پرشین خودرو: تك نرخی شدن بنزین، بحث داغ این روزهای مجلس و دولت، با ابهامات بسیاری مواجه شده است.
به گزارش «پرشین خودرو»، از جایی كه در سال گذشته، با آن بحران ارزی پای مردم هم به این نابسامانی كشیده شد، این بار هم مردم نگرانند، چرا كه بارها تجربه كردند كه گران شدن بنزین دقیقا به معنی سختتر شدن زندگی و ادامه معیشت خواهد بود.
گرچه باید تك نرخی شدن را از گران شدن بنزین مجزا بررسی كرد. اما آنطور كه از شواهد امربرمیآید این تك نرخی شدن بدون افزایش قیمت انجام نخواهد شد.
از نگاه بسیاری از كارشناسان تك نرخی شدن بنزین درایران یك ضرورت است. چرا كه تا كنون وجود بنزین چند نرخی موجب فساد و ایجاد رانت برای عدهای افراد سودجو بوده است. اما اگر قرار باشد افزایش قیمتی هم در كار باشد وضعیت اقتصاد و معیشت در این اوضاع اقتصادی بیمار چه خواهد شد؟
تنها یك مسئله مشخص وجود دارد، آنهم اینكه در صورت گران شدن بنزین به اسم تك نرخی شدن، از هر كاسبی پرسیده شود چرا فلان كالا را گران میفروشی تنها یك پاسخ شنیده خواهد شد: مگر خبر ندارید بنزین گران شده است؟
به هر حال دولت مصر است تا بنزین را تكنرخی كند. اكنون دو نرخ برای بنزین وجود دارد. بنزین 400 تومانی سهمیهای و بنزین 700 تومانی آزاد.
به گزارش قانون، هم اكنون نیز در كمیسیون تلفیق افزایش 38 درصدی قیمت حاملهای انرژی به تصویب رسیده است كه بر این اساس بنزین سهمیهای لیتری 550 و بنزین آزاد نیز لیتری 1000 تومان خواهد شد.
وزارت نفت در حالی پیشنهاد تك نرخی شدن بنزین را به دولت داده است كه مجلس به شدت با این اقدام مخالف است. دبیر دوم كمیسیون انرژی مجلس، در این رابطه كه ارزیابی كمیسیون انرژی از تك نرخی شدن بنزین چیست، گفت: تك نرخی شدن بنزین بدون شك قیمت این فرآورده را به شدت افزایش خواهد داد، گرچه پیشنهاد اعلام یك نرخ برای بنزین پیش از این نیز طرح شده بود اما هنوز صحبتی در این رابطه در صحن علنی و در كمیسیون نشده است.
موسی احمدی در توضیح مطلب فوق افزود: باید توجه داشت هرافزایشی كه در قیمت حاملهای انرژی صورت گیرد، روی قیمت بسیاری دیگر ازكالاهای اساسی نیز تاثیر خواهد گذاشت.
احمدی در ادامه با تاكید براینكه نمیتوان با تصمیمگیریهای شتاب زده معیشت مردم را دچار بحران كنیم تصریح كرد: به همین علت مجلس تا زمانیكه بستر و سازوكار مناسب تك نرخی شدن بنزین در كشور و در اقتصاد فراهم نشود نمیتواند با این پیشنهاد موافقت كند.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش كه مگر قیمتی كه برای بنزین تكنرخی در لایحه هدفمندی دیده شده بود چه میزان بودهاست؟ اظهار كرد: در لایحه قیمت مشخصی برای این فرآورده پیشبینی نشده است و قیمتها بر اساس نرخهای صادراتی نفت، گاز، گازوییل بنزین و دیگر مشتقات نفتی محاسبه خواهد شد.
دبیر اول كمیسیون انرژی مجلس بازهم بر این نكته تاكید داشت كه باید در جهت تسهیل هزینه های معیشت و شرایط اقتصادی مردم بهخصوص اقشار آسیب پذیرگام برداشت و مجلس خود را در این مهم مسئول میداند.
دولت چه خوابی برای پول بنزین دیده است؟
شمس اردكانی، رئیس كمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، در این باره ارزیابی خود در خصوص تك نرخی شدن بنزین، توضیح داد: اگر قراراست دولت بنزین را تك نرخی كند باید این نكته را نیز روشن كند كه تصمیم دارد با درآمد حاصل از فروش بنزین كند؟
آیا قرار است این پول نیز مانند دیگر درآمدهای حاصل از نفت و فروش فرآوردههای نفتی حیف و میل شود ؟
اردكانی با تاكید بر اینكه چند نرخی بودن بنزین تا كنون فساد و رانتهای بسیاری را به وجود آورده است، افزود:اینكه بنزین تك نرخی شود یك ضرورت ذاتی است، چرا كه بنزین چند نرخی فساد به همراه دارد و نمیگذارد ایران از اقتصاد نفتی رهایی پیدا كنداما به نظر میرسد فكری كه پشت تك نرخی شدن بنزین قرار دارد از اجرای آن مهمتر است، به این معنی كه باید مشخص شود دولت چرا و با چه هدفی تصمیم به عرضه بنزین تك نرخی خواهد داشت.
اردكانی در ادامه در پاسخ به این پرسش كه الزامات تك نرخی شدن بنزین چیست اظهار كرد: افزایش قیمت فرآوردههای نفتی و پیشبینی درآمدهای سالانه آن در قانون برنامه پنجم پیشبینی شده است و روند روشنی را دارد.
