پرشین خودرو: صنعتخودرو به دلایل مختلف نظیر نقش جدی در اقتصاد كشور و همچنین داشتن مخاطبین اجتماعی گسترده و بسیاری عوامل دیگر، همواره مورد توجه كلیه اقشار جامعه و بالطبع رسانهها است. آنچه كه در این سطور به آن اشاره خواهد شد منظری جدید و متفاوت از این صنعت و عوامل موثر و متاثر از آن خواهد بود.
به گزارش «پرشین خودرو»، بر اساس یك مدل تقسیمبندی، بعضی پدیدهها بهواسطه ماهیت كوانتومی شان از نوع پدیدههای CAS (Complex Adaptive systems) (سیستمهای پیچیده) هستند كه موضوع صنعتخودرو نیز بهدلیل ساختار بسیار مشابه با این پدیدهها از این منظر، قابلتوجه ونگاه ویژه است.
امروزه آنچه در صنعتخودرو باید مورد توجه قرار گیرد، فضای كشف و شهود است تا فضای طراحی و برنامهریزی. به عبارتی باید موانع ذهنی موجود را كنار زده و استعدادها و پتانسیلهای موجود را دقیقا شناسایی، كشف و زمینه رشد آنها را فراهم کرد.
فراموش نكنیم شركت اپل (Apple) همه موفقیتهای سالهای اخیر خود را مرهون تحولات ذهنی مدیری نظیر استیو جابز بوده است. امروزه در دنیا بسیاری از استراتژیهای موفق مبتنیبر فضای شهودی هستند و نه حاصل برنامهریزیهای خطی.
جا دارد در اینجا به این نكته كلیدی اشاره كنیم كه به واسطه یكتا بودن (Uniqness) و خود جوشی و قائمبهذات بودن پدیدههای CAS اصولا مقایسه صفر و یكی این صنعت با صنایع خودروسازی سایر كشورهای موفق و صرفا استفاده از مدلها و الگوهای آنها بدون در نظر گرفتن و لحاظ كلیه عوامل و شرایط حاكم، قطعا اثر بخش نخواهد بود؛ بنابراین بررسی هوشمندانه در جهت مطالعه و یادگیری تجارب و سوابق كشورهای توسعه یافته، در كنار نگاه تحولگرا چاره كار است.
شناسایی این صنعت وقتی موفق خواهد بود كه با نگاه تركیبی (Objective – Subjective) و با كنار گذاشتن نگاههای فردی مبتنیبر تمایلات و حذف موانع ذهنی، پی به وجود عینی آن ببریم. قاعدتا اگر روند و ساختار مناسب، پیادهسازی شده و موانع موجود حذف شود خود به خود فرصتهای زیادی ناشی از توانمندیهای بالقوه در زنجیره تامین و تولید خودرو ایجاد خواهد شد.
بهطور مثال عملكرد بسیار سنجیده و حساب شده اخیر دولت در تخصیص ارز مبادلهای و امكان استفاده از وام صندوق توسعه ملی برای اركان و اجزای صنعتخودرو قطعا نقش جدی و بسزایی در روند توسعه و پیشرفت و حل مشكلات این صنعت در آینده نزدیك ایفا خواهد كرد. امیدواریم با تدبیر دولت، سایر موانع دستوپاگیر موجود در حوزههای مختلف بانكی، گمركی، قیمتگذاری و ... نیز با همكاری و تعامل مدیران ارشد و كارشناسان خبره این صنعت، شناسایی و سریعا حذف شوند.
قطعا توجه ویژه به ظرفیت و توان نامحدود بخش خصوصی و زنجیره تامین، بهطور خاص در شركتهای قطعهسازی نیز اهم راهحلهای آتی خواهد بود.
ناگفته نماند كه به دلیل ماهیت درهم تنیده و پیچیده (Holestic) پدیدههای CAS، نگاه توأمان به موضوعاتی نظیر اقتصاد و فرهنگ و اجتماع و ... جزء لاینفك صنعتخودرو بهشمار میرود. در این راستا تعامل هوشمندانه با خبرگان جهانی این صنعت، در مسیر یادگیری و اتكا به صنعت داخلی و بالطبع ایجاد بستر و زیرساختهای مناسب اقتصاد مقاومتی برای جلوگیری از آسیبپذیریهای احتمالی آتی و قائمبهذات بودن، باید كاملا مدنظر قرار گیرد. یقینا بقای این صنعت متاثر از تغییرات ناشی از این یادگیریها و تجارب و مبتنیبر تعاملات بینالمللی خواهد بود.
بهطور خلاصه حذف موانع موجود و رها شدن از قیود دستوپاگیر در كنار كشف و شناسایی همه استعدادهای موجود نرم و سخت و مغز افزاری و ایجاد اعتماد به نفس و تكیه بر خرد جمعی همه اهل فن و باور اینكه «ما میتوانیم»، در كنار آمادهسازی فضای كسبوكار توسط دولت، رشد و اعتلای و اقتدار صنعتخودرو كشور را رقم خواهد زد.
سیدعلیرضا محمودی/ دانشجوی دكترای كسبوكار، سازمان مدیریت صنعتی
دنیای اقتصاد
کد خبر 32257
نظر شما