پرشین خودرو: روند نزولی سود در صنعت خودروسازی بازار سرمایه در حالی از ابتدای سال جاری تا امروز کاملا مشهود است که دو غول خودروساز کشور که لیدری این صنعت را در بورس تهران بر عهده دارند در آخرین گزارش های اعلامی خود برای عملکرد 9 ماهه با اعلام زیان، نگرانی ها را در این صنعت دوچندان کردند.
به گزارش «پرشین خودرو»، این در حالی است که مدتی پیش سازمان حمایت با افزایش نرخ محصولات این دو خودروساز موافقت کرد و گمان می رفت با این اتفاق بخشی از مشکلات این صنعت برطرف شود.
اما به نظر می رسد در صنعت خودروی کشور، نه تولید کننده راضی است و نه مصرف کننده یی که این روزها در رویای پراید 20 میلیون تومانی مانده است. پس مشکل از کجاست که با وجود رشد قیمت تقریبا 100 درصدی در محصولات خودروسازان مشکل آنها برطرف نشده است و همچنان زیان می دهند.
هرچند پر واضح است که واردات خودرو با ارز مرجع که در نیمه اول سال با حجم بالایی انجام شد و در حال حاضر نیز با ارز اتاق مبادلات در حال انجام است، باعث شده تا مصرف کننده یی که قصد خرید 206 تیپ 6 را دارد، ترجیح بدهد با کمی هزینه بالاتر خودرویی وارداتی را خریداری کند.
پایان تولیدانبوه؟
علاوه بر این، شرایط فعلی بازار باعث شده است تا این خودروسازان نتوانند به تولید انبوه برخی از محصولات خود دست بزنند چراکه قطعات خاصی که تا امروز وارداتی بوده است از حالابه بعد به دلیل تحریم های بین المللی به دست تولید کننده نمی رسد.
به گزارش اندیشه ها، در کنار این اتفاق که باعث کاهش تولید در این غول های خودروساز کشور شده است، افزایش نرخ ارز و عدم حمایت دولت از این صنعت مادر تخصصی باعث افزایش چشمگیر هزینه ها شده است.
در این شرایط افزایش نرخ خودرو نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه مشکلی به مشکلات این تولید کنندگان اضافه کرده است و آن معضل کاهش فروش است که در صورت های مالی شرکت ها کاملا مشهود است.
علاوه بر اینها نباید فراموش کرد که دولت نه تنها حمایتی از این صنعت بزرگ نمی کند بلکه با دریافت مالیات ها و عوارض به عناوین مختلف بر هزینه های این تولیدکنندگان می افزاید و رانت های درون سازمانی نیز بر مشکلات این گروه دامن زده است.
ورشکستگی صنعت خودروی کشور علاوه بر اینکه برای اقتصاد ما یک اتفاق غیرقابل جبران است باعث مشکلات عدیده یی نیز در سطح جامعه خواهد شد زیرا در شرایطی که شاخص اشتغال در کشور ما روز به روز در حال کاهش است، میلیون ها نفر از طریق این دو غول خودرویی به طور مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کارند و بیکاری این بخش عظیم از جامعه، مشکلات زیادی را در پی خواهد داشت.
نماد بسته چه می گوید؟
به نظر می رسد در این شرایط هیچ راهکار منطقی که ایران خودرو و سایپا را نجات دهد از سوی دولتمردان ارائه نمی شود و همین نگرانی ها نیز باعث شده است تا بهارستان نشینان با طرح تحقیق و تفحص از خودروسازان سعی کنند تا ریشه اصلی این مشکلات را پیدا کنند.
نماد معاملاتی شرکت ایران خودرو که از 6 دی تاکنون بسته است، طی معاملات روز گذشته به تابلوی معاملات بازگشت.
براساس این گزارش، هیات مدیره شرکت ایران خودرو طبق اختیارات مجمع فوق العاده سرمایه شرکت را از دو محل سود انباشته 35 میلیارد تومانی و مطالبات حال شده و آورده نقدی 43 میلیاردتومانی، افزایش داد.
به این ترتیب سرمایه اسمی ایران خودرو از 882 به 960 میلیارد تومان افزایش یافت. برپایه این گزارش، همزمان با ارائه این اطلاعات، گزارش عملکرد9 ماهه ایران خودرو هم منتشر شد تا طی روزهای آینده نماد این شرکت آماده بازگشایی شود، اما در شرایطی قیمت محصولات خودرو افزایش قابل توجهی یافته اند و مصوبات افزایش قیمت هم ابلاغ شده که این شرکت با پیش بینی زیان هر سهم به بورس خواهد گشت.
این شرکت درحالی سود و زیان هر سهم سال مالی اسفند جاری با سرمایه 882 میلیارد تومانی را ابتدا 371 ریال اعلام کرده بود که در سوم دی ماه به جای این سود 71 ریال زیان اعلام کرد.
