پرشین خودرو: در ماه های گذشته آلودگی هوا یکی از مهمترین معضلات کشور بوده است و مسئولین سازمان محیط زیست نیز همواره اعلام کردند که یکی از بهترین راهکارها برای کاهش آلودگی، تولید سوخت با استاندارد یورو ۴ توسط پالایشگاه ها و ساخت خودروی یورو ۴ توسط خودروسازان است.
به گزارش «پرشین خودرو»، این راهکار در طرح جامع کاهش آلودگی هوای برای هشت کلان شهر شامل تهران، اهواز، اراک، تبریز، مشهد، شیراز، کرج و اصفهان ارایه شده است.
تولید سوخت با استاندارد یورو ۴، تولید خودرو با استاندارد یورو ۴، خروج خودروهای فرسوده از حمل و نقل، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی کشور و تجهیز آن به خودروهای برقی و توسعه فضای سبز برخی از بندهای این طرح است که بعضی از آنها به خوبی در حال انجام است اما بعضی با کندی پیش می رود.
به گزارش زیست بوم، در حال حاضر ساخت خودرو و تولید و توزیع سوخت با استاندارد یورو ۴ به عنوان یکی از بندهای اصلی طرح جامع کاهش آلودگی هوا با مشکل مواجه شده است به گونه ای که هر کدام از متولیان اجرای آن، تقصیر را بر گردن دیگری می اندازد.
به عنوان مثال خودرو ساز می گوید سوخت یورو ۴ مورد نیاز در جایگاه های سوخت کشور توزیع نمی شود و از سوی دیگر متولی سوخت می گوید سوخت هست، خودروسازها کوتاهی می کنند.
در حال حاضر سوخت یورو ۴ شامل بنزین و گازوئیل در پالایشگاه های شهید تندگویان و امام خمینی (ره ) تولید می شود و به گفته مسئولان سازمان محیط زیست تولید این سوخت در سال آینده افزایش می یابد.
ولی تاکنون در مورد ساخت خودرو با استاندارد یورو۴ از سوی خودروسازان اقدامی نشده است. این در حالی است که مسئولان سازمان محیط زیست بارها و بارها از عملکرد خودروسازان داخلی گله و انتقاد کردند و خودروسازان نیز پاسخ هایی را ارایه می کنند.
خودروسازان ادعا می کنند سوخت با استاندارد یورو ۴ مورد نیاز در جایگاه های عرضه سوخت وجود ندارد. بنابراین تا وقتی سوخت مورد نیاز وجود ندارد پس نباید خودرو با این استاندارد تولید شود.
مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان یک نهاد نظارتی و حاکمیتی براین باورند که تاکنون خودروسازان کوتاهی کرده اند زیرا آنها می خواهند ازوظیفه خود که بر اساس بندهای طرح جامع کاهش آلودگی هشت کلان شهر به آنها محول شده است تا حد امکان شانه خالی کنند.
علی محمد شاعری قائم مقام سازمان محیط زیست در این مورد گفت: خودروسازان قصد دور زدن قانون را دارند. زیرا سوخت با استاندارد یورو ۴ به اندازه کافی وجود دارد به گونه ای که در حال حاضر روزانه حدود ۵/۳ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ در پالایشگاه شهید تندگویان و حدود ۵ /۱۶ میلیون لیتر در پالایشگاه امام خمینی (ره) تولید می شود که در مجموع روزانه ۲۰ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ تولید می شود.
این در حالی است که خودروسازان نظر دیگری دارند. خودروسازان اعلام کردند که این سوخت تولید می شود ولی هم اکنون در توزیع این میزان سوخت مشکل وجود دارد که باید برطرف شود.
کیانوش پورمجیب معاون کیفیت ایران خودرو گفت: بر اساس مصوبه ای که به تصویب دولت و مجلس شورای اسلامی رسیده در آن دستورالعمل بهبود آلایندگی کلان شهرها ترسیم و وظایف سازمان های مختلف دراین زمینه مشخص شده است.
وی افزود: بخشی از این وظایف به وزارت نفت برمی گردد. براین اساس وزارت نفت مکلف شد که از ابتدای ۱۳۹۱ توزیع سراسری بنزین یورو ۴ را آغاز کند در حالی که تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
وی اظهار داشت: البته ممکن است در حال حاضر برخی از پالایشگاه ها سوخت با استاندارد یورو ۴ تولید کنند اما مساله مهم توزیع این سوخت است که تاکنون انجام نشده است.
