پرشین خودرو: گمرک ایران در حالی آمار تجارت خودرو کشور را در سال گذشته اعلام کرد که بر این اساس، واردات و صادرات خودرو در مقایسه با سال 90 رشد کرده است.
به گزارش «پرشین خودرو»، این در شرایطی است که نه تولید در سال گذشته اوضاع خوبی داشت و نه اوضاع ارزی کشور مناسب بود. در واقع رشد صادرات در شرایط افت تولید حاصل شده و افزایش واردات نیز در دوران گرانی ارز رخ داده است.
طبق آمار رسمی گمرک ایران، در سال گذشته 44 هزار و 341 دستگاه انواع خودرو وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 3/11 درصد رشد را به خود میبیند.
این رشد البته به «تعداد» خودروهای وارداتی مربوط میشود، هرچند ارزش پولی و وزن وارداتیها نیز در مقایسه با سال 90 با رشد مواجه بوده است.
بر این اساس ارزش خودروهای وارداتی به کشور در سال گذشته یک میلیارد و 84 میلیون دلار بوده که در مقایسه با سال 90 رشدی حدودا 31 درصدی را به خود میبیند.
همچنین به لحاظ وزنی نیز خودروهای سواری وارد شده به کشور طی سال گذشته رشدی حدودا 13 درصدی را نسبت به سال 90 تجربه کرده و به 72 هزار تن رسیده است.
اما در بخش صادرات خودروهای سواری نیز با رشد در سال گذشته و نسبت به سال 90 روبهرو هستیم.
بنابر آمار گمرک، در سال 91 خودروسازان داخلی 55 هزار و 231 دستگاه محصول را به بازارهای خارجی صادر کردهاند که از رشد 127 درصدی نسبت به سال 90 حکایت دارد.
این حجم از صادرات سبب شده 325 میلیون دلار درآمد ارزی نصیب خودروسازان شود که در مقایسه با سال 90 رشدی 152 درصدی را به خود میبیند.
همچنین وزن خودروهای سواری صادراتی با رشدی حدودا 132 درصدی نسبت به سال 90، به 53 هزار تن رسیده است.
بر این اساس سهم خودروی سواری از حجم کل صادرات کشور طی سال 91، به چهار دهم درصد رسیده است حال آنکه این سهم در سال 1390 معادل یک درصد بود.
اما رشد ارزش مالی واردات خودرو به کشور را میتوان به دو عامل مرتبط دانست: یکی ورود خودروهای لوکس تر و گران تر و دیگری افزایش قیمت پایه خودروها.
طی سال گذشته خودروهایی مانند «آلفارومئو» و «مازراتی» که جزو لوکسهای گران قیمت به شمار میروند، وارد کشور شدهاند که اتفاقا حواشی خاص خود را نیز به دنبال داشتند، به نحوی که برخی عنوان کردند ارز کالاهای اساسی به ورود امثال این خودروها اختصاص یافته است. این اتهام البته ثابت نشد و هیچ مقام رسمی آن را تایید نکرد.
ورود چنین خودروهای لوکسی به کشور طی سال گذشته در حالی است که وزارت «صنعت، معدن و تجارت» چند ماه پیش واردات خودروهای دارای موتور بالای 2500 سی سی را ممنوع کرد و از آن سو تعرفه واردات را نیز به حدود 50 درصد رساند.
همچنین طبق قانونی دیگر، از امسال سالی 5درصد از تعرفه واردات خودرو به کشور کم میشود. این قانون تا پنج سال ادامه خواهد داشت و دولت میخواهد به این وسیله بخشی از کاهش تولید و عرضه خودروهای داخلی را جبران کند.
با این حال کارشناسان چندان نظر مثبتی روی کارساز بودن کاهش تعرفه ندارند و آن را اقدامی دیرهنگام میدانند. به اعتقاد آنها، چون در حال حاضر قیمت ارز بالاست، انگیزه چندانی برای واردات خودرو وجود ندارد و با این حساب نمیتوان انتظار واردات گسترده خودرو به کشور را داشت.
