خودروسازان: ارز 1810 تومانی، سازمان حمایت: ارز 2220 تومانی!

پرشین خودرو: معاون صنایع و امور اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص ادعای خودروسازان مبنی براینکه ارز 1810 تومانی برای افزایش قیمت آنها در مهر ماه لحاظ شده است، گفت: این مصوبه با ارز دو هزار و 220 تومان بوده است.

به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از ایرنا، محسن صالحی نیا با اشاره به اینکه مرجع مورد اعتماد و قابل استناد در خصوص میزان در نظر گرفته شده برای افزایش قیمت خودرو، سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان است، بیان کرد: این سازمان اعلام کرده در مصوبه افزایش قیمت خودرو 12 مهر ماه سال جاری، ارز دو هزار و 220 تومان با سود 17 درصد و مثبت و منفی سه درصد در نظر گرفته شده است. یادآور می شود، خودروسازان مدعی هستند در مصوبه مهرماه برای افزایش قیمت ها، ارز 1810 تومان برای آنها در نظر گرفته شده است، در حالی که ارز بالای دو هزار تومان برای جبران هزینه های آنها باید لحاظ شود و به همین دلیل قیمت خودروها باید بار دیگر افزایش یابد. این در حالی است که اخیرا دستورالعمل تعیین قیمت خودرو طبق نرخ ارز مبادله ای نیز صادر شده است. صالحی نیا همچنین در مورد اینکه آیا با شرایط موجود و کاهش کیفیت خودروهای داخلی، بررسی تقاضای افزایش قیمت خودروسازان منطقی است، تصریح کرد: همه می توانند تقاضا دهند و مشکلی در این خصوص وجود ندارد، اما تصمیم گیر نهایی در این خصوص، سازمان حمایت است که باید منطقی و درست بودن تقاضای خودروسازان را تشخیص دهد. معاون وزیر صنعت افزود: خودروسازان باید در نظر داشته باشند که خودرو نزد مصرف کننده مطلوبیت مشخصی دارد که براساس پارامترها و ویژگی های آن تعیین می شود و اگر بخواهد بالاتر از مطلوبیت مصرف کننده تعیین قیمت شود، کشش بازار را از دست خواهد داد. وی همچنین در مورد زمان آغاز افزایش مجدد قیمت خودروها و بررسی تقاضای خودروسازان، عنوان کرد: در شرایط حاضر بسیاری از تولیدات خودروسازان در حاشیه زیان است زیرا یکباره با افزایش قیمت مواد اولیه، کمبود منابع و تسهیلات مواجه شده اند که باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات شده است. به گفته ی صالحی نیا، کارگروهی در دولت تشکیل شده که بررسی های کارشناسی در آن انجام و جمع بندی لازم در آنجا ارایه می شود که این نظرات حتما ملاک عمل برای تعیین قیمت خودروها خواهد بود.
کد خبر 19255

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عباس ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۷
    8 0
    اقای صالحی نیا ایا کمبود منابع و ندادن تسهیلات و هزینه های غیر از تولید خودرو نیز باید از جیب مردم گرفته شود؟ مصرف کننده ای که 8 ماه تو نوبته و یک ماه از تحویل خودرو گذشته هنوز دعوتنامه به دلایل ایربگ و... چه گناهی کرده ؟تحقیق کنید کدام خودرو سازدنیا همچنین مشریان صبوری دارند؟این فقط به دلیل انحصار تولید خودرو رقابتی نبودن ان نیست؟
  • خریدار خودرو پیش فروشی ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۷
    9 0
    آیا کسی هست که مرا یاری کند
  • kamir ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۷
    10 0
    اقا به داد اين ملت برسييييييييييين اخه چقدر كلاه برداري
  • مشتری ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۷
    8 0
    آقای صالحی نیا اینکه خودرو ساز چه راهکارهایی برای افزایش قیمت خودرو در بازار و به تبع آن قیمت کارخانه ای آن و از طرفی جذب نقدینگی با فروش قطعی و پیش فروش برخی از خودرو های کم استقبال خود به کار بسته بر همگان واضح و آشکار است. ولی چیزی که مشخص نیست و متاسفانه کسی به آن پاسخی نمیدهد علت عدم تحویل خودروی رانای با موعد تحویل دیماه بنده و جمع کثیری امثال من میباشد که خودرو ساز با احتمال گرانی مجدد و از طرفی عدم بازخواست از طرف مراجع بالاتر حتی از صدور دعوتنامه اش ممانعت بعمل میاورد.
  • یک نفر ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۷
    1 0
    ماشالا به گلوی گشاد خودرو ساز ها .