پرشین خودرو: حرکت کند نوسازی خودروهای فرسوده جان مالکان خودروهایی را که در این طرح شرکت کردهاند، به لب رسانده است؛ حالا آنها حسابی از کارشان پشیمان شدهاند و میگویند هم چهارچرخ قراضه زیرپایشان را از دست دادهاند و هم خواب خوش به چشمشان حرام شده است، چون تنها منبع درآمد زندگیشان را با دست خودشان به آهن قراضهای تبدیل کردهاند.
به گزارش «پرشین خودرو»، در این میان رانندگان تاکسی که با وعده تحویل تاکسی نو در طرح نوسازی خودروهای فرسوده شرکت کرده اند، بیش از دیگران نگرانند، آنها می گویند این شرایط زندگی شان را تحت الشعاع قرار داده است.
آنها از تحمل دو سال بلاتکلیفی خسته شده اند و حالا امیدشان به دولت است تا شاید در میان ده ها اولویت کاری و برنامه ای خود چاره ای هم برای مشکل مالکان خودروهای فرسوده ای که در طرح نوسازی شرکت کرده اند، بیندیشد.
17 هزار تاکسی فرسوده در انتظار نوسازی
مالکان 17 هزار تاکسی فرسوده بیش از دو سال است برای نوسازی خودروی خود انتظار می کشند؛ اینها همان تاکسی هایی هستند که حتی نمی توانند معاینه فنی بگیرند و سبب تشدید آلودگی هوا می شوند، به همین دلیل با نوسازی نشدن تاکسی ها، هم شهروندان و هم رانندگان تاکسی را متضرر کرده است، زیرا این رانندگان مجبورند بخش عمده ای از درآمد خود را صرف تعمیرات خودروی خود کنند.
این طور که از شواهد امر پیداست طی دو سال گذشته روند نوسازی تاکسی های فرسوده متوقف شده است و مسئولان سازمان تاکسیرانی شهر تهران نیز می گویند با وجود پیگیری های فراوان، ستاد مدیریت حمل ونقل و سوخت کشور نتوانسته پاسخ لازم را به نیاز تاکسیرانان و شهروندان بدهد.
در این شرایط مدیرعامل سازمان تاکسیرانی پایتخت از دولت جدید انتظار دارد موضوع نوسازی ناوگان تاکسی های فرسوده را به طور جدی تری در دستور کار قرار دهد تا به این ترتیب به بلاتکلیفی دو ساله رانندگان تاکسی که برای شرکت در طرح نوسازی ثبت نام کرده اند نیز پایان داده شود.
میثم مظفر در گفت وگو با جام جم با بیان این که از مجموع 80 هزار تاکسی پایتخت بیش از 17هزار دستگاه فرسوده است، توضیح می دهد: نوسازی نشدن تاکسی های فرسوده مشکلات زیادی را برای شهر، شهروندان و رانندگان تاکسی به وجود آورده تا جایی که برخی رانندگان حاضرند حتی با سرمایه شخصی و بدون تسهیلات ستاد مدیریت سوخت، تاکسی جدید بخرند، اما حتی در این مورد هم همکاری های لازم صورت نمی گیرد.
وی به اجرای قانون هدفمندکردن یارانه ها نیز گریزی زده و می گوید: با اجرای این قانون انتظار می رفت روند نوسازی تاکسی ها و خودروهای فرسوده در کشور سرعت بگیرد، چون نوسازی خودروها و جایگزین کردن خودروهای مدرن تر و با استاندارد بالاتر یکی از مصادیق این قانون و کاهش مصرف سوخت است، اما متأسفانه هیچ اقدامی در این خصوص انجام نشد.
نان مان آجر شده است
رانندگان تاکسی که در طرح جایگزینی تاکسی های فرسوده شان شرکت کرده اند، مدت هاست سرگردان شده اند. آنها تنها منبع درآمد خانواده شان را به امید گرفتن یک تاکسی نو از دست داده اند و شرایط سختی را می گذرانند.
