پرشین خودرو: در حالی که انتظار می رود با تبیین سیاست های اقتصاد مقاومتی، فصل تازه ای پیش روی تولیدکنندگان داخلی گشوده شود، اما به نظر می رسد بازار ایران همچنان جولانگاه تولیدات دیگر کشورها است و صنایع داخلی همواره با چالش های متعددی روبرو هستند. این در حالی است که بسیاری از صنایع داخلی در شاخه های مختلف داخلی از قابلیت رقابت بسیار بالایی با تولیدات مشابه داخلی برخوردار بوده و به هیچ وجه نمی توان از کنار ظرفیت و توان بالای تولیدکنندگان داخلی به راحتی عبور کرد.صنعت تایر ایران نیز از جمله صنایعی است که به رغم فشارهای فراوان توانسته است در حوزه کیفیت نگاه سازندگان بزرگ جهان را به سمت خود جلب کند. به گونه ای که استاندارد کارخانه ای تایرهای ایرانی دو تا سه برابر بالاتر از استاندارهای ملی است در حالی که بسیاری از تایرهای وارداتی تنها با پاس کردن استانداردهای ملی مجوز ورود به بازار را دریافت می کنند.
در حالی که تایرهای ایرانی قابل رقابت با برندهای مطرح جهانی است، اما با این وجود قیمت محصولات داخلی نسبت به برندهای مطرح جهان ارزان تر است.تولید تایر در شرکت های تایرسازی داخلی با استانداردهای کارخانه ای و تابع تکنولوژی دریافتی شرکت های طرف قرارداد تایرساز بین المللی است و به طور مرتب فرآیند های کیفی این محصولات از سوی طرف های خارجی ارزیابی و به روز رسانی می شود.بنابر این لازم است تا سطح استانداردهای ملی برای تایید تایرهای وارداتی شد ارتقا یافته و حداقل انتظار این است تا استانداردهای ملی در سطح استانداردهای کارخانه ای افزایش یابد تا تایرهای وارداتی به سهولت وارد کشور نشود.
از سوی دیگراختصاص ارز مبادله ای برای واردات تایر یک تراژدی غم انگیز برای این صنعت رقم زده است. صنعت تایر کشور یک صنعت استراتژیک به شمار می رود و این در حالی است که تولیدکنندگان داخلی برای واردات مواد اولیه و یا قطعات یدکی ماشین آلات خود امکان استفاده از ارز مبادله ای را ندارند.نباید این موضوع را فراموش کرد که در کنار تمام این تنگناها واردات تایرهای سواری در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 151 درصد افزایش داشته است و در حال حاضر تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه خود از خارج، باید از ارز آزاد استفاده کنند اما واردکنندگان که هیچ تعهدی نسبت به محصولات وارداتی خود ندارند، از ارز مبادله ای بهره می گیرند.
این در حالی است که تایرهای وارداتی نه قیمت گذاری می شوند و نه آنکه مسیرهای توزیع و خدمات پس از فروش آن مشخص است لذا مصرف کننده و تولیدکننده داخلی هر دو از این موضوع متضرر خواهند شد. توجه به این موضوع ضروری است که تایرهای چینی به سبب اینکه با ارز مبادله ای وارد می شوند ضمن آنکه از قیمت ارزان تری نسبت به تایر های ایرانی برخوردارند اما کیفیت آنها به هیچ عنوان قابل مقایسه با تولیدات داخلی نیست.از طرفی واردکنندگان تایر با حداقل استانداردها اقدام به واردات می کنند، اما تایرهای داخلی به دلیل اینکه با توجه به شرایط جغرافیایی و جاده های کشور طراحی شده اند بهترین عملکرد را در بازار داخلی دارند، ضمن آنکه تایرهای تولید داخلی قابلیت رقابت در بازارهای بین المللی و با بهترین برندهای روز جهان را دارند.
این شرایط به گونه ای رقم خورده است که واردات 140 برند بی نام و نشان تایر از کشور چین شرایط اسفباری را بر بازار ایران حاکم کرده و هم اکنون تایرهای چینی با برندهای مختلف در حال واردات به کشور است که برای جلوگیری از این موضوع باید دولت سیاست های حمایتی از صنعت را هرچه سریعتر به اجرا گذارد و سیاست های تعرفه ای معقول را اعمال کند.ناگفته پیداست، چنانچه برای صنعت تایر چاره اندیشی نشود، با کاهش تولید مواجه خواهد شد و این در حالی است که تولیدات داخل به راحتی می توانند تایرهای مورد نیاز صنعت خودروسازی کشور را تامین کنند.
به نظر می رسد صنعت تایر ایران از ظرفیت بسیار بالایی برای رسیدن به جایگاه اول منطقه برخوردار است و در این مسیر تشویق سرمایه گذاران برای حضور موثر در صنعت تایر کشور یک ضرورت محسوب می شود و برای تشویق سرمایه گذاران نیز باید سود این صنعت از تورم کشور بیشتر باشد چرا که هم اکنون سود صنعت تایر در مقایسه با تورم در سطح پایین تری قرار دارد لذا سرمایه گذاری در آن بسیار کم است.
اما شرایط فعلی به گونه ای است که مخاطره در نقدینگی شرکت های تایرسازی به دلیل ورود تایرهای بی کیفیت چینی با ارز مبادله ای و انباشت تایر به شدت احساس می شود و چنانچه برای صنعت تایر چاره اندیشی نشود، با کاهش تولید مواجه خواهد شد. حال آنکه صنعت تایر یک صنعت استراتژیک و حیاتی است از نبود شناسنامه مشخص برای تایرهای وارداتی انتقاد کرد و خواستار حمایت معقول و تعرفه ای از صنعت تایر، جلوگیری از تخصیص ارز مبادله ای برای واردات تایر، و نظارت بر قیمت گذاری و توزیع محصولات وارداتی شد.
از سویی تایرهای چینی و هندی که به وفور در بازار کشور یافت می شود شاید از نظر قیمت اندکی نسبت به تولیدات داخلی ارزان تر باشد اما در بعد کیفیت به هیچ عنوان قابل رقابت با تایرهای ایرانی نیست. لیکن به دلیل اینکه تکنولوژی و تولید تایرسازان داخلی برای محیط و بازار مصرف ایران تطابق دارد تایرهای ایرانی حتی در مقایسه با برندهای مطرح جهانی از بهترین کیفیت برخوردار است. نباید این موضوع را از ذهن دور داشت که حدود 45 درصد مواد اولیه مورد نیاز صنعت تایر وارداتی است و ارزبری هر کیلو مواد اولیه صنعت تایر 1.5 دلار است در حالیکه چنانچه تایر از خارج کشور وارد شود کیلویی از 3 تا 4.5 دلار ارزبری دارد.
ذکر این نکته لازم است که تایرسازان داخلی به راحتی پاسخ گوی نیاز تایر کشور خواهند بود و با توجه به تکمیل برخی طرح های توسعه ای این صنعت در شرکت های مختلف، دولت باید جدی تر از گذشته پشتیبان و حامی صنعت داخلی باشد. در این راستا چنانچه عرضه و تقاضای بازار منجر به تعیین قیمت تایر شود ممکن است شاهد کاهش قیمت هم باشیم.
*عضو هیات مدیره انجمن صنعت تایر
کد خبر 140957
نظر شما