پرشین خودرو: دبیر انجمن خودرو سازان در کافه خبر حضور پیدا کرد و درباره روند تولید خودرو و دلایل افزایش قیمت خودرو توضیح داد.
به گزارش «پرشین خودرو»، رویداد های خودرویی آن قدر زیاد شده که به عنوان یک خبرنگار سخت می توانید ادعا کنید آخرین خبر مربوط به این بخش را در اختیار دارید.
فارغ از قیمت خودرو ها که این روزها به یکی از اصلی ترین موضوعات اقتصاد ایران تبدیل شده است، کیفیت خودروهای تولید شده و میزان تولید دو پرسش مهم به شمار می آید. برای بررسی تمامی حواشی خودرو از احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان دعوت کردیم تا او در کافه خبر حضور پیدا کند و درباره آنچه در بازار خودرو اتفاق افتاده، توضیح دهد.
نعمت بخش اعتقاد دارد که خودروسازان ارز میادله ای دریافت نکردند و نیاز صنعت خودرو با ارز آزاد وارد شده است. آنچه در ادامه خواهید خواند مشروح نشست کافه خبر با احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودرو سازان است:
فارغ از افزایش قیمت خودروها، این روزها به شدت موضوع ارتقاء استاندارد خودروها به استاندارد یورو 4 مطرح است. در این رابطه توضیح می دهید؟
بر اساس مصوبه هیات وزیران قرار بر این است که از ابتدای سال آینده استاندارد خودروها به استاندارد یورو 4 ارتقاء پیدا کند. نکته قابل توجه اینکه در مصوبه اسفند سال گذشته، وزارت نفت مکلف شده که از اول فروردین 91 سوخت یورو 4 را تامین و عرضه کند، که نکرده است.
در حال حاضر محیط زیست دارد فشار می آورد که حتما خودروها باید به استاندارد یورو 4 مجهز شود. حرف ما این است که سوخت آن فراهم نیست.
اگر سوخت یورو بر اساس مصوبه تامین شود، خودرو تولید خواهیم کرد. اگر ما خودروی یورو 4 تولید کنیم اما سوخت آن فراهم نشود ضمن اینکه موتور خودرو آسیب می بیند، کاتالیزی که در اگزوز هست و لا اقل باید صد هزار کیلومتر کار کند در حداکثر بیست هزار کیلومتر از بین می رود.
بر این اساس پول بیشتری که مردم می دهند هدر خواهد رفت. خیلی جالب است که کاتالیز اگزوز قیمتش در حد 200 هزار تومان است. مردم ما که حتی فیلتر هوا را باد می گیرند و به راحتی عوض نمی کنند چگونه بیایند 200 هزار تومان کاتالیز عوض کنند؟ بر این اساس ما با وزارت صنعت، معدن و تجارت مکاتبه کرده ایم که با توجه به اینکه سوخت فراهم نیست فعلا استاندارد یورو 4 به عقب بیافتد. هر زمانیکه سوخت یورو 4 توزیع کردند ما خودروی یورو 4 بدهیم.
قیمت خودرو تا آخر سال به روند افزایشی خود ادامه خواهد داد؟
یک خودرو از یک سری اقلام وارداتی تشکیل می شود. شامل ورق، آلومینیوم، چدن، مواد پلیمری و تایر ها که اقلام عمده خودروهستند.
از سال 87 و در زمان وزارت صنایع و معادن محرابیان قیمت خودرو را فریز کرد و اجازه نداد حاشیه بازار برویم. ما در گذشته حاشیه بازار می رفتیم. اگر به سایت انجمن خودروسازان مراجعه کنید نمودار مقایسه شاخص کالای خودرو و کالای مصرفی را داریم که نشان می دهد در چهارده سال گذشته خودرو از صد در سال 76، در پایان سال 90 به 144 رسیده است اما شاخص کالای مصرفی از 100 به 760 رسیده است.
