پرشین خودرو: یكی از مواردی كه بر اهمیت تولید با تاكید بر استاندارد می افزاید تولید خودرو منطبق با استانداردهای آلایندگی است به این معنی كه خودروسازان باید در پروسه تولید خود تدابیری را اتخاذ نمایند كه به آن وسیله خودروهایی كه از این پس از خطوط تولید خارج می شوند با تاكید بر همین استانداردها تولید شوند.
به گزارش «پرشین خودرو»، در همین راستا و به منظور افزایش سطح استانداردها در خطوط تولید نقش اصلی بر عهده دولت به عنوان بازوی اصلی حمایت از تولید قرار دارد به طوری كه دولت می تواند به وسیله حمایت از قطعه سازانی كه تولیدشان را بر محور تولید قطعه با استاندارد بالا قرار داده اند خودروسازان را به كارگیری این قطعات در تولید ملزم نماید.
در شرایط فعلی كه قطعه سازان با افزایش دانش فنی خود در راه تولید قطعاتی با كیفیت بالا گام بر می دارند و در عین حال نیز با افزایش آلایندگی ها همچنین افزایش میزان مصرف سوخت خودروسازان باید تولید خود را بر پایه به كارگیری از این قطعات قرار دهند.
این بدین معناست که اگر خودروسازان ملزم به استفاده از قطعاتی منطبق با استانداردهای یورو 3 و 4 که پیش از این امکان تولید آنها در کشور فراهم شده گردند، حداقل نیم بیشتری از راه را پیموده و البته میزان الایندگی را نیز به حداقل ممکن رسانده اند.
این اقدامات به منظور تطبیق بر استانداردهای مورد تاكید در سطح بین الملل صورت می گیرد و بر این اساس باید گفت منظور از آن، استانداردهای یورو 4 و 5 است. در حال حاضر استاندارد مورد استفاده در خودروها، استاندارد یورو 2 است كه در سالهای 1996 تا 2000 در اروپا مورد استفاده قرار میگرفت.
قرار بود به استناد مصوبه سال 88 دولت، از اول سال جاری، استاندارد یورو 3 در خودروهای تولید داخل رعایت شود اما از آنجا كه بودجه لازم برای تهیه سوخت مناسب این استاندارد در اختیار وزارت نفت قرار نگرفت، این وزارتخانه قادر به تامین سوخت نشد، در حالی كه با استناد به بند 3 همین مصوبه سوخت مورد نیاز استاندارد یورو 3 باید 6 ماه پیش از تولید خودروها، توزیع سراسری میشد.
بنابراین با توجه به مشكلات كنونی و با مكاتباتی كه با مسوولان وزارت نفت صورت گرفته است، قرار است از سال 91، سوخت لازم برای استاندارد یورو 3 تامین شود و به تبع آن خودروسازان متعهد شدهاند از همان زمان به جای رعایت این استاندارد مستقیما به سراغ استاندارد یورو 4 بروند.
گفتنی است برچسب سوختی كه از A تا G بر روی موتور خودروها نصب میشود، متناسب با استفاده از استانداردهای یورو میباشد.
یكی از مواردی كه در این راستا می تواند چاره ساز باشد موضوع ممنوعیت عقد قرارداد با قطعهسازانی است كه تولید بیكیفیت ارائه میكنند، در همین راستا وزارت صنایع و معادن، هر سال براساس اولویت واحدهای تولیدی، تسهیلاتی را در اختیار تولیدكنندگان قرار میدهد. بنابراین قطعهسازان میتوانند با استفاده از این تسهیلات، كیفیت تولیدات خود را ارتقا دهند.
کد خبر 1546
نظر شما