پرشین خودرو: صنعت خودروسازی در ایران از از اواسط دهه 1340 با ساخت اتومبیل پیكان آغاز شده كه با مونتاژ و ساخت انواع دیگری از خودروهای سبك و سنگین تاكنون ادامه یافته است. این صنعت رقم بالایی از گردش مالی و اشتغال كشور را به خود اختصاص داده است.
به گزارش «پرشین خودرو»، كشور كره جنوبی با وجود غیر قابل مقایسه بودن آن كشور از لحاظ منابع انسانی و طبیعی با ایران، تولید خودروی خود را همزمان با كشورمان آغاز كرد اما اکنون شركتهای خودروساز این كشور همپای غولهای عظیم خودروسازی جهان به رقابت مشغول هستند.
بر این اساس، تولیدكنندگان ما نباید صرفا به تولید وسیع خودرو و گردش مالی و اشتغال بالای آن راضی شوند چرا كه در دنیای امروز نیز شركتهای خودروساز، ارایه فروش و خدمات بعد از فروش مناسب حال مشتریان را مانند كیفیت ساخت سرلوحه رقابتهای بین المللی خود قرار دادهاند.
نایب رییس اتحادیه خدمات فنی خودروهای سبك اصفهان معتقد است: نقش اتحادیههای صنفی باید در كنترل امر خدمات پس از فروش افزایش یابد.
روح الله چلونگر اظهار كرد: خدمات پس از فروش خودرو در كشور به دلیل نفوذ بالای شركتهای خودروسازی دچار ضعف است و در مواقعی هم كه اداره استاندارد با جدیت وارد عمل میشود و تولیدات آنان را غیر استاندارد اعلام میكند این شركتها به بهانه اینكه عامل اشتغال دركشور هستند و منع فعالیت آنان موجب بیكاری میشود در برابر كیفیسازی محصولات و نیز بحث خدمات پس از فروش خود ایستادگی میكنند.
وی با تاكید بر اینكه مردمی هم كه از پسانداز خود اتومبیل خریداری میکنند نیز به اندازه شاغلان این صنعت حقوقی دارند، افزود: به استناد ماده 72 قانون نظام صنفی، مشتریان در صورت بروز مشکل میتوانند شکایات خود را به اتحادیههای مربوطه ارجاع داده و بعد از بررسی اظهارات شاکی، فروشنده و بازرس اتحادیه، دادستانی و یا تعزیرات حکومتی حکم قطعی را صادر میکنند.
نایب رییس اتحادیه خدمات فنی خودروهای سبك اصفهان تصریح کرد: همچنین ماده 17 از فصل چهار قانون حمایت از مصرفکنندگان، تمامی اتحادیههای صنفی را موظف به بررسی شکایات واحدهای متخلف صنفی و اقدام به حل و فصل آنان کرده است، اما مشکل این است که نمایندگیهای فروش لوازم یدکی و خدمات پس از فروش شرکتهای خودروسازی مشمول این قانون نشدهاند.
چلونگر خاطرنشان کرد: انجمنهای حمایت از حقوق مصرفکنندگان قدرت اتحادیههای صنفی را ندارند و ماده 17 این قانون، نیاز به اصلاح دارد که در صورت تحقق این امر تمامی شرکتهای تولیدکننده، واردکنندگان و صادرکنندگان خودرو مجبور به پاسخگویی به مشتریان خواهند شد، چرا که دادستانی و تعزیرات حکومتی پس از گزارش اتحادیههای صنفی به دلیل در اختیار داشتن قانون مشخص با این تخلفات قاطعانه برخورد خواهند کرد.
مردم از كیفیت قطعات خوردو ناراضیاند
نایب رییس اتحادیه خدمات فنی خودروهای سبك اصفهان با بیان اینکه نمایندگیها عامل نارضایتی مردم از خدمات پس از فروش نیستند، بلکه مشکل از کیفیت قطعات و دستورالعملهای خودروسازان به آنان است، گفت: در شرایط فعلی به خصوص در خارج از استان تهران وقتی شخصی از ارایه خدمات گارانتی ناراضی است باید برای شکایت خود از نمایندگی واقع در شهرستان به تهران مراجعه کند که با این وصف اکثرا از احقاق حق قانونی خود چشمپوشی میکنند.
وی درباره صنعت قطعهسازی خودرو اظهار کرد: در کشور قطعهسازان بزرگی داریم و پیشرفتهای زیادی در این زمینه کسب کردهایم، اما مشکل این است که خودروسازان قطعات ارزان قیمت را طلب میکنند.
چلونگر، معضل واقعی را انحصار در تولید خودرو دانست و افزود: وقتی ورود کالایی را به کشور منع کنیم مردم مجبور به استفاده از آن حتی با کیفیتی نازل خواهند شد و از طرفی نیز بعد از مدتی خرید اجناس و قطعات با کیفیت خارجی را طلب میکنند که در این حالت پدیده قاچاق شکل میگیرد.
