پرشین خودرو: صنعت خودروسازی ایران كه طی ماههای اخیر یكی از پرتلاطمترین دورههای حیات خود را پشت سر گذاشته است، با شرایط ویژهای روبهروست.
به گزارش «پرشین خودرو»، آمریكا اعلام كرده است هر گونه تامین یا انتقال كالا، خرید و خدمات مورد استفاده در صنعت خودروسازی ایران با برخورد شدید دولت آمریكا روبهرو خواهد شد.
اعمال تحریم صنعت خودروسازی در حالی صورت میگیرد كه طی روزهای اخیر حمل كالا به ایران نیز با محدودیت تازهای روبهرو شده و خطوط كشتیرانی، حتی خطوط كشتیرانی دولت چین از حمل مستقیم كالا به ایران خودداری میكنند و كالاهای ایرانی را در بندر جبلعلی تحویل میدهند.
به این ترتیب حمل مستقیم كالا تنها توسط كشتیرانی جمهوری اسلامی امكان پذیر است. این تحریم هزینه كالاهای وارداتی ایران را به شدت افزایش خواهد داد. تحریمها در حالی اعمال شده است كه پس از انتخابات ریاست جمهوری بسیاری از ناظران داخلی و خارجی به بهبود روابط ایران و غرب خوشبین بودند.
غرب طی سالهای اخیر حلقه تحریمها را بر گردن اقتصاد ایران محكمتر كرده است پیش از این در سالهای گذشته فروش بنزین به كشور را تحریم كرد و همین امر سبب شد ایران نسبت به تامین بنزین مورد نیاز خود از طریق واحدهای پتروشیمی اقدام کند.
به نظر میرسد تحریم صنعت خودروسازی در شرایطی كه این صنعت با كاهش 50 درصدی تولید مواجه شده و بالا رفتن قیمت خودرو در بازار، ركودی قابل توجه را به وجود آورده است، با شرایط سختتری برای ادامه حیات روبهرو شود.
این در حالی است كه طی روزهای اخیر، پس از اعلام نتایج انتخابات بسیاری از فعالان صنعتی و اقتصادی معتقد بودند، امكان رایزنی برای كاهش حجم تحریمها و تعامل بیشتر با غرب وجود دارد.
درخواست از رئیس جمهور منتخب
بر اساس این گزارش فعالان صنعت خودروسازی با ارائه درخواستی به رئیس جمهور منتخب خواستار برگزاری جلسهای فوری برای بررسی شرایط ویژه این صنعت شدند.
هر چند هنوز زمان دقیقی برای برگزاری این نشست اعلام نشده است اما فعالان این صنعت معتقدند شرایط حساس و ویژهای كه برای صنعت خودروسازی پیش آمده میتواند این بخش و همچنین این بازار را تحت تاثیر قرار دهد و باید اقداماتی برای كاهش تاثیر اتفاقات اندیشید.
چرا صنعت خودروسازی؟
به گزارش قانون، احمد نعمت بخش ضمن تایید ارائه پیشنهاد دیدار با روحانی، در پاسخ به این سوال كه چرا صنعت خودروسازی ایران مشمول این تحریمها قرار گرفته است، گفت: به نظر میرسد آمریكاییها اهمیت صنعت خودروسازی ایران را درك كردهاند اما مقامات ایران هنوز متوجه نشدهاند كه این صنعت تا چه حد اهمیت دارد.
دبیر انجمن خودروسازان گفت: صنعت خودروسازی پس از نفت بالاترین گردش مالی را در كشور دارد و از این رو آمریكا تشخیص داده است كه این صنعت در اقتصاد ایران تا چه حد دارای اهمیت است.
وی در پاسخ به این سوال كه با اجرایی شدن این تحریمها وضعیت صنعت خودروسازی چه تغییری را شاهد است و تولید كدام خودروها بیشترین و كدام خودروها كمترین تاثیر را از شرایط جدید میپذیرند گفت: میزان ساخت داخل خودروهای پرتیراژ داخلی بالاست اما حتی در این خودروها نیز وابستگی هایی به خارج از كشور وجود دارد. وی در پاسخ به این سوال كه چرا كرهایها پیش قدم اجرای این تحریمها شدهاند، گفت: چون بیش از حد نوكر آمریكا هستند.
خودرو گران میشود؟
نعمتبخش گفت: میزان ساخت داخل خودروهای پراید و پژو و سمند و… تا 90 درصد است اما نكته اینجاست كه قطعهسازان ما برای واردات مواد اولیه و… برای تولید خودرو وابستگیهایی دارند.
وی گفت: این تحریمها شرایط تولید خودروهای فول CKD را با مشكل روبهرو میكند اما هنوز برای اعلام اینكه قیمت خودروها تا چه حد تغییر میكند زود است و باید نحوه اجرای این تحریم را ارزیابی كرد.
وی گفت: آنچه مسلم است اینكه ما برای دور زدن تحریمها با شرایط سختی روبهرو میشویم و همین مسئله هزینههای ما را بالا میبرد اما مطمئن باشید نه به بن بست میرسیم و نه زمین میخوریم.
وی در جواب این سوال كه به طور متوسط میزان وابستگی صنعت خودرو به خارج از كشور چقدر است،گفت: به طور متوسط 75 درصد خودروهای كشور ساخت داخل هستند البته در برخی خودروها ما 10 درصد و در برخی 60 درصد وابستگی داریم اما تیراژ تولید خودروهایی كه 40 درصدشان ساخت داخل است، پایین است و میزان وابستگی در خودروهای پرتیراژ كمتر است.
وی گفت: در نتیجه باید بگویم به طور متوسط ساخت داخل خودروهای ایرانی 75 درصد است.
برای مشهور شدن به صنعت خودرو حمله میكنند
وی گفت: متاسفانه طی سالهای اخیر هر كسی تا هر جایی توانسته است به صنعت خودروسازی حمله كرده و این صنعت با فشار سنگینی روبهرو بوده است.
وی در جواب این سوال كه آیا فشارها تا حدی منطقی نبوده و به پایینتر بودن كیفیت خودروهای داخلی و بالا بودن قیمت نسبت به خارجی بر نمیگردد، گفت: خودرو در ایران اصلا گران نیست و چنین حرفی را قبول ندارم. مبنای این بحث اشتباه است. بعضی برای معروف شدن به این صنعت حمله می كنند.
وی گفت: ما جدولی تهیه كردهایم و درآن اشاره كردهایم كه قیمت یك سكه بهار آزادی از سال 84 تا كنون 11 برابر شده و مسكن متری 567 هزار تومان در سال 84 در حال حاضر متری 6 میلیون تومان است یعنی این بخش شاهد رشد 10 برابری قیمت بوده اما قیمت خودرو در همین دوره تنها دو برابر شده است.
نعمت بخش گفت: چطور یك شبه ارزش پول ملی این كشور به یك سوم میرسد و دلار تا 3600 تومان بالا میرود اما صدای كسی در نمیآید اما وقتی همین كاهش ارزش پول ملی رخ میدهد همه توقع دارند كه خودرویی كه هیچ حمایت ویژهای ندارد، گران نشود؟
وی گفت: در این شرایط که تولید ما افت كرده و دچار بحران نقدینگی هستیم. باید راهی برای نجات صنعت خودرو بیندیشیم. تحریمها هر چند مستقیم صنعت خودروسازی را نشانه گرفته است اما در كل به روابط ما با دنیای غرب مربوط است و امیدواریم كه راهی برای حل این مشكلات یافته شود.
کد خبر 23483
نظر شما