پرشین خودرو: یکی از دلایل اصلی تغییر قیمت خودرو افزایش نرخ ارز است. بسیاری از قطعات خودروهای داخلی یا وارداتی است یا مواد اولیه تولید آنها از خارج وارد می شود. بنابراین بدون شک وقتی نرخ ارز در یک سال اخیر به شدت نوسانی بوده، نمی توان انتظار داشت قیمت خودرو در چنین شرایطی ثابت بماند.
به گزارش «پرشین خودرو»، از سوی دیگر گرچه از خودروهای داخلی انتظار می رود که در این مسابقه افزایش قیمت کمی معتدل تر عمل کنند، ولی به هر حال وقتی بازار آشفته شده و هیچ نظارتی بر قیمت ها وجود ندارد، هر کس می تواند افزایش قیمت را اعمال نکند. همچنین نمی توان نسبت به اثر هدفمندی یارانه ها بر قیمت خودرو هم بی توجه بود.
تورم سالیانه هم موضوعی است که به طور طبیعی بر قیمت خودرو اثر می گذارد. بنابراین مجموعه این عوامل باعث شده که قیمت خودرو افزایشی باشد. این زنجیره به هم پیوسته علاوه بر خودرو، بر سایر کالاها نیز اثر داشته و بر شیر و ماست تا لباس و لوازم رایانه یی اثر افزایشی داشته است.
من معتقد نیستم در این مدت با وجود افزایش قیمت، کیفیت خودروها کاهش پیدا کرده است. می توان گفت در بدترین حالت کیفیت ها ثابت مانده اند. حتی در مورد پراید هم من معتقدم کیفیت کاهش نیافته است، گرچه کیفیت خودروها متناسب با قیمت آنها افزایش نیافته است.
نکته دیگر اینکه شرایط تولید هم اکنون عادی نیست.
اگر نرخ ارز ثابت بود و سایر عوامل قیمتی تغییری نداشت، می توانستیم انتظار ثابت بودن قیمت ها را داشته باشیم. این در شرایطی است که ادامه این وضعیت می تواند خودروسازان را هم به سرنوشت صنایع نساجی و لوازم خانگی داخلی دچار کند. این که تولید خودرو در کشور کم شده، صحت دارد، ولی کمیت شرایط تحریم هم بر این موضوع موثر بوده است.
واقعا نباید تحریم را نادیده گرفت. تحریم از یک سو واردات مواد اولیه را با مشکل روبه رو کرده و از سوی دیگر در صادرات محصولات تولید داخل اختلالاتی ایجاد کرده است.
هم اکنون عمده تولیدات خودروسازهای داخلی در داخل کشور به فروش می رسد و به همین دلیل ارز حاصل از صادرات در این بخش تقریبا وجود ندارد. تعداد خودروهای داخل کشور هم اکنون به مرز انفجار رسیده و بازار داخلی تقریبا اشباع شده است. در چنین شرایطی باید خودروسازان به طور جدی به فکر پیدا کردن بازار خارجی باشند.
هم اکنون به عنوان مثال گفته می شود ایران خودرو از 1.5 میلیون خودروی تولیدی خود فقط پنج هزار دستگاه را به خارج کشور صادر می کند. این رقم یک شوخی است و نشانی از صادرات ندارد.
در حالی که بازار داخلی دیگر توان خرید خودرو را ندارد، اگر تولیدکنندگان به فکر صادرات نباشند و بازارهای جدید را کشف نکنند، مرگ خودروسازان فراخواهد رسید. بر اساس آمار رسمی، تولید خودرو در کشور طی 15 سال گذشته شش برابر شده، در حالی که این وضعیت دیگر نمی تواند ادامه داشته باشد.
کد خبر 15225
نظر شما