یک راننده تاکسی با 27 سال سابقه کار، چند ماهی است با شرکت در طرح جایگزینی تاکسی های فرسوده، خودروی فرسوده اش را به امید گرفتن تاکسی نو از دست داده است و حالا به دلیل تاخیری که در تحویل تاکسی های نو ایجاد شده، مدت هاست بیکار بوده و برای تامین هزینه های خانواده اش با مشکلات جدی مواجه شده است.
وی با تاکید بر این که نه تنها مشکل او، بلکه مشکل دست کم هزار راننده تاکسی دیگر هم است، از مسئولان راهنمایی و رانندگی و شرکت خودروساز طرف قرارداد با تاکسیرانی می خواهد فکری به حال این دغدغه رانندگان تاکسی کنند.
این راننده تاکسی برایمان تعریف می کند چطور تا چند ماه پیش با همین تاکسی قراضه مخارج زندگی، اجاره خانه و هزینه تحصیل فرزند دانشجویش را تامین می کرده، اما از وقتی در طرح جایگزینی تاکسی های فرسوده شرکت کرده و تاکسی اش اسقاط شده است، دیگر هیچ منبع درآمدی برای تامین هزینه های زندگی خانواده اش ندارد.
او می گوید: اگر می دانستیم فاصله تحویل گرفتن تاکسی های نو، ماه ها طول می کشد، هیچ وقت حاضر نمی شدیم تنها منبع درآمد خانواده مان را از دست بدهیم.
فرسوده ها، عامل 70 درصد آلودگی هوا
ارابه های آهنی قراضه با هر دودی که از اگزوزشان خارج می شود، هوای شهرمان را سیاه تر و آلوده تر می کنند. کارشناسان زیست محیطی نیز یکی از مهم ترین عوامل آلودگی هوا را تردد خودروهای بی کیفیت و فرسوده می دانند.کارشناس شرکت کنترل کیفیت هوای تهران درحالی که منابع متحرک را عامل 80 تا 83 درصد آلودگی هوا عنوان می کند، توضیح می دهد منابع متحرک شامل خودروهای سبک، سنگین و موتورسیکلت ها است که خودروهای سبک و سنگین نیز خود به چند بخش شامل خودروهای شخصی، اتوبوس ها و تاکسی ها تقسیم بندی می شود. حشمت الله بسطامی می گوید: خودروهای فرسوده که اتفاقا تاکسی های فرسوده نیز شامل آن می شود به عنوان بخشی از منابع متحرک نقش مهمی در آلایندگی هوای شهرها بر عهده دارند.
در این میان قائم مقام سازمان محیط زیست کشور به صراحت خودروهای فرسوده را عامل 70 درصد آلودگی هوای کلانشهرهای کشور اعلام می کند.
به گفته علی محمد شاعری، هم اکنون بیش از یک میلیون دستگاه خودروی فرسوده و همچنین دو میلیون موتورسیکلت فرسوده در کشور وجود دارد که نقش بسزایی در آلودگی کلانشهرهای کشور دارند، چون استانداردهای کنترل آلایندگی را به هیچ وجه دارا نیستند.
براساس مصوبه دولت، تاکسی ها با ده سال عمر جزو فرسوده ها حساب می شود، اما تبصره ای هم که در این باره وجود دارد این که خودروهایی که نتوانند معاینه فنی بگیرند هم جزو فرسوده ها محسوب می شوند. به گفته مسئولان سازمان تاکسیرانی اگر این تعریف هم پذیرفته شود به این ترتیب در میان خودروها، تاکسی هایی با مدل83 هم دیده می شود. در میان تاکسی های فرسوده به ترتیب پیکان با 8804 دستگاه، سمند با 4001 دستگاه، پراید با 2034 دستگاه و پژو 405 و پژو آردی با 1453 دستگاه، هیوندا با 131 دستگاه و تاکسی ون مدل غزال با 617 دستگاه دیده می شود. این تاکسی های فرسوده از مدل 60 تا 83 را شامل می شود.