وی تاکید کرد: اگر واردات خودرو به صورت کنترل شده به کشور انجام شود فضای رقابتی ایجاد خواهد شد و تولیدکنندگان داخلی مجبور به ارتقای محصولات خود خواهند شد که نتیجه آن افزایش رضایتمندی مردم و رشد اقتصادی این صنعت است.
قطعه سازی جوابگوی بازار مصرف نیست
همچنین یك عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان نیز در خصوص صنعت قطعهسازی خودرو به ایسنا گفت: این بخش از صنعت جوابگوی میزان تولید خودرو کشور نیست به این دلیل که وقتی از یک مدل اتومبیل یک میلیون و 400هزار دستگاه در سال تولید میشود باید قطعهای مانند صفحه کلاج آن با محاسبه قطعات یدکی، به رقم دو میلیون در سال برسد.
محسن اصفهانیان افزود: با توجه به همین نقص است که خودرو سازان مجبور به ورود قطعات مورد نیاز از چین میشوند. افزایش هزینههای تولید در سالهای اخیر نیز در کاهش کیفیت قطعات بیتاثیر نبوده است.
صنعت خودروسازی دانشگاه خاص خود را میخواهد
هم چنین یک عضو دیگر هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: صنعت خودروسازی نیازمند ایجاد دانشگاه خاص خود است.
علیرضا فدایی در این خصوص اظهار كرد: كشوری میتواند در صنعت خودروسازی موفق شود كه قابلیت صنعتی بالایی داشته باشد و این صنعت به صورت مونتاژ در سال 1342در كشور آغاز شد كه نتیجه آن تولید خودروی پیكان از سال 1346 بوده است.
وی افزود: در حال حاضر نسبت به زمان گذشته به سطح بالایی در تولید خودرو رسیدهایم به طوریكه این صنعت سرمایهگذاری و اشتغال بالایی را در كشور به خود اختصاص داده است.
به بهانه حمایت از تولید به مشتریان ظلم نشود
این استاد رشته ساخت و تولید دانشگاه صنعتی اصفهان خاطرنشان كرد: موضوع خودروسازی در كشور مشكلی دوسویه از نظر اشتغال و مشتریان است به این جهت كه هرگاه به خودروسازان برای نوع، نحوه و كیفیت تولید اعتراضی میشود آنان معضل اشتغال را عنوان میكنند، اما به بهانه ایجاد اشتغال نباید در حق مشتریان ظلم شود.
فدایی، تولید خودرو را در جهان در شش زمینه بازاریابی، طراحی، بازیافت، تولید و خدمات پس از فروش ذكر كرد و گفت: در موضوع بازاریابی باید از چند سال گذشته نیاز جامعه به استفاده از اتومبیلهای كم مصرف و كوچكتر هدایت میشد.
در طراحی از كلاس جهانی فاصله داریم
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان، رشد كشور در حوزه طراحی را به نسبت 20 سال گذشته مثبت دانست و گفت: در حال حاضر تیمهای مهندسی خوب و متخصصی در شركتهای خودروسازی به این كار اقدام میكنند، اما با كلاس جهانی فاصله داریم به این دلیل كه هنوز در طراحی داخلی، بدنه آیرو دینامیك و سایر اشكال دقت و ظرافت لازم را نداریم.
وی تصریح كرد: در كشورهای اروپایی مانند ایتالیا طراحان سرشناسی هستند كه كمپانیهای معروف آلمانی به آنان سفارش طرح میدهند اما در كشور ما چنین افراد خاصی وجود ندارند.
فدایی تاكید كرد: باید سرمایهگذاری بیشتری برای فعالیت و جذب مهندسان طراح خودرو در كشور انجام شود تا در خصوص مكانیزم طراحی داخلی و خارجی خودرو در حد درجه اول جهانی ارتقا پیدا كنیم.
وی با بیان اینكه شركتهای معتبر خودروسازی در تولید محصولات از موادی استفاده میكنند كه 85 تا95 درصد قابلیت بازیافت و یا بازیابی به محیط زیست را داشته باشد، ادامه داد: در خودروهایی كه تولید میشود باید میزان تولید كربن به اندازه هرلیتر سوخت مشخص باشد كه متاسفانه در خودروهای ساخت داخل به دو دلیل سوخت نامناسب و نیز نحوه كاركرد پایین موتور تولید كربن بیش از مقدار استاندارد است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: بدنههای فلزی قابلیت بازیافت خوبی دارند، اما در خصوص بازیافت كامپوزیتها، قطعات الكترونیك، پلاستیكها و برخی آلیاژها ضعیف عمل كردهایم كه وجود این پسماندها برای محیط زیست خطرناك است.
