پرشین خودرو: کلاف سردرگم عرضه سراسری بنزین یورو ۴ با تشدید آلودگی هوا و نبود بسترهای مناسب و با اظهار نظرهای ناهماهنگ مسئولان دولتی پیچیده تر شده تا جایی که عنوان می شود مصرف این بنزین در شرایط فعلی منجر به آلایندگی بیشتر هوا شده و نتیجه عکس دارد.
به گزارش «پرشین خودرو»، هر ساله با آغاز فصل سرما در نهمین ماه سال، شاهد شدت گرفتن آلودگی هوای کلانشهرها در پی بروز پدیده وارونگی هوا هستیم. در این هنگام انواع و اقسام اظهار نظرهای کارشناسی در خصوص دلیل وجود آلودگی ها و تأکید بر مدیریت آن محور سخنان وعظ گونه مدیران مسئول قرار می گیرد اما با بارش یک باران، تمامی وعده ها و برنامه ها شسته شده و تا بروز وضع بحرانی بعدی این اظهارنظرها به فراموشی سپرده می شود.
شدت گرفتن آلودگی هوای کلانشهرها که در سالهای 90 و 91 بارها از مرز هشدار گذشته و حتی وضعیت قرمز را نیز تجربه کرد، موجب داغ شدن بحث های مربوط به استاندارد یورو 4 در تولید بنزین و خودرو شد.
تولید و عرضه بنزین با استاندارد یورو 4 پایان خرداد سال جاری پس از سالها خلف وعده محقق شد و قرار بود عرضه گسترده آن در تمامی پایتخت و 7 کلانشهر بزرگ کشور در طول تابستان، از تنش های آلودگی هوا در پاییز و زمستان سال جاری بکاهد.
اما این مهم محقق نشد به طوری که هنوز بخش کمی از جایگاههای شهر تهران بنزین با استاندارد اسمی یورو 4 عرضه می کنند و عرضه این سوخت به اذعان مسئولان مربوطه چند روزی است که در کلانشهر اراک نیز آغاز شده است.
تردد خودروهایی با استاندارد یورو 4 که قابلیت استفاده از بنزین یورو 4 را داشته باشند نیز نسبت به تردد خودروهایی با استاندارد یورو 2 درصد کمی از حمل و نقل شهری را به خود اختصاص داده اند.
خودروهایی با استاندارد یورو 4 یا خودروهای وارداتی هستند و یا تولیدات جدید در رده های لوکس و نیمه لوکس تولیدکنندگان داخلی که در مجموع نیز نسبت به حجم کلی ترددها، سهم اندکی دارند.
ادعای جدید معاون وزیر نفت و توزیع بنزین یورو 4 در خفا
عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به تازگی از آغاز توزیع بنزین یورو ٤ در اراک خبر داد و گفت: عمده سوخت عرضه شده در کلانشهرهای تهران، کرج، اصفهان و اراک، بنزین یورو ٤ است.
پیگیری ها از شهر اصفهان و کرج حاکی از این بود که جایگاهی در این شهرها اقدام به عرضه بنزین یورو 4 نمی کند و کماکان عرضه بنزین با استاندارد یورو 2 صورت می گیرد اما در شهر اراک به تازگی توزیع بخشی از تولیدات پالایشگاه اراک در مبادی عرضه بنزین این شهر آغاز شده است.
در تهران اما حرف های ضد و نقیض بسیار است. از مجموع جایگاههای عرضه بنزین یورو 4 تنها یک یا دو جایگاه با نصب پلاکارت اقدام به اطلاع رسانی کرده اند که بنزین عرضه شده در این جایگاه با استاندارد یورو 4 است و بقیه ترجیح داده اند که در خفا اینکار را انجام دهند.
در خصوص اینکه معاون وزیر نفت، عمده سوخت عرضه شده در کلانشهر تهران را سوخت یورو 4 می داند از بیژن حاج محمدرضا، رئیس اتحادیه جایگاه داران بنزین سراسر کشور پرسیدیم که در حال حاضر از مجموع 246 جایگاه عرضه بنزین کلانشهر تهران چه تعداد اقدام به عرضه بنزین یورو 4 می کنند.
عرضه بنزین یورو 4 در 30 جایگاه از 246 جایگاه تهران/ بنزن های حلقوی در بنزین یورو 4
به گزارش تسنیم، حاج محمدرضا با بیان اینکه معاون وزیر نفت در اظهار به عرضه سوخت یورو 4 کم لطفی کرده، گفت: هم اکنون 30 جایگاه عرضه بنزین، اقدام به عرضه این سوخت با استاندارد یورو 4 می کنند.
وی افزود: اگر منظور از عرضه عمده سوخت، بنزین یورو 4 است که 30 جایگاه از مجموع 246 جایگاه عرضه، اقدام به توزیع این سوخت می کنند اما اگر منظور گاوزئیل است که هم اکنون در پایتخت تلفیقی از گازوئیل یورو 5 و یورو 2 عرضه می شود.