برای اینکه حاشیه بازار می فروختیم ولی متاسفانه محرابیان اجازه نداد این وضعیت ادامه داشته باشد و خلاصه در سال 87 فریز شدیم. از سوی دیگر قیمت ها را هم باید مقایسه کرد.
به طور مثال یک خودرو به طور متوسط 620 کیلو ورق مصرف می کند. ورقی که ما 570 تومان می خریدیم در حال حاضر به 1700 تومان رسیده است.
یا اینکه چدن از 300 تومان به 900 تومان رسیده است. ما برای خودرو خرید خارجی داریم. حتی سمند که خودروی ملی است، قطعه سازان ما احتیاج دارند که مواد اولیه وارد کنند. یورویی که ما 1400 تومان می خریدیم به 4400 تا 4500 تومان رسیده است. قیمت تمام شده ما را به شدت بالا برده است. ما تا کنون زیان کرده ایم. در هشت ماهه اول سال بیش از 2 هزار میلیارد تومان خودرو سازان زیان کردند.
چرا؟
برای اینکه بعد از ادغام گفتند باید برای خودروهای زیر 45 میلیون تومان به سازمان حمایت برویم. البته خودروهای بالای 45 میلیون تومان مشکلی نداریم. سازمان حمایت هم می گوید خودرو حساس است و به راحتی اجازه افزایش قیمت نمی دهند. فکر کنم دولت دارد مجاب می شود که ما قیمت ها را به حاشیه بازار ببریم.
یکی از کاربران خبرآنلاین از شما پرسیده که چرا خودروهای خار ج از کشور ارزان تر از داخل هستند؟
اولا که بنده دبیر انجمن خودروسازان ایران هستم. بالاخره خودروهای خارجی بر اساس دلار محاسبه می شود و در اینجا با احتساب تعرفه قیمت گذاری می شود. در حال حاضر هم تعرفه خودرو کم شده است.
چرا خبر کاهش تعرفه خودرو به آن شکل انتشار پیدا نکرد؟
چراغ خاموش بود. تعرفه خودرو از 90 درصد به 49 درصد رسید. از اول ماه آذر بود که مبنای گمرک پیش از آن دلار 1226 بود اما بعد مبنای گمرک ارز مبادله ای شد. یعنی شما جنسی را از خارج با ارزش ده دلار می آوردید اگر در گمرک تعرفه اش 20 درصد بود، ده دلار را ضرب در 1226 تومان می کردند و 20 درصد از ازرش آن می گرفتند.
از اول آذر آمدند مبنای گمرک را دلار مبادله ای کرده اند.
به همین دلیل تعرفه ها را 55 درصد کاهش دادند. تعرفه خودرو در حال حاضر 49 درصد است. بر این اساس یک خودروی ده هزار دلاری وارد شود، ده هزار دلار را در 2400 تومان ضرب می کنند و 49 درصد گمرکی گرفته می شود.
اختلاف خودروهای خارج از کشور و داخل به دلیل همین تعرفه است. تعرفه هم چند دلیل برای دولت دارد. یک اینکه درآمد دولت است. دیگری حمایت از صنعت است.
خودروهای صادراتی ما به چه دلیل تفاوت قیمت دارد؟
به طور متوسط بر اساس آمار گمرک خودروهای مان را با قیمت 5800 دلار صادر می کنیم. فرض کنید یک خودرو پراید را 5000 دلار صادر کنیم. این 5000 دلار را بر اساس ارز آزاد باید محاسبه کرد. ما ارز مبادله ای نمی گیریم و از ارز آزاد استفاده می کنیم.
پس در ارقامی که از سوی مسئولان اتاق مبادلات ارزی منتشر می شود ارزی به خودروسازان تعلق نگرفته است؟
من یک بار در مصاحبه هایم گفتم: النجات فی الصدق. راست باید به مردم گفت. می آیند می گویند 12 تا 13 هزار پرونده تخصیص ارز انجام شده است اما مبلغ آن را نمی گویند. خرید خودرو سازان عمده است. ما یک مبلغ 4 تا 5 میلیون دلاری خواستیم به ما ارز مبادله ای ندادند.
