به گزارش پرشین خودرو، سیده فاطمه مقیمی، با توجه به آخرین وضعیت تجارت دو کشور اظهار کرد: واردات ایران از گرجستان بیشتر شامل کالاهایی مانند خودرو، گوشت و چوب میشود.
وی افزود: در حال حاضر بخش زیادی از تجارت کالا میان ایران و گرجستان با وسایل نقلیه ایرانی صورت میگیرد زیرا گرجستانیها به اندازه ایرانیها از ماشینهای حمل و نقل برخوردار نیستند و به همین دلیل کامیونهای ایرانی از فرصت خوبی در ترانزیت بار در این مسیر برخوردارند.
رئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان همچنین در خصوص کیفیت تردد کامیونهای ایرانی در مسیر دو کشور گفت: هر چند ترانزیت کالا میان گرجستان و ایران با واسطه جمهوری آذربایجان صورت میگیرد، اما ارتباط تجاری ایران و گرجستان از کیفیت تجارت میان دو کشور همسایه برخوردار است بر همین اساس تفاهمنامه اقتصادی که میان دو کشور ایران و گرجستان امضا شده، هر ساله تمدید میشود. این تفاهم نامه چهارچوب تردد کامیونها را مشخص کرده و موجب شده است تردد با کیفیت مطلوب صورت بگیرد.
مقیمی ادامه داد: با این حال صادرات ایران به گرجستان از نظر وزن و ارزش از واردات بیشتر است؛ واردات ایران از گرجستان بیشتر شامل کالاهایی مانند گوشت، چوب و خودرو میشود و ایران بیش از همه اقلام کشاورزی، مواد غذایی و مصالح ساختمانی به گرجستان صادر میکند.
وی در خصوص جریان واردات خودرو از گرجستان به ایران اظهار کرد: صنعت خودروسازی گرجستان در حال رشد است و خودروهای گرجستانی بیشتر به صورت ورود موقت به ایران وارد میشوند و البته خودروهای گرجی قیمت تمامشده بهتری نسبت به دیگر خودروهای وارداتی به ایران دارند.
رئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان اضافه کرد: البته عضویت این کشور در اتحادیه اروپا سبب شده در تجارت با ایران با احتیاط بیشتری رفتار کند اما به هر حال در مناطق آزاد گرجستان همچنان فضای مستعدی برای تجارت کالاهای ایرانی وجود دارد و ایرانیها میتوانند در قالب جوینتوِنچر (سرمایهگذاری مشترک) با گرجیها اقدام به تولید و تجارت کالا در این کشور کنند، البته این نکته را نباید از یاد برد که ایرانیها همچنان در انتقال پول از گرجستان به ایران با مشکل روبهرو هستند زیرا ایران به FATF ملحق نیست.
مقیمی در پایان خاطرنشان کرد: گرجستان در مناطق آزاد این کشور به ایرانیها ملک واگذار میکند و این واگذاریها به طور نسبی رشد خوبی دارد اما این واگذاری به نام یک فرد حقیقی ایرانی صورت نمیگیرد و مالکیت آن به نام شخص حقوقی که در قالب سرمایهگذاری مشترک به وجود آمده است، ثبت میشود.
چرا واردات خودروهای گرجستانی؟
خانم مقیمی ضمن اشاره به توسعه صنعت خودروسازی گرجستان، بیان کرد که خودروهای گرجستانی بهطور عمده بهصورت ورود موقت به ایران وارد خواهند شد. این موضوع میتواند تأثیرات قابل توجهی بر بازار خودروی کشور داشته باشد، بهویژه در زمینه تنوعبخشی به گزینههای موجود برای مصرفکنندگان.
با این حال، جزئیات دقیقتری از این خبر منتشر نشده است. هنوز مشخص نیست که آیا واردات خودروهای نو از گرجستان در دستور کار قرار دارد یا تنها خودروهای دست دوم مجاز به ورود به کشور خواهند بود. این موضوع نیازمند شفافسازی بیشتر از سوی مقامات ذیربط است.
گرجستان به عنوان بازاری برای خودروهای دست دوم اروپایی شناخته میشود، بنابراین احتمال دارد که تمرکز اصلی بر واردات خودروهای کارکرده باشد. با توجه به آییننامه مربوط به واردات خودروهای دست دوم که بهتازگی توسط هیأت وزیران به تصویب رسیده است، اما هنوز ابلاغ نشده، واردات خودروهای کارکرده از گرجستان ممکن است به زودی آغاز شود.
علاوه بر این، چالشهای انتقال مالی از گرجستان به ایران نیز باید مدنظر قرار گیرد. این مسئله میتواند بر روند واردات تأثیرگذار باشد و نیازمند راهکارهای مناسبی برای تسهیل این فرآیند است.
