نرخگذاری دستوری تمام محصولاتشان هستند، با این حال همین طرح وزارت صمت نیز میتواند ورودی نقدینگی آنها را افزایش داده و به بهبود تولید بینجامد. یکی از مشکلات خودرو در تامین قطعات از داخل، بدهی به قطعهسازان است، بنابراین اگر قیمتگذاری بخشی از محصولات آنها بر اساس حاشیه بازار انجام شود، نقدینگیشان افزایش یافته و میتوانند با پرداخت مطالبات قطعهسازان زمینه را برای رشد تولید فراهم کنند. البته اقداماتی نیز که طی این چند هفته برای ترخیص سریعتر قطعات و مواد اولیه از گمرک انجام شده است نیز نقش مهمی در بهبود تولید چه در قطعهسازی و چه در خودروسازی خواهد داشت.
در کنار اینها گویا بانک مرکزی نیز مساعدتهایی را با صنایع خودرو و قطعه انجام داده است؛ از جمله موافقت نسبی با ترخیص قطعات و مواد اولیه با ارز اشخاص که در تسریع تامین قطعات و به تبع آن، رشد تولید خودرو موثر خواهد بود.
نظر شما