پرشین خودرو: جنرال موتورز و هوندا برای ساخت پیل سوختی و فناوری ذخیره هیدروژن برای سامانه مصرف سوخت هیدروژن در خودرو همکاری می کنند.
به گزارش «پرشین خودرو»، قرارداد قطعی و بلند-مدت بین جنرال موتورز و هوندا برای توسعه و تکوین مشترک نسل جدید سیستم پیل سوختی و سامانه ذخیره هیدروژن در چارچوب زمانی 2013 تا 2020 به امضا رساندند.
بر اساس این تعامل انتظار می رود که این دو خودروساز تجربیات خود را به اشتراک گذاشته و برای رسیدن به مقیاس اقتصادی از استراتژی های منبع یابی مشترک بهره بجویند.
در بیانیه منتشر شده آمده است: جنرال موتورز و هوندا برنامه ریزی کرده اند که با حمایت و کمک سهامداران و سرمایه گذاران با هم کار کنند تا موجبات پیشرفت در زیرساخت های مرتبط با سوخت خودرو را فراهم آورند، این زیرساخت ها سوخت گیری هیدروژنی برای حیات خودروساز و مقبولیت خودروهای پیل سوختی نزد مشتریان اهمیت حیاتی دارد.
هوندا تاکنون تحقیقات زیادی در حیطه پیل های سوختی و خودروهای هیدروژنی انجام داده و در سال 2012 یکی از چند خودروسازی است که یادداشت تفاهم برای تولید خودروهای پیل سوختی و ایجاد زیرساخت های سوختگیری هیدروژنی بین سال های 2014 تا 2017 به امضا رسانده است.
هوندا در سال 2008 خودروی پیل سوختی FCX Clarity را به بازار خودرو معرفی کرد و در سال 2012 اعلام کرد که تا سال 2015 خودروی مجهز به پیل سوختی الکتریکی جدید را به بازار عرضه خواهد کرد و این خودرو در مقایسه با FCX Clarity از لحاظ های فناوری پیل سوختی پیشرفت تر و هزینه های تولید آن کمتر است.
جنرال موتورز و هوندا خود را پیش قراولان فناوری پیل سوختی می دانند. در فهرست رشد حق امتیاز انرژی پاک Clean Energy Patent Growth Index جنرال موتورز و هوندا به ترتیب اول و دوم هستند واز سال 2002 تا 2012 بیش از 1200 حق امتیاز به ثبت رسانده اند.
دان اکرسن مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره جنرال موتورز در این خصوص گفته است: تعامل بین دو خودروساز جایگاه هر دو را به عنوان پیشاهنگ و راهبر فناوری پیل سوختی تقویت خواهد کرد. ما متقاعد شده ایم که این روش بهترین راه برای توسعه این فناوری مهم است و می تواند تکیه به سوخت های فسیلی را کاهش داده و تحرک و جابه جایی پایدار انسان را فراهم آورد.
تاکانوبو ایتو مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره هوندا موتور نیز گفته است: در بین همه فناوری هایی که آلایندگی دی اکسید کربن آن صفر است، خودروهای الکتریکی پیل سوختی از لحاظ زیاد بودن پیمایش و کم بودن زمان سوخت گیری از مزیت بالاتری برخوردارند. هوندا و جنرال موتورز علاقه مند هستند که به روند نفوذ این فناوری شتاب ببخشند و من از شکل گیری این تعامل برای هم افزایی در فناوری های پیل سوختی هیجان زده هستم و برای آن که این سامانه و زیرساخت های آن کارآمد و مقرون به صرفه شود تلاش خواهم کرد.
کد خبر 23533
نظر شما