پرشین خودرو: خودروی پراید در كشور ما برای هر كسی شناخته شدهاست. تقریبا هیچ كس در ایران وجود ندارد كه حداقل یكبار سوار پراید نشده باشد. بگذریم از اینكه این خودروی سبكوزن و ارزان قیمت( در مقابل دیگر خودروهای بازار) جزو پرفروشترین و پرتیراژترین خودروی تولید داخل كشور است.
به گزارش «پرشین خودرو»، در این گزارش ما كاری با این نداریم كه آیا قیمت پراید عادلانهاست یا خیر؟ اصلا به این موضوع هم نمیپردازیم كه پراید خودروی بیكیفیت و ناامن است و اكنون تنها در ایران است كه اینقدر متقاضی خرید دارد.
در این گزارش ما به این موضوع میپردازیم كه پراید، این خودروی مورد علاقه شركت سایپا از كجا آمد و چگونه از بازار كشور سر در آورد.
بسیاری اصلونصب این خودرو را به شركت كیای كره جنوبی نسبت میدهند و این خودرو را از طراحیها و ساخت این شركت میدانند. این اما تنها گوشهای اندك از تاریخچه پراید است. زیرا این خودرو آنچنان ریشهای در آسیا ندارد بلكه یكراست از قاره آمریكا به آسیا پا گذاشتهاست. البته طراحی این خودرو به دست آسیاییها انجام گرفت اما برای اولین بار در یك شركت آمریكایی تولید و در همان آمریكا هم مورد استفاده قرار گرفت.
جالب است بدانید كه سفارشدهند و سازنده این خودرو شركت آمریكایی فورد بود كه اكنون همگی ساختههای این شركت را جزو باكیفیتترین خودروهای دنیا میدانند. نكته دیگری كه دانستن آن خالی از لطف نیست این است كه خودرو پراید كه فورد آنرا فستیوا نامیده بود در ابتدا در ناو و ناوچههای نظامی آمریكا مورد استفاده قرار میگرفت.
به نوشته اقتصاد ایران، آمریكاییها نیاز داشتند كه در ناوهای پهناور خود وسیلهای نقلیه داشته باشند كه هم سبك باشد و هم سوخت اندكی استفاده كند. همچنین این خودرو باید توانایی سرعتگیری سریع را میداشت. البته نه سرعتی كه نتوان دیگر آنرا كنترل كرد! برای همین خودرویی ساخته شد كه در ابتدا فستیوا و بعد پراید نام گرفت.
این خودرو كه توسط مزدای كره جنوبی طراحی شده بود از سال ۱۹۸۶ تا ۲۰۰۲ توسط شركت فورد تولید شد و در كشورهایی نظیر آمریكا، ژاپن و استرالیا فروخته شد.
البته خودرویی كه به اسم فستیوا از سال ۲۰۰۰ به بعد تولید شد با طرح ابتدایی و اصلی این خودرو تفاوت داشت و دیگر از حالت خودروی ناوچههای جنگی خارج شده بود.
گفتنیاست فورد فستیوا در ابتدا به صورت هاچبك طراحی شده بود و پس از چندی كه از روی ناوهای جنگی به خیابانهای شهری منتقل شد برای آن صندوقی طراحی كردند و فورد فستیوا تبدیل به خودرویی شهری شد.
جالب است كه فورد فستیوا در آمریكا هم خودروی قشر كمدرآمد بود اما كیفیتی داشت كه متقاضیان آن سالها را راضی میكرد.
پس از گذشت چندی اما فورد امتیاز این خودروی سبك و جمعوجور خود را به كیا موتورز كیای جنوبی فروخت. این تصمیم در پی عادی شدن روابط كره و آمریكا گرفته شد و همین موضوع زنجیرهای پیوند آمریكا و كرهجنوبی را محكمتر كرد.
كیا هم اسم این خودرو را پراید گذاشت و در حجمی انبوه دست به تولید آن زد. این خودرو در كشورهای آسیایی به سرعت مشتری پیدا كرد. كیا هم اما به تولید طولانی مدت این خودرو روی نیاورد بلكه با تقویت كردن و توسعه دادن طرح این خودرو مدلهای جدیدتری از آن ساخت كه هم از زیبایی بالاتری برخوردار بودند و هم ایرادات پراید سابق در آن حذف شده بود.
این در حالیاست كه شركت سایپا طرح اولیه این خودرو كه شباهتی عجیب به فستیوا دارد و تغییری هم در آن اعمال نشده است را همچنان در تیراژی بالا تولید میكند. آن هم در حالی كه پرایدی كه ما اكنون در كشور میشناسیم دقیقا كپی برابر اصلیاست كه شركت فورد برای ناوهای آمریكایی ساخته بود.
نكته اینجاست كه سازندگان اصلی این خودرو اكنون از خیر تولید آن گذشتهاند و تمركز خود را بر روی طراحی و ساخت خودروهایی گذاشتهاند كه از كیفیت و زیبایی بسیار بیشتری برخوردار است.
در كشور ما اما پراید همچنان با طرح و ساختاری تولید میشود كه در سال ۱۹۸۲ در آمریكا تولید میشده است. همین موضوع نشان میدهد كه پرتیراژترین خودروی كشور تا چه میزان میتواند از تاریخ و تكنولوژی به دور باشد.
کد خبر 15886
نظر شما