پورمجیب گفت: به دلیل عدم توانایی توزیع سوخت یورو ۴ در پمپ های بنزین، آن را با سوخت یورو ۲ مخلوط و توزیع می کنند که در اصطلاح به آن لندینگ گفته می شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر آن بند در طرح جامع کاهش آلودگی هوا که وظیفه وزارت نفت بود اتفاق نیفتاده اما وزارت نفت ادعا می کند تا شهریورو ماه سال ۹۲ می تواند در هشت کلان شهر با اولویت تهران توزیع سوخت یورو ۴ را انجام دهد.
معاون کیفیت ایران خودرو گفت: اما ایران خودرو برای تمام خودروهای خود از سازمان حفاظت محیط زیست تاییدیه نو گرفته است. زمانی که یک خودرو می خواهد یورو ۴ شود نیازمند تغییرات زیادی در باک بنزین، لوله های سوخت، کاتالیست ها و در برخی موارد موتور است تا با سوخت یورو ۴ منطبق شود که بخش فناوری این عملیات در ایران خودرو انجام شده است.
وی تاکید کرد که هم اکنون تمام خودروهای ایران خودرو از این فرایند عبور کرده و تاییدیه نو گرفته اند. برخی از محصولات ایران خودرو مانند تندر ۹۰، سوزوکی، رانا و ۲۰۶ در حال حاضر دارای استاندارد یورو ۴هستند.
پورمجیب افزود: هم اکنون باید برای تولید انبوه این نوع خودرو ها فکری کرد و در این زمینه باید سازمان محیط زیست صرفه و صلاح را در نظر بگیرد. به این معنا که تولید خودروی یورو ۴ حدود یک میلیون تومان گرانتر از خودروهای معمولی تمام می شود، حال اگر پول خودرو را از شهروندان دریافت کنیم اما سوخت مورد نیاز توزیع نشود، این ضرر متوجه خریدار می شود.
وی ادامه داد: کاتالیست هایی که در این نوع خودروها به کار گرفته می شود گران تر از نوع معمولی آن هستند مثلا ممکن است بعد از ۲۰ هزار کیلومتر از مدار خودرو خارج شود در حالی که اگر سوخت مورد نیاز وجود داشته باشد کاتالیست طول عمر بسیار بیشتری دارد.
وی تاکید کرد: ایران خودرو آمادگی کامل برای تولید انبوه خودروی یورو ۴ را دارد و بر این اساس توافقنامه ای با وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست امضا شده است بنایراین براساس قول وزارت نفت یعنی توزیع سوخت در ۶ ماه اول سال ۹۲، ایران خودرو نیز به قول خود عمل می کند و در ۶ ماه اول سال ۹۲ خودروهای خود را با استاندارد یورو ۴ وارد بازار خواهد کرد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست در این مورد گفت: بر اساس مصوبات قبلی قرار بود تمامی خودروهای تولید داخل از سال ۸۹ با استاندارد یورو ۳ تولید و شماره گذاری شوند و سال ۹۱به یورو ۴ ارتقا یابند.
وی اظهار داشت: به رغم تلاش و پیگیری های سازمان حفاظت محیط زیست، خودروسازها در تلاش هستند با دور زدن قانون برای خود فرصت ۶ ماهه ایجاد کنند و با رایزنی، اجرای قانون تولید خودرو یورو ۴ را برای چندمین بار به تعویق بیاندازند.
شاعری یاداور شد که بر اساس قانون، سازمان محیط زیست از ابتدای سال ۹۲ به خودروهایی که فاقد استاندارد یورو ۴ باشد اجازه شماره گذاری نمی دهد اما شواهد و گزارش ها نشان می دهد خودروسازان با همکاری وزارت صنعت به دنبال اخذ مصوبه جدیدی برای به تعویق افتادن این قانون هستند.
معاون سازمان محیط زیست گفت: به جز دو خودروساز سایپا و ایران خودرو تقریبا بقیه خودروسازان به تعهدات خود عمل می کنند اما این دو خودرو ساز به بهانه تحریم، اشتغال و مشکلات اقتصادی قصد دور زدن قانون را دارند.
به گفته وی تعویق در اجرای قانون توسط خودرو سازان نه تنها تخلف است بلکه موجب می شود که در سالهای آینده مردم روزهای آلوده تری را تجربه کنند بنابراین باید دولت، مجلس و دیگر نهادهای نظارتی خودروسازان را مجبور به اجرای قانون و عمل به تعهدات در این زمینه کنند.
کد خبر 20993
نظر شما