حمایت یا فشار؛ مساله این است
مالکان خودروهای فرسوده بخصوص 17 هزار تاکسی فرسوده ای که در طرح نوسازی شرکت کرده اند درحالی همچنان برای گرفتن تاکسی های نو خود ناامیدانه روزشماری می کنند که نه تنها از ابتدای امسال تاکنون هیچ خودروی فرسوده ای، چه شخصی و چه عمومی نوسازی نشده است بلکه مسئولان سازمان های متولی نیز اقدام قابل توجهی برای حل مشکل مالکان خودروهای فرسوده و سرعت بخشیدن به روند نوسازی انجام نداده اند.
حالا در این شرایط مسئولان سازمان محیط زیست بدون توجه به مشکلات موجود، از ارائه پیشنهادهایی خبر می دهند تا مالکان خودروهای فرسوده را بیشتر لای منگنه قرار دهند؛ طرح هایی که به نظر می رسد با توجه به وضع موجود کمی غیرمنطقی و ناعادلانه است.
از جمله این پیشنهادها این است که اجازه خرید و فروش به آن دسته از خودروهایی که به سن فرسودگی رسیده اند، داده نشود. ضمن آن که این دسته از خودروها فک پلاک شوند و خدمات بیمه ای و عمومی را از سازمان های ذی ربط مانند نیروی انتظامی، سازمان بیمه و شهرداری ها دریافت نکنند.
قائم مقام سازمان محیط زیست در گفت و گو با فارس می گوید: امکان خرید و فروش نشدن و فک پلاک خودروهای فرسوده پیشنهاد محیط زیست برای بهبود روند اسقاط این دسته از خودروها است. شاعری می افزاید: پیشنهاد سازمان محیط زیست و ستاد مدیریت حمل ونقل و سوخت نیز این است که دولت یارانه خودروهای سواری فرسوده را افزایش دهد که این موضوع در کمیسیون زیربنایی دولت به تصویب رسیده است و منتظر هستیم به دستگاه های مختلف ابلاغ شود.
به گفته شاعری، قرار است به دنبال ابلاغ این مصوبه به جای پرداخت یک میلیون و 500 هزار تومان ارزش گواهی اسقاط خودروهای سواری فرسوده، مبلغی بالغ بر دو میلیون و 500 هزار تومان به دارندگان این دسته از وسایل نقلیه داده شود.
شاعری یکی از علل کند شدن روند اسقاط خودروهای فرسوده را کمبود منابع اعتباری و تخصیص نیافتن اعتبار مورد نیاز برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده می داند.
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست کشور به مقایسه وضع نوسازی خودروهای فرسوده در ایران با دیگر کشورهای دنیا پرداخته است و می گوید: اکنون در بسیاری از کشورها به صورت اجباری وسایل نقلیه فرسوده از چرخه حمل ونقل خارج می شود، اما در کشور ما با وجود این که یارانه ای نیز برای اسقاط این دسته از وسایل نقلیه تعلق می گیرد، ولی دارندگان آنها به لحاظ این که ارزش گواهی اسقاط را اندک می دانند تمایلی برای مشارکت در طرح های اسقاطی ندارند.
البته به نظر می رسد این استدلال قائم مقام سازمان محیط زیست در حق مالکان خودروهای فرسوده کمی غیرمنصفانه است، زیرا اگر روند کند جایگزینی خودروهای فرسوده نبود شاید حالا مالکان صدها دستگاه خودروی شخصی فرسوده و 17 هزار دستگاه تاکسی فرسوده اینچنین از شرکت در طرح نوسازی خودروی فرسوده خود پشیمان نبودند.
سرعت گرفتن خروج خودروهای فرسوده از چرخه حمل و نقل شهری، حالا نیازمند عزم جدی است تا به بلاتکلیفی دو ساله مالکان خودروهای فرسوده ای که در طرح نوسازی شرکت کرده اند و زندگی خیلی هایشان نیز بشدت تحت تاثیر این وضع قرار گرفته، پایان دهد.
کد خبر 25406
نظر شما