از طرفی قانون ممنوعیت واردات خودروهای بالای 2500 سی سی نیز دلیل دیگر کارشناسان مبنی بر عدم رشد چشمگیر واردات خودرو در پی کاهش تعرفه است.
اما از 44 هزار و 341 دستگاه خودروی سواری واردشده به کشور در سال گذشته، امارات بیشترین سهم را به عنوان مبدا واردات به خود اختصاص داده، به نحوی که در سال 1391 سهم امارات از واردات خودروی ایران از نظر تعداد و ارزش به ترتیب به 57.73 و 65 درصد رسیده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، کرهجنوبی و کویت نیز به ترتیب از نظر تعدادی 22/27 و 12/4 درصد از واردات خودروی ایران را به خود اختصاص دادند.
سایر کشورها نیز سهمی معادل 93/10 درصد در واردات خودرو ایران داشتهاند. در بخش صادرات نیز باید عراق را اصلیترین مقصد صادرات خودرو ایران طی سال گذشته دانست.
بر این اساس در سال 1391 سهم عراق از صادرات خودرو ایران از نظر تعداد و ارزش به ترتیب به 51/98 و 1/98 درصد رسیده است.
سایر کشورها مانند آذربایجان و اوکراین نیز سهم کمی از حجم خودروهای صادراتی ایران را به خود اختصاص دادهاند.
رشد صادرات خودروهای سواری کشور در شرایطی است که طی سال گذشته تولید خودرو به نصف سال 90 رسید و یکی از سختترین سالها بر خودروسازان داخلی گذشت. با این حال ظاهرا افزایش نرخ ارز سبب شده انگیزه صادراتی خودروسازان بالا برود و سبب شود به رغم افت شدید تولید، صادرات رشد کند.
قیمت میانگین خودروهای صادراتی و وارداتی
اما نگاهی بیندازیم به میانگین قیمت خودروهای صادراتی و وارداتی کشور طی سال گذشته.
طبق آمار گمرک ایران، میانگین قیمت هر خودرو سواری وارداتی طی سال گذشته معادل 24 هزار و 441 دلار بوده که در مقایسه با سال 1390 افزایشی حدودا 5/17 درصدی را به خود میبیند.
این یعنی خودروهای لوکستر و گرانتری در سال گذشته وارد کشور شدهاند، آن هم در شرایطی که نرخ ارز رشد زیادی را نسبت به سال 90 تجربه کرد.
در بخش خودروهای صادراتی، اما میانگین قیمت به حدود پنج هزار و 900 دلار رسید که این موضوع از رشد حدودا 11 درصدی نسبت به سال 90 حکایت دارد. ارزانتر بودن قیمت خودروهای داخلی در بازارهای خارجی، همواره برای مشتریان ایرانی جای پرسش داشته که چرا خودرو در داخل گران تر است.
خودروسازان البته برای این موضوع دلایل خاص خود را دارند. به گفته آنها، یکی از دلایل ارزانتر بودن خودروهای ایرانی در خارج از کشور، تثبیت جایگاه صادراتی است و آنها میخواهند در جنگ قیمتی خودروسازان مغلوب نشوند. به اعتقاد خودروسازان، یکی از فاکتورهای مهم در تثبیت بازارهای صادراتی، قیمت کمتر است بنابراین باید برای حفظ بازارهای موجود تا حد امکان خودروها را ارزان عرضه کرد.
با این حال مشتریان ایرانی چندان نسبت به ارزانتر بودن خودروهای کشور در بازار خارج، قانع نشده و معتقدند در بازار داخل نیز قیمتها باید پایینتر از چیزی که هماکنون هست، باشند. این در شرایطی است که خودروسازان نه تنها این موضوع را قبول ندارند، بلکه پی در پی خواستار افزایش قیمت نیز میشوند و میگویند چون هزینههای تولیدشان رشد کرده، قیمت محصولات تولیدی نیز باید بالا برود.
حالا هم که در واپسین روزهای فروردین ماه قرار داریم، هنوز تکلیف قیمت خودروهای داخلی مشخص نشده و معلوم نیست با اعلام قیمتهای جدید، تفاوت میان قیمت خودرو در داخل و خارج به چه رقمی خواهد رسید.
کد خبر 21412
نظر شما