پرشین خودرو: براساس قانون، شرکتهای ارائه دهنده خدمات پس از فروش خودروسازان موظف به پرداخت جریمه خواب خودرو به مشتریان در صورت توقف بیش از ۴۸ ساعته خودرو در تعمیرگاه هستند، اما تاکنون اطلاعرسانی دقیقی در این خصوص و اجرای این قانون صورت نگرفته است.
به گزارش «پرشین خودرو»، شورای سیاستگذاری خودرو وزارت صنایع و معادن وقت در سال ۸۹ قانون ارتقای کیفیت خدمات پس از فروش خودرو را تصویب و برای اجرا به خودروسازان ابلاغ کرد.
براساس یکی از بندهای این قانون، در صورتیکه خودروی مراجعهکننده به نمایندگیهای خدمات پس از فروش خودروسازان به دلیل کمبود قطعات مورد نیاز بیش از ۴۸ ساعت در تعمیرگاه متوقف شود، شرکت مربوطه موظف به پرداخت جریمه خواب (توقف) خودرو به مالک آن است.
بر این اساس تعمیرگاههای خدمات پس از فروش تلاش میکنند با ارائه خدمات بهتر و سریعتر از نگهداشتن خودرو جلوگیری کنند تا این جریمهها پرداخت نشود. خودروسازان باید به این نکته توجه کنند که یکی از دلایل افزایش سهم خودروسازان در بازار حوزه گارانتی و خدمات پس از فروش است.
این در حالی است که در چند سال اخیر، خدمات پس از فروش خودرو بهشدت مورد توجه شرکتهای خودروسازی داخلی قرار گرفته است و برنامههای کلانی را برای مدیریت این حوزه اجرایی کردهاند، هر چند کماکان بنا به دلایل متعدد با استانداردهای جهانی فاصله وجود دارد.
افزایش رضایتمندی مشتریان
در این زمینه رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکننده به خبرنگار گسترشصنعت گفت: با توجه به اینکه آئیننامه خدمات پس از فروش خودرو برای افزایش رضایتمندی مشتریان تدوین شده است، خودروسازان باید تلاش کنند براساس این آئیننامه عمل کنند.
سیدمحمد جعفری با اشاره به اینکه یکی از موارد اعلامشده در این آئیننامه پرداخت جریمه خواب (توقف) خودرو در تعمیرگاه به مشتریان است، افزود: خودروسازان تا چند ماه پیش، این مورد را جدی نگرفته بودند و در حق مشتریان کوتاهی شده بود.
به گفته وی، به تازگی خودروسازان نسبت به پرداخت جریمه خواب خودرو اقدام کردهاند و این موضوع میتواند در افزایش رضایتمندی مشتریان تاثیر بسزایی داشته باشد.
رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکننده افزود: سال ۸۹ آئیننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو (مصوب هیات وزیران) ابلاغ شد که یکی از مفاد آن پرداخت خسارت خودروهای با ضمانت (گارانتی) در صورت رفع نشدن بهموقع عیوب خودرو بوده است.
وی تاکید کرد: براساس آئیننامه، در صورتی که رفع عیوب خودرو تحت ضمانت در نمایندگی خدمات پس از فروش خودروساز، بیش از دو روز کاری (۴۸ ساعت) طول بکشد، خودروساز ملزم به پرداخت خسارت خواب خودرو براساس مدتزمان توقف خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه برای افزایش رضایتمندی مشتریان باید خودروسازان بخش خدمات پس از فروش خودرو را گسترش دهند و توجه ویژهای به آن داشته باشند، تصریح کرد: با اجرایی شدن آئیننامه خدمات پس از فروش خودرو، سطح رضایتمندی مشتریان از عملکرد این بخش افزایش خواهد یافت.
رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکننده اضافه کرد: یکی از اصلیترین مشکلات صنعت خودرو ایران، نبود خدمات پس از فروش مناسب است که خودروسازان ایرانی باید روی خدمات پس از فروش تمرکز بیشتری داشته باشند و کیفیت خدماتدهی را افزایش دهند.
پرداخت جریمه توقف خودرو
دبیر انجمن صنفی خدمات پس از فروش خودرو نیز در این زمینه گفت: در حال حاضر خودروسازان براساس قانون جریمه خواب (توقف) خودرو در تعمیرگاه را به مشتریان خود پرداخت میکنند.
عباسعلی غیاثی با اشاره به اینکه براساس آئیننامه ارتقای کیفیت خدمات پس از فروش خودرو مصوب شورای سیاستگذاری خودرو در سال ۸۹، در صورتی که خودرو مراجعهکننده به نمایندگی خدمات پس از فروش خودروساز به دلیل کمبود قطعه بیش از ۴۸ ساعت در تعمیرگاه متوقف شود، خودروساز موظف به پرداخت جریمه خواب (توقف) خودرو به مالک آن است، تصریح کرد: این جریمه مربوط به مواردی است که خودروساز به هر دلیل نتوانسته قطعات خودرو مربوطه را به مقدار لازم در سطح نمایندگیهای خدمات پس از فروش خود توزیع کند.
دبیر انجمن صنفی خدمات پس از فروش خودرو درخصوص میزان این جریمه افزود: میزان جریمه خواب خودرو براساس فرمول مشخصی و براساس مدل و قیمت آن خودرو تعیین شده و به مالک آن پرداخت میشود. غیاثی تاکید کرد: جریمه در تعمیرگاه پرداخت نمیشود، بلکه اطلاعات مشتری توسط تعمیرگاه ثبت و وارد سیستم میشود. پس از آن میزان جریمه براساس مدل خودرو محاسبه و براساس سیستم خاص هر خودروساز به مالک خودرو پرداخت میشود.
جریمه خواب خودرو در تعمیرگاهها
نحوه محاسبه جریمه خواب (توقف) خودرو با گارانتی در تعمیرگاههای خدمات پس از فروش خودروسازان اعلام شد.
براساس آئیننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو، در صورتیکه خودرو تحت گارانتی در نمایندگی خدمات پس از فروش خودروساز بیش از استاندارد زمانی مربوطه برای تامین و تعویض قطعه یا تعمیر متوقف شود، خودروساز ملزم به پرداخت جریمه خواب خودرو به مالک آن خواهد بود.
مدت زمان استاندارد برای تامین و تعویض قطعه خودرو ۴۸ ساعت است و در بخش تعمیرات نیز استاندارد زمانی تعمیر خودرو در اجزای مختلف آن مشخص شده است؛ بهگونهای که بهعنوان نمونه اگر استاندارد زمانی تعمیر موتور چهار روز باشد، در صورت توقف خودرو بیش از این مدت در تعمیرگاه، خودروساز موظف به پرداخت جریمه خواب به مالک خودرو به ازای روزهای اضافی خواهد بود.
براساس آئیننامه مربوطه، میزان جریمه خواب خودرو سواری به ازای هر روز به مقدار ۱۵ در هزارم قیمت خودرو و در خودروهای عمومی مانند تاکسی و وانت نیز ۲۰ در هزارم قیمت آن تعیین شده است. این میزان در خودروهای سنگین به مقدار یک در هزارم قیمت خودرو تعیین شده است.
براساس آئیننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو، جریمه خواب (توقف) خودرو تنها به خودروهای تحت ضمانت (در دوره گارانتی) پرداخت خواهد شد.
کد خبر 140839
نظر شما