پرشین خودرو: در حالی شاهد تردد خودرو های فرسوده و باكیفیت پایین هستیم كه به گفته كارشناسان 80درصد آلودگی هوا ناشی از تردد آنهاست.
به گزارش «پرشین خودرو»، درحالی مصوبه تولید خودرو و سوخت استاندارد به تعویق افتاد كه به گفته كارشناسان محیط زیست 80درصد آلودگی هوا ناشی از خودرو و سوخت بی كیفیت و خودروهای فرسوده است.
به لطف خودرو سازان مصوبه دولت تا 2ماه دیگر به تأخیر افتاد و طبق ضرب الاجل تعیین شده از سوی محیط زیست از ابتدای تیر ماه سال جاری تنها خودروهای دارای استاندارد یورو 4حق تردد دارند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست كشور به باشگاه خبرنگاران گفت: از ابتدای تیر ماه خودروهایی كه استانداردهای یورو 4را پاس نكنند شماره گذاری نمی شوند. طبق گفته های محمدی زاده نصب كاتالیست و كنیستر از الزامات خودروهای یورو 4است.
وی خاطر نشان كرد: از ابتدای تیر ماه خودروهایی كه كاتالیست و كنیستر ندارند برگ معاینه دریافت نمی كنند وحق تردد ندارند.
اما اگر به سلامتی سوخت وخودرواستاندارد بشوند باید یك سری الزامات را هم رعایت كنند كه كاتالیست و كنیستر از جمله آنهاست.
به گفته كارشناسان كاتالیست مبدلی است كه در مسیر خروج دود از اگزوز نصب می شود و نزدیك به 80درصد گازهای سمی را بی اثر می كند و به گونه ای هیدروكربن های نسوخته كه از موتور خارج می شوند را به دی اكسید كربن تبدیل می كند و نبود آن در خودرو آلایندگی خودرو را تا 10برابر افزایش می دهد، كنیستر یا بخار گیر بنزین نیز از دیگر الزامات استانداردهای یورو 4است.
این قطعه با نصب در گلگیر سمت راننده وظیفه ی جذب و فیلتر اسیون ناخالصی های موجود در گازهای مكش شده از باك خودرو و ارسال بخارات قابل اشتعال به محفظه احتراق را دارد. اما ظاهراً این قطعات خیلی مورد استقبال عموم قرار نگرفته تا جایی كه نامش هم به گوش خیلی ها نرسیده است.
از سطح شهر چه خبر؟
خیلی از راننده ها با شنیدن نام كاتالیست و كنیستر جا می خورند كه گویی اولین بار است كه نامش را می شنوند.
بعضی ها هم كه نامش را شنیده اند از كمبود این قطعه خبر می دهند كه حتی اگر پیدا هم كنی باید بابت آن قیمت بالایی پرداخت كنی.
اما در این بین نظر بعضی از رانندگان جالب تر بود. بعضی از رانندگان به صراحت می گویند زمانی كه خودرو را خریداری كردیم این قطعه روی آن نصب بوده و اما خودمان اقدام به برداشتن آن كرده ایم و دلیلش را هم كاهش قدرت موتور خودرو عنوان می كنند.
سردار مومنی هم با گلایه از خودروسازان گفت: كاتالیست و كنیستر قطعاتی هستند كه به سبب كاهش آلودگی بر روی خودرو نصب شدند اما به دلیل كمبود این قطعه در بازار زمانی كه عمر آن به پایان می رسد رانندگان به جای تعویض آن اقدام به برداشتن كامل آن می كنند.
معاینه فنی با كاتالیست یا بی كاتالیست
سال گذشته بر اساس تفاهم نامه ای كه بین معاونت حمل و نقل ترافیك، سازمان حفاظت محیط زیست و شركت سایپایدك امضا شد مقرر شد رانندگان تاكسی های پراید با مدل ساخت 84 و بالاتر از 14 آذرماه برای تعویض كاتالیست و كنیستر به مراكز تعیین شده و معاینه فنی مراجعه كنند.
این درحالی است كه مظفر مدیر عامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاكسیرانی شهر تهران اذعان داشت: در صورتی كه رانندگان نسبت به مراجعه و تعویض و نصب مبدل های كاتالیست و كنیستر اقدام نكنند ستاد معاینه فنی از ارائه برچسب خود داری خواهدكرد.
با توجه به اینكه طول عمر مفید كاتالیست 60هزار تا 80هزار كیلومتر است و پس از آن عملاً كارایی خود را از دست می دهد و میزان آلایندگی را افزایش می دهد اما ظاهراً مراكز معاینه فنی خیلی هم این تذكر را جدی نمی گیرند.
یكی از رانندگان تاكسی پراید گفت: به دلیل اطلاع رسانی ضعیف در مدت مقرر نتوانستیم نسبت به نصب كاتالیست روی تاكسی اقدام كنیم. نصب آن هم با هزینه شخصی با توجه به گرانی های امروز در توانم نیست.
اما نكته جالبی كه این راننده به آن اشاره كرد این بود كه با وجود نداشتن كاتالیست روز گذشته به مركز معاینه فنی مراجعه كرده و برگ معاینه فنی را دریافت كرده است.
ملاك برای ارائه معاینه فنی حداقل هاست
مدیر مركز معاینه فنی بیهقی ملاك برای ارائه معاینه فنی را حداقل عنوان كرد و افزود: مركز معاینه فنی حكم یك آزمایشگاه را دارد یعنی اگر خودرویی حداقل میزان آلایندگی را داشته باشد برگ معاینه فنی را دریافت می كند.
طاهریان اضافه می كند: حالا اگر خودرویی فاقد كاتالیست و كنیستر باشد اما میزان خروجی گازهای سمی آن نرمال باشد از نظر ما تأیید می شود.
اما باید در نظر داشت كه با توجه به اینكه 14درصد خودروهایی كه از نظر ستاد معاینه فنی مردود می شوند بیش از 3برابر خودروهای دیگر آلایندگی ایجاد می كند.
نكته جالب تر این است كه در حال حاضر از 2میلون و 500هزار خودرویی كه در شهر تهران تردد می كنند تنها 500هزار خودرو تا پایان سال 91به مراكز معاینه فنی مراجعه كردند و 2میلیون خودرو و همچنان بدون معاینه فنی در سطح شهر تردد می كنند.
حالا اگر نقص این خودروها با چشم پوشی از دیگر عیوب آنها را تنها در نداشتن كاتالیست و كنیستر بدانیم به اضافه آن دسته از خودروهایی كه با وجود نداشتن این قطعات دارای برگ معاینه فنی هستند روزانه چه میزان از این گازهای سمی وارد هوا می شود و در این شرایط تنها سؤالی كه به ذهن می رسد این است كه چرا مصوبه مسئولان تنها بر روی كاغذ اعتبار دارد و بس!
کد خبر 22329
نظر شما