شیوه نامه جدید دولت نیز حلال مشکلات قطعه سازان نیست

در حالی دولت بنا دارد با شیوه نامه ای جدید موضوع قیمت و توزیع رانت در بازار فولاد را حل کند که به عقیده دبیر انجمن قطعه سازان، شیوه نامه دولت برای تنظیم بازار فولاد نه تنها موجب کشف قیمت نمی شود بلکه مشکلات تولیدکنندگان و قطعه سازان را چند برابر خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، هفته گذشته بود که معاون وزیر صمت از تصمیم ستاد اقتصادی دولت و اجرای شیوه نامه ساماندهی بازار زنجیره فولاد کشور خبر داد و اعلام کرد که در شیوه نامه جدید، دولت قبول کرده که قیمت فولاد بر مبنای رقابت در بورس کالا کشف و تعیین شود و بدین ترتیب، روند قیمت گذاری کاملا رقابتی خواهد بود.

رئیس هیات عامل ایمیدرو در حالی عنوان کرده که با عرضه تمام محصولات تولیدی زنجیره فولاد در بورس، بازار دیگر مثل گذشته با کسری مواجه نمی شود و با این الگوی شفاف برخی نگرانی ها در خصوص وجود امضای طلایی برطرف می شود که به گفته رئیس اتاق بازرگانی تهران شیوه‌نامه جدید دولت برای تنظیم بازار فولاد موجب بازگشت امضای طلایی و بروز توزیع رانت نجومی در این بازار خواهد شد.

موضوعی که دبیر انجمن قطعه سازان نیز ضمن تایید آن معتقد است شیوه نامه ساماندهی بازار فولاد کشور حلال مشکلات حداقل صنعت قطعه سازی نخواهد بود و چه بسا شرایط تامین و قیمت در بازار فولاد با افزایش سوداگری در این بازار وخیم تر و مشکلات قطعه سازان را بیش از گذشته خواهد کرد.

برنامه دولت برای قیمت فولاد چیست ؟

مازیار بیگلو در گفت و گو با خبرنگار پرشین خودرو با اشاره به تاثیر شیوه نامه جدید دولت بر رشد کاذب قیمت فولاد اظهار داشت: کشف قیمت فولاد در بورس زمانی که عرضه درست نیست قطعا اتفاق نخواهد افتاد بنابراین با شیوه نامه جدید دولت برای تنظیم بازار فولاد این سوال مطرح می شود که برای قیمت فولاد چه اقدامی قرار است انجام شود موضوعی که متاسفانه تاکنون دوات هیچ اقدامی در خصوص آن انجام نداده است در حالی که انتظار قطعه سازان و خودروسازان این بوده که ابتدا قیمت فولاد مدیریت شود.

 

مازیار بیگلو



وی تصریح کرد: تا زمانی که قیمت هر محصولی از خودرو گرفته تا فولاد و مس و... واقعی نشود و در حاشیه بازار به فروش نرسد طبعا شاهد رانت در بازار این کالاها خواهیم بود اقدامی که متاسفانه دولت در خصوص فولاد نیز تاکنون انجام نداده است و با این شیوه نامه ای که بنا دارد اجرا کند صرفا در شیوه تامین و عرضه ورود کرده است و همانند آنچه که برای خودرو رخ داده است برای فولاد نیز اتفاق خواهد افتاد و دولت در تامین و عرضه وارد می شود و بازار مجددا آشفته و به سمت رانت سوق داده می شود.

تبعات عرضه فولاد در بورس بر نحوه تامین نیاز قطعه سازان

دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو همچنین به تعجب قطعه سازان در خصوص موضوع فولاد و عدم پاسخ روشن مسئولان به مشکلات مطرح شده اشاره و خاطر نشان کرد: با شیوه نامه دولت مشکل فولاد تولیدکنندگان و قطعه سازان حل نمی شود زیرا زمانی که دولت مشکل قیمتی ایجاد کرده است این مساله زمینه ساز دلالی و سوداگری و توزیع رانت در بازار فولاد است و زمانی که این اتفاق رخ دهد مسلما فولادی ها از عرضه کافی و مناسب به بازار خودداری خواهند کرد و نتیجه آن زیانی می شود که امروز به بسیاری از صنایعی من جمله قطعه سازی و لوازم خانگی وارد شده است.