رئیس اتحادیه جایگاه داران بنزین سراسر کشور در خصوص یورو 4 بودن بنزین عرضه شده، اظهار داشت: فرمول بنزین یورو 4 مشخص است، ما بارها از مسئولان خواسته ایم فرمول بنزین تولید شده را در اختیار ما قرار دهند تا ما آن را با فرمول جهانی آن مقایسه کنیم اما پاسخی به این درخواست ما داده نشده است.
وی ادامه داد: بنزین یورو 4 تولیدی و عرضه شده در کشور برای افزایش درجه آرام سوزی حاوی ترکیبات حلقوی بنزن است که استفاده از این ترکیب در بنزین اروپا ممنوع شده چرا که بسیار خطرناک است، اگر دور گیاه بپیچد آنرا خشک می کند و با ورود با مجاری تنفسی انسان، منجر به بروز سرطان می شود.
آلایندگی 10 برابری مصرف بنزین یورو 4 ناشی از مناسب نبودن خودرو
حاج محمدرضا با تأکید بر اینکه بنزین یورو 4 را باید خودروهایی مصرف کنند که موتور آنها استاندارد یورو 4 است و کیت جمع آوری ترکیبات این نوع سوخت را دارند، تصریح کرد: وقتی خودروهای ما این کیت را ندارند، نمی توانند ترکیبات بنزین یورو 4 را درست سوزانده و خروجی اگزوز بیشتر از وقتی می شود که سوخت یورو 2 مصرف می کنند که این مسأله آلودگی هوا را از 10 به 100 واحد می رساند و علاوه بر آن موتور خودروهای قدیمی را از کار می اندازد.
به گفته وی، هنوز اتومبیل های تولید 3 و 4 دهه پیش در کشور در حال تردند و سوخت گیری یورو 4 توسط این خودروها یعنی آلایندگی مرگ بار و از این رفتن موتور آنها.
رئیس اتحادیه جایگاه داران بنزین سراسر کشور معتقد است که اظهار مسئولان مربوطه به توزیع بنزین یورو 4 در نیمی از جایگاههای عرضه پایتخت در آینده نزدیک یک شعار غیرقابل اجراست چرا که هم تولید بنزین یورو 4 جوابگوی تحقق این شعار نیست و هم به دلیل نبود کیت های مناسب در خودروهای در حال تردد، 7 تا 8 میلیون خودرو با این کار علاوه بر آلایندگی بالا، از رده خارج می شوند.
در جدل حمل و نقل کشور بر سر کاربراتوری و یورو 2، جایی برای یورو 4 نیست
داود میر خانی رشتی، مدیرعامل اسبق ایران خودرو در خصوص وضعیت خودروهای در حال تردد کشور اظهار داشت: سه میلیون خوردوی کاربراتوری در کشور وجود دارد که برای قبل از سال 82 است،و پس از آن خودروها دارای یورو 2 هستند و خودورهای کاربراتوری 60 کیلوگرم گاز آلاینده تولید میکند که خودرو های یورو 2 تنها 2.7 کیلوگرم گاز آلاینده تولید میکنند که 25 برابر کمتر است.
علی خاکساری عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی که وضع را اسف بارتر از این می داند و معتقد است که هنوز خودرو های ما یورو 2 را نیز درست اجرایی نمیکنند و این آلایندگی را به گردن سوخت میاندازند .
احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان ایران با بیان اینکه در حال حاضر حدود 3 میلیون خودروی کاربراتوری و فرسوده در کشور وجود دارد، اظهار داشت: به اعتقاد بنده این خودروها معادل 20 تا 30 برابر یک خودروی یورو 2 در سطح شهرها آلایندگی هوا ایجاد می کنند.
همانطور که از اظهارات فعالان صنعت خودرو مشخص است، در چرخه حمل و نقل ایران هنوز بحث بر روی خودروی کاربراتوری و یورو 2 شدن کامل خودروهاست و چرخه حمل و نقل کشور با استانداردهای یورو 4 فاصله دارد.
از اینرو علی رقم اینکه به اذعان برخی مدیران صنعت خودروسازی حدود 30 درصد تولیدات خودرو در ایران در حال حاضر با استاندارد یورو 4 مطابقت دارد، اما دولت در هماهنگی عرضه خودروی مناسب برای مصرف سوخت یورو 4و تولید و عرضه بنزین با استاندارد یورو 4 بسیار ضعیف عمل کرده است و امروز با کلافی سردرگم روبه رو شده ایم که حتی عرضه سراسری بنزین با استاندارد یورو 4 واقعی و مطابق با استانداردهای اروپا نیز نمی تواند به تنهایی گره گشا باشد.
کد خبر 28925
نظر شما