همچنین طبق آخرین محاسبات ارائه شده مدیران این شرکت، زیان ایران خودرو با سرمایه جدید 960 میلیارد تومانی به 320 ریال رسیده و در 9 ماهه این زیان با افزایش به 366 ریال بالغ شده است.
4 دلیل برای زیان ده تر شدن
در این رابطه مسوولان ایران خودرو چهار دلیل را برای این زیان اعلام کرده اند. اول: در پیش بینی فوق مقدار تولید و فروش انواع محصولات شرکت تعداد450 هزار دستگاه پیش بینی شده که این مقدار نسبت به بودجه پیشین 150 هزار دستگاه کاهش دارد. این کاهش متوجه ظرفیت قابل دسترس تولید در سال 91 است.
دوم: افزایش در درآمد های سرمایه گذاری عمدتا ناشی از افزایش سود سهام شرکت های سرمایه پذیر به دلیل تغییر در سیاست تقسیم سود آنان بوده است. اهم این تغییرات شامل ایران خودرو خراسان از 550 به 2،619 میلیارد ریال: ایساکو از 196 به 1،713 میلیارد ریال و سرمایه گذاری سمند از 180 به 551 میلیارد ریال است.
در این مورد لازم است سرمایه گذاران به میزان سود انباشته و عملکرد سال جاری شرکت های فوق توجه کنند. در ضمن صورت های مالی 6 ماهه سال جاری شرکت ایران خودرو خراسان هنوز منتشر نشده است.
سوم: افزایش نرخ فروش محصولات معادل 23 درصد نسبت به بودجه پیشین و از تاریخ 15 بهمن ماه سال جاری اعمال شده است.
چهارم: افزایش هزینه های مالی عمدتا ناشی از افزایش نرخ تسهیلات ریالی و افزایش نرخ هم ارز ریالی سود و کارمزد تسهیلات ارزی است.
دومین خودروساز هم زیان ده ماند
حدود 10 روز گذشته شرکت سایپا نیز اطلاعات عملکرد 9 ماهه خود را منتشر کرده بود که بر مبنای این اطلاعات، دومین خودروساز بزرگ کشور هم زیان ده است.
به این ترتیب سایپا که برای سال مالی منتهی به پایان اسفند سال 91 زیان 65 ریالی را به ازای هر سهم اعلام کرده بود، در عملکرد 9 ماهه زیان خود را تا سطوح 96 ریال به ازای هر سهم افزایش داد. این شرکت در عملکرد 9 ماهه خود زیان 485 ریالی را به ازای هر سهم شناسایی کرده و 50 درصد از بودجه خود را پوشش داده است.
این شرکت کاهش سود شرکت های زیرمجموعه و زیان ده شدن اکثر شرکت های خودروساز و قطعه ساز زیر مجموعه را از مهم ترین دلایل افزایش زیان این شرکت خودرویی اعلام کرده بود که گواه این مدعا گزارش عملکرد9 ماهه سایپا دیزل و زیان 238 ریالی در بودجه این شرکت است.
پیش بینی سود هر سهم سال مالی 91 را با سرمایه 600 میلیارد ریال در اسفند ماه 90 و در مرداد ماه 91 مبلغ 220 ریال و با سرمایه 2 هزار و 100 میلیارد ریال در آذر و دی ماه 91 مبلغ 16 ریال اعلام کرده است در حالی که بدون ذکر دلیل این رقم در بهمن ماه امسال معادل (142) ریال زیان اعلام شد و طی 9 ماه مبلغ (238) ریال زیان به ازای هر سهم اختصاص داد.
لازم به ذکر است این شرکت درباره مفروضات تهیه بودجه اعلام کرده است که بدهی های ارزی شرکت با نرخ ارز مرجع تسعیر شده است.
فردین آقابزرگی، کارگزار بورس اوراق بهادار تهران درباره وضعیت شرکت های خودرویی در بورس معتقد است: این صنعت در یک سال و شش ماه گذشته افت محسوسی داشته است که سودآوری شرکت را تحت تاثیر قرار داده است.
به گفته وی صنعت خودرو یکی از صنایع مهم بورس است که طی یک سال گذشته به دلیل مشکلات گسترده خودروسازان با کاهش قیمت و ارزش بازار از 6 هزار میلیارد تومان به حدود 3 هزار میلیارد تومان رسیده است.
آقابزرگی با اشاره به اینکه شرکت های خودروسازی بر خلاف شرکت های منتفع از رشد ارز در شش ماهه اول سال شاهد عملکرد نامناسبی از لحاظ سودآوری بودند، افزود: این بنگاه های اقتصادی در 9ماهه سال جاری نیز با مشکلاتی متعددی مواجه شدند که انتشار گزارش عملکرد 9 ماهه این شرکت ها نشان داد وضعیت این صنعت مهم بورسی نابسامان شده و زنگ خطر برای آن به صدا درآمده است.
کد خبر 20074
نظر شما