بیگلو با انتقاد از راهکار دولت برای عرضه تمامی محصولات زنجیره فولاد تولیدی در بورس، به پیشنهاد قطعه سازان در خصوص راه اندازی مجدد سیستم مچینگ اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه مدتهای زیادی قطعه سازانی که مصرف بالایی ورق های فولادی داشتند نیاز مورد نیاز را از سیستم مچینگ خریداری می کردند اما متاسفانه این سیستم بسته می شود و همه فولاد تولیدی در بورس عرضه می شود؛ شیوه ای که به دلیل مشکلات عرضه نه تنها موجب کشف قیمت نمی شود بلکه موجب رشد کاذب قیمت فولاد خواهد شد.

با عرضه نادرست در بورس مشکل قیمت فولاد حل نمی شود

به گفته وی کشف قیمت فولاد در بورس در شرایطی که عرضه درست نیست قطعا اتفاق نخواهد افتاد بلکه با عرضه کم، قیمت به شکل کاذب افزایش می یابد و نتیجه اینکه با این شیوه و افزایش دست در بازار دائما ابطال معاملات در بورس رخ می دهد و قطعه سازان مواد اولیه مورد نیاز را به موقع نمی توانند دریافت کنند و این حداقل ایرادی است که با عرضه فولاد در بورس برای قطعه سازان رخ داده است.

وی با اشاره به مشکلات عرضه فولاد در بورس گفت: صنعت خودرو و قطعه سازی، صنعت دقیقه و ثانیه است و با توجه به ایرادات موجود در توزیع به هیچ وجه نمی توان منتظر زمان و عرضه بعدی برای دریافت مواد اولیه در بورس بود.

پیشنهاد چند باره قطعه سازان برای فعال سازی سیستم مچینگ

دبیر انجمن قطعه سازان با تاکید بر پیشنهاد قطعه سازان مبنی بر فعال سازی سیستم مچینگ تصریح کرد: پیشنهاد ما این است که شرکتهای تولیدی که مصرف عمده فولاد دارند کماکان از سیستم مچینگ، فولاد مورد نیاز را تامین کنند شیوه ای که سالیان زیادی اجرا شده است؛ برای قیمت نیز پیشنهاد می شود نیاز قطعه سازان داخلی به فولاد بر اساس کشف قیمت در بورس محاسبه و تعیین نشود بلکه بر اساس قیمت تمام شده فولاد به اضافه سود متعارف در نظر گرفته شود.

توزیع ورق های روسی با قیمتی کمتر از فولاد داخلی در بازار

بیگلو ادامه داد: دلیلی ندارد قطعه سازی که تولیدکننده داخلی است به قیمت جهانی فولاد را خرید کند در حالی که در بسیاری از مواقع می توان ورق های روسی را در بازار ارزان تر از فولاد داخلی تهیه کرد ورق هایی که در کشور دیگر تولید شده و با در نظر گرفتن هزینه حمل و گمرکی وارد ایران شده اما همچنان ارزان تر است.

وی در همین زمینه به تسهیلات یارانه ای تامین مواد اولیه تولید داخل قطعه سازی در برخی از کشورها اشاره و خاطر نشان کرد: کشورهایی چون کره، چین و ترکیه با حمایت از سازندگان و ارائه مواد اولیه تولید داخل با یارانه های 40 و 50 درصدی به قطعه سازان موجب کاهش قیمت قطعه و خودرو در کارخانه ها شدند اقدامی که در صورت اجرا در کشور ما نیز کمک بزرگی به مردم، صنعت قطعه سازی و اشتغال خواهد بود.

این مقام صنفی در انجمن قطعه سازان در پایان با توجه به موضع فولادی ها در خصوص شیوه نامه ساماندهی بازار فولاد تاکید کرد: شیوه نامه جدید دولت، فولادی ها را در موضع انفعالی قرار داده است بنابراین چنانچه تصمیم دولت مشکلی اضافه نکند قطعا معضلی را در این بازار حل نخواهد کرد بلکه مشکلات تولیدکنندگان و قطعه سازان چند برابر خواهد شد.


خبرنگار: زهرا حریری

کد خبر 128461

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha