پرشین خودرو: سامانــدهی و مدیریت ایجاد و توسعه مراكز آزمونهای ادواری سوخترسانی CNG برای انواع خودرو موضوعی است كه به دلایلی از جمله مسئولیت اجتماعی مدیریت شهری در برابر سلامت و امنیت شهروندان، ایجاد اشتغال و ایجاد درآمد پایدار مورد توجه مركز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران قرار گرفته است
به گزارش «پرشین خودرو»، به گفته مشاور مركز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران با توجه به اینكه سالهاست از گازسوز شدن خودروهای سواری و عمومی در كشور میگذرد اما كنترل و آزمون كیت و مخزن این خودروها تاكنون به شكل نظاممند انجام نشده است.
این در حالی است كه هر چند برخی از كارشناسان معتقدند خودروهای با سوخت گاز طبیعی فشرده دارای ایمنی بالایی هستند، اما به دلایلی كه درادامه بیان میشود، بازرسی و كنترل دورهای آنها لازم است.
بنیهاشمی با اشاره به ضرورت بازرسی و كنترل دورهای بر مبنای استانداردهای موجود ازجمله احتمال به كارگیری سامانههای غیراستاندارد میگوید: احتمال به كارگیری سامانههای مشكوك و فاقد هرگونه شناسنامه فنی و مبدا ساخت و احتمال استفاده نكردن از سوخت CNG با تركیب شیمیایی استاندارد وجود دارد.
او تاكید میكند: ساماندهی و مدیریت ایجاد و توسعه مراكز آزمونهای ادواری سوخترسانی CNG برای انواع خودرو موضوعی است كه به دلایلی از جمله مسئولیت اجتماعی مدیریت شهری در برابر سلامت و امنیت شهروندان، ایجاد اشتغال و ایجاد درآمد پایدار مورد توجه مركز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران قرار گرفته است. بنیهاشمی با بیان اینكه براساس اهمیت ضرورت استفاده از گاز طبیعی فشرده،
مركز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران سال گذشته طرح مطالعاتی را در دستور كار خود قرار داد، یادآور میشود: سامانههای سوخترسانی CNG به مجموعه شیر، اتصالات، مخزن و... كه جایگزین سامانههای سوخترسانی بنزینی یا گازوئیلی است، اطلاق میشود.
او با اشاره به اینكه این سامانه باید در هر یك از وسایلی كه از ضرایب ایمنی بسیار بالا در طول عمر كاری خود برخوردارند، استفاده شود، تاكید میكند: این ضرایب ایمنی شامل خطربالا، نبود ثبات مكانی، مصرف عمومی، ناآگاهی مصرفكنندگان، نبود سوخت به شكل استاندارد و تنوع آب و هوایی كشور میشود.
به گفته مشاور مركز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران؛ با توجه به انتظارات مهندسی، به مانند وزن كم، اندازههای مهندسی، حجم مفید، سهولت كاربری، عمر كاری و هزینههای تمام شده بازرسی و كنترل آنها در تمام مراحل طراحی، انتخاب مواد، ساخت و تولید، تحویل در محدوده دامنه رواداریها و رعایت استانداردها با دقت زیادی انجام و پیگیری میشود.
بنیهاشمی همچنین با اشاره به اینكه برای نشان دادن اهمیت موضوع ایمنی عمومی و سرنشینان خودرو نمونه آزمونهایی وجود دارد كه معمولا در مراحل طراحی و نمونهسازی اولیه و تولید روی مخازن انجام میشوند، بیان میكند: این نمونه آزمونها شامل آزمون فشار هیدرولیكی دورهای، آزمون فشار در دمای پایین، آزمون ضربه در هنگام سقوط، آزمون گلوله، آزمون انفجار، آزمون مقاومت در مقابل سقوط اجسام سنگین و آزمون مقاومت در مقابل شرایط محیطی است.
او مهمترین اهداف بازرسی دورهای این سامانهها را كنترل عملكرد و اطمینان از ایمنی آن؛ حذف سامانههای غیراستاندارد نصب شده یا مشكوك و كنترل سامانههای دست دوم نصب شده میداند و میگوید: بر اساس آمارهای ارائه شده میتوان به لزوم بازرسی ادواری خودروهای مجهز به سامانه سوخترسانی CNG حداقل 600 تا 700 هزار خودرو در سال اشاره كرد كه باید به شكل ادواری مورد معاینه و بازرسی فنی قرار گیرند تا شرایط ایمنی عمومی و سرنشینان خودرو فراهم شود.
همچنین مهندس ابراهیم محب، كارشناس ارشد مهندسی مكانیك از گروه خودروسازی سایپا، بیان میكند: «طبق استاندارد، به ازای هر 1000 دستگاه خودرو گازسوز، یك ایستگاه سوختگیری لازم است. اكنون چون بیش از 3.3میلیون خودرو گازسوز وجود دارد و این در حالی است كه باید حدودا 3300 جایگاه سوختگیری وجود داشته باشد، اما متأسفانه فقط 1960 یا 1970 جایگاه داریم. این اعداد و ارقام نشان میدهد كه این خودروها به راحتی نمیتوانند گاز بزنند.»
به گفته او، استاندارد فنی بازدید ادواری خودروهای گازسوز، در موسسه ملی استاندارد ایران با شمارههای 9747و 9426 تدوین شدهاند.
به گزارش تهران امروز، كارشناس ارشد مهندسی مكانیك از گروه خودروسازی سایپا، با اشاره به اینكه استاندارد پایهای كه روز اول برای خودروهای گازسوز انتخاب شده، شامل دو استاندارد بینالمللی و نوع اروپایی آن یعنی ISO15500 و ECR110 است، یادآور میشود: چون خودروهای ایران عمدتا ساختاری مشابه خودروهای اروپایی دارند، موسسه استاندارد، استاندارد ECR110 را انتخاب و به فارسی برگردانده و برای شركتهای خودروسازی و جاهایی كه تغییر كاربری میكنند اجباری است. این استاندارد، كفایت لازم را برای خودروهای گازسوز دارد. كمی سختگیرانهتر از این استاندارد، ISO15500 است كه دارند روی آن هم كار میكنند تا بتوانند تجهیزات آزمایشگاهی را نیز فراهم سازند و تست بگیرند.
به گفته او این دو استاندارد، كفایت لازم را دارد اما اینكه چقدر با شرایط گاز ما سازگار است، محل بحث خواهد بود. به هر حال گاز را هم باید مطابق با شرایط استاندارد تولید كرد و استاندارد اروپایی گاز، G20 است.
کد خبر 24846
نظر شما