وی با بیان اینكه پول بنزین و نفت باید برای ساخت و توسعه پالایشگاهها سرمایهگذاری شود تصریح كرد:هیچ قانونگذار و سیاستگذار عاقلی درآمدهای نفتی خود را بیهوده خرج نمیكند، ما سالهای سال است كه فریاد زدهایم پول نفت برای بهتر شدن اقتصاد، معیشت و رشد و توسعه اقتصادی كشور است نه برای ولخرجیهای بیحساب و كتاب، اما گویا گوش شنوایی برای شنیدن این حرفها وجود ندارد.
اقتصاد ایران بیماری هلندی دارد
این كارشناس اقتصاد نفتی با بیان اینكه اقتصاد ایران سالهای سال است كه با بیماری هلندی دست و پنجه نرم میكند تاكید كرد: متاسفانه مسئولان و سیاستگذاران به جای رفع این بیماری،
با وابسته كردن هرچه بیشتر اقتصاد به نفت، برخلاف تمام شعارهایی كه داده میشود، موجب تشدید این بیماری در اقتصاد ایران شدهاند. به عقیده این كارشناس اقتصاد ایران به دلیل وابستگی غیر قابل توجیه به درآمدهای نفتی از سالهای دور تا كنون دچار بیماری هلندی شده است راه نجات از این بیماری نیز بستن چاههای نفت به معنی چشم پوشی از درآمدهای نفتی است.
و مردمی كه زندگیشان به بنزین بسته است
در كشمكشهای تك نرخی شدن بنزین میان مجلس ودولت، نكتهای كه نمیتوان از آن چشم پوشید آن است كه نه تنها برای بنزین بلكه چند نرخی شدن هر كالایی، موجب رانت و فساد برای عدهای خواهد شد .همچنین بسیاری از
اقشار جامعه، بهخصوص راننده تاكسیها و كسانی كه معیشت آنها با قیمت بنزین رابطه مستقیمی دارد بیشتر ضرر را از افزایش قیمت بنزین خواهند دید.
یكی از رانندههای تاكسی كه میگفت خبر احتمال تك نرخی شدن بنزین را از اخبار شنیده است گفت: اینها همهاش بازی است. دولت تا به حال هیچ كاری انجام نداده است كه كمر این ملت را نشكسته باشد.
او ادامه داد: دو حالت دارد، یا افرادی كه تا به حال از این چند نرخی بودن بنزین خوشحال بودند و پولی به جیب زدند مانع تك نرخی میشوند و یا در صورت تعیین یك نرخ برای بنزین اینقدر گران میشود كه همه آرزوی همان چند نرخی بودن را داشته باشند.
راننده دیگری كه معتقد بود دولت احمدینژاد دولت گرانیهاست، نیز گفت: چه تك نرخی شدنی؟ اینها تمام تلاششان این است كه بنزین را گران كنند و اسم تك نرخی رویش گذاشتهاند، من یك سوال دارم اگر بنزین گران شود من راننده تاكسی باید چقدر روی كرایهام بكشم؟ هرروز كه نمیتوان با مردم سر كرایه دعوا كرد، مردم حق دارند من هم حق دارم، اگر با گران شدن بنزین قدرت خرید آنها پایین آمده خوب من راننده هم باید پول بنزین و خرج خانواده خود را تامین كنم اما دولت كه به این مشكلات مردم فكر نمیكند.
راننده دیگری نیز نگران از افزایش قیمت بنزین گفت: ما ماهی 300 لیتر سهمیه بنزین داریم كه همان را هم برای ما نریختهاند و من مجبورم از بنزین آزاد استفاده كنم. تقریبا تمام رانندههای تاكسی معتقد بودند كه تك نرخی همان گرانی بنزین است.
همه چیز از ارز شروع شد
چند نرخی بودن بنزین ارتباط نزدیكی با چند نرخی بودن ارز دارد. به این معنا كه همه مستاصل ماندهاند بنزین را با ارز بازار آزاد محاسبه كنند با ارز مركز مبادلات یا .... بسیاری از كارشناسان بر این باور هستند كه كاهش ارزش پول ملی در سال گذشته موجب بسیاری از نابسامانیها شد كه هماكنون این نابسامانی به تعیین قیمت بنزین رسیده است.
به نظر میرسد با ادامه روند فعلی و تا زمانیكه كه فكری به حال بازار ارز نشود و ارزش پول ملی همچنان تضعیف شود حتی نتوان به قیمت فوب خلیج فارس نیز نزدیك شد. در حال حاضر مجلس به شدت با تك نرخی شدن بنزین مخالف است.
اعضای كمیسیون انرژی مجلس خود را حافظ منافع مردم دانستند و معتقد بودند كه نباید تا وقتی میدانیم شرایط امروز اقتصاد ایران تاب و تحمل پیامدهای چنین تصمیمگیریهایی را ندارد با معیشت مردم بازی كرد.
حال تنها باید منتظر بود و دید كه در این كشمكش كدام پیروز خواهند شد، دولتی كه اصرار به تك نرخی شدن بنزین دارد و یا مجلسی كه در گذشته بارها با دولت مصالحه كرده است؟
کد خبر 21734
نظر شما