نیازمند حركت به سمت تولید انعطاف پذیر هستیم
این استاد دانشگاه، تولید را پرهزینهترین و سختترین مرحله خودروسازی عنوان كرد و گفت: كیفیت و عملكرد، عمر مشخص و قیمت پایین از شاخصههای قطعهسازی است و متاسفانه در كشور خودروهایی بعد از 12 سال تولید مستمر حدود 100 قطعه آن نیاز به بازسازی مجدد دارد.
وی با بیان اینكه بیشتر عمر خودرو در كشورهای پیشرفته سه تا پنج سال است، اظهار كرد: تولید انبوه از یك محصول آن هم بیش از 10 سال در دنیا معنایی نداشته و باید به سمت تولید انعطافپذیر حركت كنیم و در این صورت است كه خودروساز و قطعهساز مجبور به تغییر و تكامل سیستمهای تولیدی خود میشوند.
این استاد دانشگاه تصریح كرد: برای ارتقای صنعت خودروسازی در كشور این شركتها نیازمند برنامههای مشخص دوره به دوره برای تولیدات خود هستند كه تحقق این امر با بازار محدود امكان پذیر نیست.
فدایی اضافه كرد: دولت باید تعرفه ورود خودروها را كاهش دهد تا تولیدكنندگان داخلی مجبور به رقابت اصولی با سایر كشورها شوند.
وی، شرایط قطعهسازان نیز به جهت مشكلات تولید كشور نظیر نبودن امكانات و تسهیلات كافی را نامناسب توصیف كرد و گفت: برخی قطعهسازان 20 تا 30 درصد قطعات را خود تولید میكنند و مابقی را از چین با مارك شركت خود وارد كرده و به خودروسازان میفروشند.
فروش لیزینگ در كشور مطابق اصول جهانی نیست
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینكه در موضوع فروش پیشرفت بیشتری داریم، اظهار كرد: خودرو به سه روش نقدی، فاینانس و لیزینگ به فروش میرسد.
فدایی در خصوص فروش فاینانس گفت: در فروش فایناس شخص خودرو را به صورت وام و اقساط خریداری میكند و از همان روز اول صاحب اتومبیل میشود و میتواند آنرا بفروشد، اما تفاوت فاینانس در ایران با سایر كشورهای جهان در میزان سودهای بالای بانكی كشور است.
وی اضافه كرد: در این خصوص در كشور بانكها مقصر نیستند چراكه این نوع بهره وام از طرف خودروسازان داخلی اعمال میشود.
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینكه در فروش لیزینگ خریدار بعد از دادن پیش پرداخت، خودرو را از شركت تحویل میگیرد، اما به نام وی ثبت نمیگردد، افزود: در این روش كه ممكن است از دو تا پنج سال شخص اقساط خود را پرداخت كند و با پایان پرداخت اقساط فرد میتواند با تحویل خودروی خود حتی اتومبیل جدیدی تحویل بگیرد و به عبارتی اجاره اتومبیلی را كه سوار شده بود را میپردازد.
فدایی اضافه كرد: فروش و پرداخت اقساط به روش لیزینگ در سایر كشورها بر اساس حداقل حقوق اعلام شده كارگران در سال صورت میگیرد كه این روش در ایران اعمال نشده و مبلغ اقساط مطابق استاندارد ذكر شده نیست.
نحوه سرویسدهی با استانداردهای جهانی فاصله دارد
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: شركتهای خودروسازی معتبر جهان كسب اطلاعات به روز از رضایتمندی مشتریان خود را در ارایه خدمات پس فروش مد نظر قرار میدهند و در این زمینه به شدت در حال رقابت با یكدیگر هستند.
وی تاكید كرد: شركتهای بزرگ اتومبیلسازی جهان در خصوص ارایه خدمات پس از فروش، زمان ارایه خدمات به مشتری را پایه این كار قرار دادهاند و صاحب اتومبیل از مدت سرویسدهی مطلع است و حتی در مواردی كه زمان زیادی این امر به طول انجامد، این شركتها اتومبیلی در همان روز در اختیار فرد قرار میدهند.
فدایی، شركتها و نمایندگیهای ارایه گارانتی در كشور را در حال گسترش دانست و گفت: كسب اطلاعات و نیز نحوه سرویسدهی در این زمینه با استانداردهای جهانی فاصله دارد.
وی اظهار كرد: تمامی عوامل تولید خودرو در شركتهای معتبر جهانی كمیتههایی برای بررسی فعالیتهای خود با سه هدف ایمنی قطعات، همكاری مشترك در بهینهسازی قطعات و تلاش برای عدم تكرار خطا را پایهگذاری كردهاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان خاطرنشان كرد: با توجه به سطح وسیع این صنعت در كشور نیازمند ایجاد دانشگاهها و یا دانشكدههای كاملا تخصصی در این حوزه هستیم تا ارتباط صنعت و علم قویتر شود.
کد خبر 14419
نظر شما