برتری احتمالی خودروهای گرجستانی وارداتی نسبت به خودروهای چینی
با آغاز واردات خودروهای گرجستانی به ایران، موضوع مقایسه کیفیت و عملکرد این خودروها با خودروهای وارداتی از چین در صدر توجهات قرار گرفته است. به گفته خانم مقیمی، خودروهای وارداتی از گرجستان عمدتاً شامل خودروهای کارکرده اروپایی، آسیایی و آمریکایی و همچنین خودروهای مونتاژ شده در گروههای صنعتی گرجی از جمله Kutasi Auto (مونتاژ کننده برندهای مطرح از جمله مرسدس بنز، آئودی و فورد) هستند. این ویژگیها میتواند به برتری این خودروها نسبت به خودروهای چینی منجر شود.
یکی از نقاط قوت خودروهای گرجستانی، سابقه و استانداردهای کیفی بالای خودروهای اروپایی، آسیایی و آمریکایی است که در بازارهای جهانی به عنوان نمادهایی از ایمنی، عملکرد و دوام شناخته میشوند. خودروهای کارکرده وارداتی از گرجستان معمولاً شامل مدلهای استوک از برندهای معتبر جهانی هستند که از فناوریهای پیشرفتهتر و استانداردهای سختگیرانهتری در تولید برخوردارند.
علاوه بر این، گروههای صنعتی گرجی که به مونتاژ خودروهای مختلف میپردازند، با بهرهگیری از قطعات و فناوریهای با کیفیت، محصولاتی با استانداردهای بالا تولید میکنند. این خودروها در بسیاری از موارد، توانایی رقابت با محصولات چینی را دارند و حتی ممکن است در برخی جنبهها برتری داشته باشند.
لیست خودروهای گرجستانی وارداتی شامل چه مدلهایی خواهد بود؟
انتظار میرود خودروهای وارداتی از گرجستان شامل برندهای معروفی همچون میتسوبیشی، نیسان، هوندا، تویوتا و شاخه کلاسهای لوکس آن، بنز، آئودی، BMW، پورشه و کیا باشند. علاوه بر این، محصولات حداقل پنج کمپانی دیگر نیز در بین واردات پیشبینی شده است.
گرجستان به دلیل اقتصادی بودن واردات خودروهای دست دوم، به یکی از مراکز مهم در این زمینه تبدیل شده است. گروههای صنعتی گرجی با اقداماتی همچون واردات و توزیع گسترده قطعات ماشین های گرجستانی دست دو، ارائه خدمات سرویس و مونتاژ خودروهای وارداتی آمریکایی و اروپایی با قیمتهای پایینتر، موفق شدهاند هم خودروهای کارکرده باکیفیت و پرچمدار را به بازار داخلی خود تزریق کنند و هم زمینه فروش و صادرات به کشورهای دیگری از جمله اوکراین، سوئد، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان و حالا ایران را فراهم آورند.
هنوز لیست دقیقی از خودروهای ساخت گرجستان در ایران منتشر نشده است، اما با توجه به آمار پرفروشترین خودروها در گرجستان طی سال ۲۰۲۴ میتوانیم حدس بزنیم که مدلهای زیر در لیست خودروهای گرجستانی وارداتی در ایران حضور داشته باشند.
- هیوندای سانتافه؛
- مرسدس بنز اس ۵؛
- کلاسهای سدان، SUV و هیبرید تویوتا (از جمله تویوتا پریوس ۲۰۲۴)؛
- هوندا سیویک؛
- فولکس واگن تیگوان؛
- بی ام و سری X؛
- آئودی ماریتا و Q۵؛
- بنز GLC؛
- پورشه باکستر.
با این وجود، بر اساس منع واردات خودروهای بالاتر از ۲۵۰۰ سی سی ممکن است محدودیتهایی بر اساس حجم موتور در لیست مدلهای خودروی وارداتی از گرجستان اعمال گردد.
پیرو صحبتهای خانم مقیمی، خودروهای گرجستانی به زودی از مسیرهای ناحیه قفقاز، آذربایجان و ارمنستان به ایران راه خواهند یافت. در حالی که قانون واردات خودروهای دست دوم بنزینی به طور موقت در دستور کار دولت ایران قرار گرفته، انتظار میرود بخش اعظم این خودروها از پیشرانههای بنزینی بهرهمند باشند.
با این وجود، احتمال واردات خودروهای برقی نیز وجود دارد و بر این اساس، وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در حال تدوین آییننامهای برای صدور مجوز واردات خودروهای الکتریکی (EV) است. این اقدام نشاندهنده تمایل دولت به تنوعبخشی به بازار خودرو و ارتقاء فناوریهای پاک است.
ورود خودروهای گرجستانی از طریق مسیرهای ناحیه قفقاز میتواند به تنوعبخشی در بازار خودروهای وارداتی کمک کرده و فرصتهای جدیدی برای مصرفکنندگان ایرانی فراهم آورد. کارشناسان امیدوارند که این حرکت به کاهش هزینهها و افزایش دسترسی به خودروهای با کیفیت بالا منجر شود.
نظر شما