خودرو تحویل اسفند91 اگه فرضا فروردین 92 تحویل داده شود بعد قیمت ها در فروردین بالا رفته باشد طبق کدام قیمت محاسبه خواهد شد؟
اگر دعوت نامه بیاید که متقاضی برود و خودروی خودش را تحویل بگیرد و متقاضی نرود، سود مشارکت قطع خواهد شد. قیمت هم قیمت روز است. اگر خودروساز دیر بدهد همان قیمت 92 خواهد بود اما بابت یک ماه تاخیر جریمه مشارکت خواهد داد. به طور مثال اگر سود مشارکت 18 درصد باشد، برای آن یک ماه به نسبت سالیانه سود مشارکت به متقاضی می دهند. ما سعی می کنیم هر سال اگر نیروی انتظامی با ما همراهی کند، تحویل های 15 بهمن به بعد را برای سال جدید مدل بزنیم.
یکی دیگر از کاربران خبرآنلاین هم از شما پرسیده که خودروی پراید مدلex111 را در مهر ثبت نام کرده است. آیا پس از نزدیک 110 روز گذشتن از واریز پول به شرکت نباید این خودرو تحویل داده می شد؟ به نظر شما این مدل مشتری مداری است؟
باید تحویل می دادند. مسئولان سایپا باید جواب بدهند که چه اتفاقی افتاده و تاخیر کرده است. تعجب می کنم.
انجمن خودرو سازان به مواردی این چنینی رسیدگی می کند؟
خیر ما برای این موارد بخشی نداریم. در هر صورت باید به قسمت شکایت شرکت مراجعه کنند.
یکی دیگر از خوانندگان خبرآنلاین سوالی اینگونه مطرح کرده که آیا کسی که تیر ثبت نام کرده و تحویل خودرو دی ماه است و 70 درصد پول خودرو با سود 22 درصد پرداخت شده است. این افزایش قیمتها که سود 22 درصدی را پوشش نخواهد داد ولی تا کنون حتی دعوت نامه برای تندر صادر نشده، چراتبدیل به یک ایربگ شده؟ کجای دنیا خودرو سازان این چنین مشتریان صبوری دارند؟ چرا اصل مشتری مداری اصلا" رعایت نمی شود؟
ضمن اینکه به شخصه احترام برای تمامی مشتریان قائل هستم باید به این نکته اشاره کنم که کشور ما تحت یک سری فشار ها و بد اخلاقی های غرب قرار دارد. شرکت TRW که در واقع تامین کننده ایربگ بوده عنوان کرده فشار های غرب زیاد شده و دیگر نمی تواند ایربگ تحوبل بدهد. چون شرایط ویژه ای داریم نمی توانیم بیشتر از یک ایربگ تحویل دهیم.
فردی انتقاد خود را اینگونه مطرح کرده که در تیر ماه یک خودرو مگان برای تحویل در دی ماه ثبت نام کرده است. به دلیل افزایش قیمت قادر نیست خودروی خود را تحویل بگیرد. به تعزیرات و استانداری و فرمانداری شکایت کرده ولی آنها گفتند باید از سازمان حمایت از مصرف کنندگان شکایت کنید چون مصوبه آنها به این افزایش وجه قانونی می بخشد. این موضوع را چگونه تحلیل می کنید؟
اگر ارز مبادله ای در اختیار خودروسازان قرار گیرد، خودروی مگان با ارز مبادله ای برای پارس خودرو 65 میلیون تومان در می آید.
مگر مگان تماما وارداتی است؟
می آید و مونتاژ بدنه می شود. ورق ها می آید جوش داده می شود. رنگ می شود. حدود 14 تا 15 درصد ارزش افزوده روی خودرو می آید. حدود 84 درصد وابسته به خارج است و از خارج می آید. اگر ارز مبادله ای به ما بدهند قیمت تمام شده خودروی مگان حداقل 63 میلیون تومان در می آید.
