پرشین خودرو: بدون شک دخالت هر نهادی در قیمت گذاری حتی شورای رقابت هم یک درمان قطعی برای اصلاح بازار خودرو نیست. شورای رقابتی که از زمان ورودش (اسفند91)به حوزه قیمتگذاری خودرو نتوانسته توفیقی را در این زمینه کسب كند.
به گزارش «پرشین خودرو»، انحصار در اقتصاد به معنی وضعیت بازار باثباتی است كه در آن برای یك كالا یا خدمات، تنها یك تامین كننده وجود داشته باشد و دارای مشخصاتی همچون: رقابت اقتصادی برای كالا یا خدماتی كه ارائه میدهند وجود نداشته باشد، كالای جایگزین بهتری موجود نباشد و همچنین موانع قابل توجهی از ورود رقبا به بازار جلوگیری کند.
(اگرچه بازار خودروی ایران تقریبا با این مسائل دست و پنجه نرم میكند اما قطعا با زدودن تعرفهی خودروهای وارداتی و فراهم كردن زمینه برای ورود این خودروها با قیمت مناسب،نه تنها رقابت را برای ارتقای كیفیت در بازار خودرو احیا میكنیم بلكه رضایت مردم را از جهت ارائه كالای با كیفیت جلب مینماییم.)
بر اساس این گزارش؛ جلسه امروز شورای رقابت با نعمتزاده (وزیر صنعت) در حالی برگزار میشود كه نعمتزاده در اولین موضعگیری خود در خصوص رقابتی یا انحصاری بودن خودرو با بیان اینكه "اگر چه شورای رقابت خودرو را كالای انحصاری میداند اما بنده و صنعتگران خودرو را كالای انحصاری نمیدانیم" نظر خود را به صورت شفاف در این زمینه اعلام كرد.
اما عقیده پژویان رییس شورای رقابت كاملا برخلاف سخن نعمتزاده است و وی در اظهار نظری به مضمون "جدا از بندهای مختلف قانونی که صراحتا خودرو را انحصاری دانسته، شرایط بازار نیز این مسئله را به خوبی نشان میدهد. حتی اگر در کشور ما چند شرکت خودروسازی مختلف فعالیت کنند نیز همچنان دو شرکت خودرو سازی اصلی با سهم بالایی که در بازار ایفا میکنند توانایی این را دارند که در قیمتها و شرایط بازار تغییرات یک طرفه بسیاری ایجاد کنند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، از این رو تا زمانی که این شرایط پا برجاست بازار خودرو نیز انحصاری است و قیمت گذاری دراین عرصه بر عهده شورای رقابت است و هرگونه تغییر نیز در این حوزه در اختیار این شورا است و دیگر این ابهامات وارد نیست."
این در حالی است كه عقیده بسیاری از كارشناسان و خودروسازان كشور به سخنان نعمتزاده مبنی بر كنار رفتن شورای رقابت نزدیكتر است و بعنوان مثال "نعمتبخش دبیر انجمن خودروسازان كشور" با بیان اینكه حضور این انجمن در جلسات شورای رقابت الزامی است میگوید "براساس گفته قانونگذار انجمنها باید در تصمیم گیریها و تصمیمسازیها دخالت داشته باشند که متأسفانه شورای رقابت به قانون اهمیتی نداده و تاکنون ما را در جلسات خود دعوت نکرده است." و تلو یحا خواستار كنار رفتن شورای رقابت از ماجرای قیمتگذاری شده است.
همچنین جمعی از اعضای كمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز خواستار "رقابتی خواندن" خودرو شدهاند و معتقدند قیمت خودرو باید در حاشیه بازار و براساس عرضه و تقاضا تعیین شود نه اینكه نهادی بعنوان متولی این امر هر بار با فرمولی خاص! و بدون در نظر گرفتن هزینههای تولید اقدام به قیمتگذاری كند.
این گزارش میافزاید، انتشار این اظهار نظرات همگی نشان از اختلاف عقاید عمیق بین متولیان خودرو دارد که امیدواریم با این وجود جلسه امروز شورای رقابت با وزیر صنعت مثمر ثمر باشد و پس از برگزاری جلسات متعدد(از اسفند91 تاکنون)خودرو را ازبلاتکلیفی خارج کند.
کد خبر 27410
نظر شما