پرشین خودرو: هر ساله هنگام بروز پدیده وارونگی هوا، تمام دست اندرکاران به تکاپو می افتند، روسای سازمان ها انگشت اتهام به سوی یکدیگر به نشانه می روند و یکدیگر را متهم به کم کاری یا سهل انگاری می کنند.
به گزارش «پرشین خودرو»، اما واقعیت این است که طرح جامع کاهش آلودگی هوا که یک دهه قبل به تصویب رسیده بود، هنوز بر روی زمین مانده است و علت آن علاوه بر کمبود بودجه تخصیصی مواردی است که در زیر به آنها اشاره می شود:
1- خودروهای فرسوده حدود 30 برابر خودروهای تولیدی سال 82 به بعد، آلایندگی تولید می کنند. طبق مصوبات موجود، راهبر ناجا موظف است جلوی تردد این قبیل خودروها را بگیرد، اما متاسفانه راهور ناجا به دلیل ملاحظات اجتماعی نمی تواند مصوبه جلوگیری از تردد خودروهای فرسوده را به خصوص در کلان شهرها اجرا نماید.
2- موتور خودروهای تولید داخل قبل از سال 80 کاربراتوری بودند، میزان آلایندگی این قبیل خودروها حداقل 20 برابر خودروهای انژکتوری می باشد.
طبق قانون این خودروها باید نسبت به اخد معاینه فنی اقدام کنند، اما به دلیل پاس نکردن معیارهای فنی از مراجعه به مراکز معاینه خودداری می کنند و به دلایل یاد شده پلیس راهور ناجا نیز نمی تواند از تردد خودروهای فاقد معاینه فنی جلوگیری کند.
3- در دو طرح خروج خودروهای فرسوده و دوگانه سوز کردن خودروها، پیش بینی شده که اولویت اول هردو طرح با خودروهای پر پیمایش عمومی است، اما متاسفانه به خاطر مسایل و مشکلات اجرایی، این اولویت ها کمتر مد نظر قرار گرفته و بیشتر بر اساس درخواست متقاضیان که عمدتا خودروهای شخصی هستند عمل شده است.
4- در برنامه چهارم توسعه مقرر شده تا پایان سال 88 کلیه خودروهای فرسوده از رده خارج شوند، در این قانون هیچ صحبتی از جایگزینی این خودروها نشده است، اما در آیین نامه اجرایی کلمه خروج تبدیل به جایگزینی شده و در نتیجه این تغییر بار مالی سنگینی را بر عهده دولت گذاشته است و به دلیل کمبود بودجه تا کنون حتی به 50 درصد اهداف تعیین شده نرسیده ایم.
5- در جراید به وفور از استاندارد نبودن و پرمصرف بودن خودروهای داخلی یاد می شود که به دلیل مشکلات موجود، چون کمبود نقدینگی در خودروسازان و قطعه سازان و افزایش تیراژ تولید این قبیل خودروهای موتوری با کندی مواجه بوده، اما این مشکل در حال حل شدن است و به زودی تیراژ تولید این قبیل موتورها پاسخگوی نیازهای داخلی خواهد شد.
6- ضوابط حاکم بر صنعت خودروی کشور شامل استانداردهای ایمنی و آلایندگی معادل استانداردهای اتحادیه اروپا در سطح یورو2 می باشد.
هم اکنون تمام خودروها بدون استثنا میزان آلایندگی استاندارد را رعایت می کنند و مصرف سوخت تمام خودروها در دامنه مجاز یورو2 اروپاست و فقط مصرف خودروهای روآ حدود 15 درصد و وانت پیکان حدود 20 درصد از میانگین اروپا بیشتر است.
در پایان یاد آور می شوم که تنها راه کاهش آلایندگی اجرای قوانین موجود و مصوب در کشور می باشد که بعضا به دست فراموشی سپرده شده یا روند اجرای آنها به کندی پیش می رود.
احمد نعمت بخش (دبیر انجمن خودروسازان ایران)
کد خبر 1354
نظر شما