یعنی حتی برای واردات خودرویی مانند مگان هم ارز مبادله ای پرداخت نشده است؟
خیر. یعنی الان همین قیمتی که داده می شود باز هم با زیان پارس خودرو است.
اگر خودرو را کامل بیرون بسازند و وارد کنند به صرفه تر نیست؟
خیر؛ اینطور نیست. شما باید سبد را مشاهده کنید. ما سال گذشته یک میلیون و 650 هزار دستگاه خودرو تولید کردیم که 2.5 میلیارد دلار ارز از کشور برای آن خارج شده است. سال گذشته حدود 44 تا 45 هزار خودرو از خارج وارد شده نزدیک یک میلیارد دلار ارز برده است. این دو رقم را با همدیگر مقایسه کنید. ارز بری خودروهای وارداتی خیلی بالا است. وقتی دولت وضع ارزی خوبی داشته باشد با واردات خودرو موافقت می کند اما وقتی اوضاع ارزی خوب نباشد موانع غیر تعرفه ای می گذارد.
اینجا بحث کیفیت مطرح است. شما اشاره کردید که در سال گذشته یک میلیون و 650 هزار دستگاه خودرو تولید کردیم که 2.5 میلیارد دلار ارز از کشور برای آن خارج شده است. اینجا موضوع کیفیت مطرح می شود که آیا کیفیت خودروهای داخلی با همین خودروهای وارداتی قابل مقایسه است؟
ما در صنعت خودروهمه جور خودرویی داریم. به طور مثال ال 90 خودروی با کیفیتی است. بسیاری از شهروندان از ال 90 راضی هستند. یا اینکه به 206 ما کم تر ایراد وارد است ولی توقع مردم عزیز ما از پراید و 405که برای بیست سال پیش و شاید بیشتر است، صحیح نیست. بالاخره تکنولوژی خودرو برای بیست سال پیش با تکنولوژی خودروی روز تفاوت دارد. ما در حد توان مان داریم کیفیت خودرو را بهبود می دهیم.
پس از قانون ارتقای کیفیت خودرو در مجلس، آمدیم گفتیم بگذاریم تا از سرچشمه کار را درست کنیم. 86 درصد خودرو قطعات است. بر این اساس قطعه سازان در 4 رتبه قرار گرفتند. با قطعه سازان رتبه 4 سال گذشته قطع رابطه کردیم. به رتبه سوم هم زمان دادیم تا در سال جاری خودشان را ارتقا دهند و به رتبه نخست و دوم برسند.
اگر نتوانند ارتقا پیدا کنند با آنها هم قطع رابطه می کنیم. یعنی تلاش کردیم با کیفیت قطعات بهتر خودرو را بهبود ببخشیم. همانطور که گفتم مقداری هم به تکنولوژی خودرو بر می گردد که متعلق به بیست سال قبل است.
چرا در ایران صنعت خودرو تبدیل به یک تابو شده به این ترتیب که دولت برای کاهش قیمت سایر کالاها با واردات سعی در کنترل قیمت آن دارد اما در مورد خودرو حاضر نیست درصد تعرفه گمرکی را کاهش دهد؟
علیرغم اینکه اکثریت گمان می کنند دولت از خودرو سازان خیلی حمایت می کند من اعتقاد دارم هیچ حمایت ویژه ای از صنعت خودرو انجام نمی شود. شما به تعرفه اشاره کردید.
در حال حاضر که تعرفه خودرو 49 درصد است. زمانی که ارز گران نشده بود تعرفه خودرو 90 درصد بود. فقط نباید تعرفه خودرو را مد نظر قرار داد. تولید کاشی پیچیدگی خاصی ندارد اما تعرفه کاشی 100 است. تعرفه کفشی که پای ما است 120 درصد است. یعنی کسی از خارج کفش بیاورد باید 120 درصد تعرفه بدهد. خودتان قضاوت کنید که تعرفه خودرو نسبت به خیلی از کالا ها بالا نیست.
کد خبر 19895
نظر شما