به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از عصر ایران، خودروسازان دنیا بعد از تولید یک محصول به فراخور زمانی مشخص اقدام به تغییر جزیی خودرو (فیس لیفت) کرده و در نهایت بعد از 5 سال چهره خودرو به کلی تغییر می کند که تغییر شامل کلیه اجزای بدنه و موتوربوده و گاهی فقط یک اسم از خودروی پیشین باقی می ماند و مشتری در نهایت با خودرویی که به کلی متحول شده است روبرو می شود.
با این مقدمه به بررسی 6 خودروی تولید داخل از20 سال گذشته تا کنون و 6 خودروی وارداتی که در بازار کشور وجود دارند از نظر تغییرات ظاهری و فیس لیفت های انجام شده پرداختیم تا مشخص شود خودروسازان ما در این مدت چه تغییراتی بر روی تولیدات خود داشته اند و خودروسازان خارجی چه اقداماتی برای بهبود تولیدات خود داشته اند.
1- پژو 405
این خودرو در زمان ورود به ایران در سال 70 با اقبال بسیار زیادی روبرو شد . در ابتدا با مدلGL عرضه شد و در ادامه مدل فول GLX هم به آن اضافه شد البته در ادامه با حذف برخی از آپشن ها ایران خودرو مدل GLI آن را با قیمتی کمتر به بازار عرضه کرد که این اقدام بعد از مدتی متوقف شد .
طراحی بسیار خوب اتاق در کنار موتور پرقدرت که در آن زمان در مدل های GLX با حجم 2000 سی سی عرضه شد، موجب شد پژو 405 یکی از محبوت ترین خودروهای تولید داخل باشد در ادامه تولید این محصول حجم موتور این خودرو به 1800 سی سی تغییر کرد و پس از تغییر رنگ داخلی در 2 سال گذشته داشبورد آن نیز تغییر کرد .
پزو 405 یک فیس لیفت هم داشت و آن هم 405 SLX بود هرچند که ایران خودرو این مدل را به عنوان یک خودروی مستقل عرضه می کند. در مجموع در مورد 405 اینگونه می توان گفت که این خودرو از 20 سال گذشته تاکنون در نمای ظاهری تغییر چشمگیری نداشته و کماکان با همان چهره( فیس) 24 سال پیش در حال تولید است.
2- پژو 206
پژو 206 در زمان عرضه آن به ایران در سال 80 به عنوان یکی از خودروهای به روز و محبوب مورد توجه عموم و خصوصا جوانان قرار گرفت . این خودرو در ابتدا در 6 تیپ عرضه شد که تفاوت تیپ ها در نوع ابشن های نصب شده در آن و همچنین گیربکس آن (اتومات و دنده) و همچنین موتور 1400 سی سی و 1600 سی سی 16 سوپاپ بود.
این خودرو در ادامه بیشتر در 3 تیپ 2 و3 و 5 به بازار عرضه شد و نوع اتوماتیک آن نیز به دلیل عدم همکاری پژو، از ادامه تولید باز ماند.
این خودرو نیز از ابتدای تولید تا کنون در نمای ظاهری هیچگونه تغییری نداشت و فقط نوع صندوق دار آن با همکاری پژو در ایران تولید شد که این مدل نیز تا مدت ها به دلیل نمای صندوق و کاسته شدن از زیبایی آن در بازار فروش دست دوم مشتری نداشت .
مدل صندوق دار این خودرو نیز در نمای جلو هیچگونه تغییری نسبت به مدل هاچ بک ندارد و تولید آن نیز کماکان ادامه دارد.
3-پژو پارس
این خودرو را می توان یکی از فیس لیف های موفق ایران خودرو در زمان خودش ذکر کرد . پژو پارس در واقع با تغییراتی بر روی اتاق 405 و با همان موتور به عنوان یک خودروی مستقل به بازار عرضه شد. پارس در ادامه با تغییر موتور مدل ELX را با موتور 1800 سی سی 16 سوپاپ(معروف به موتور زانتیایی) به بازار عرضه کرد.
این مدل در ادامه در چند سال اخیر با حذف موتور 18000 سی سی و جایگزینی آن با موتور 2000 سی سی به بازار عرضه شد .
هم اکنون پارس با 3 مدل سال (ساده) پارس LX و پارس ELX و با همان چهره ظاهری در حال عرضه به بازار است.
4- سمند
سمند به عنوان اولین خودروی ملی ایران خودرو با سرو صدای زیادی به بازار عرضه شد این محصول که با موتور 1800 سی سی 405 به بازار عرضه شده بود با داشتن امکاناتی بیشتر از 405 تبلیغات فراوانی در بازار داشت.
در ادامه تولید سمند LX و سمند سورن نیز به این محصولات اضافه شد.
سمند سورن در طراحی جلو تغییرات جزیی داشت که در مدل های بعدی داشبورد آن نیز تغییر کرد و با داشبورد معروف به سوناتایی جایگزین شد.
یکی از فیس لیفت های موفق سمند خودروی دنا است که به رغم تاکید ایران خودرو بر متفاوت بودن دنا از سمند، در واقع می توان دنا را یک فیس لیفت کامل از سمند به دلیل داشتن موتور، گریبکس و اکسل مشترک با سمند سورن دانست.
خودروی سمند نیز طی مدت تولید از ایتدا تا کنون با همان چهره قبلی و با تغیییراتی که در بالا به آن اشاره شد در حال تولید است.
5- پراید
این خودرو از ابتدای سال 1372 وارد خیابان ها شد و در ابتدا در دو مدل هاچ بک و صندوق دار به نام های صبا و نسیم بازار را در دست خود گرفت. این خودرو بعد از خرید پلتفرم آن از سوی سایپا رسما تولید ایران شد و مطابق روال خودروسازان داخلی با کم و زیاد کردن برخی از آپشن ها تولید مدل های مختلف آن آغاز شد.
با اجبار پلیس نسبت به نصب ایربگ و ترمز ABS این خودرو در نمای داشبورد تغییراتی داشت و در ادامه پراید شاهد تغییر صندلی و برخی تزئینات داخلی نیز بود.
6- تندر 90
این خودرو در ابتدای ورود قرار بود جایگزین پیکان شود ولی این اتفاق هیچگاه به وقوع نپیوست و هم اکنون خودرویی که قرار بود برای قشر متوسط جامعه تولید شود به دلیل قیمت بالا تبدیل به یک خودروی لوکس شده است!
تندر 90 در ابتدا با تیپ های مختلف از کم آبشن تا فول آبشن در بازار عرضه شد و شاید تنها خودرویی بود که هم زمان توسط دو خودروساز اصلی کشور تولید آن انجام شد. این خودرو را می توان باکیفیت ترین خودروی تولید داخل دانست که ناشی از نظارت مستقیم رنو فرانسه بر خط تولید آن است.
تندر 90 اتوماتیک
این خودرو به جز تغییری که پارس خودرو در چراغ های عقب آن انجام داد و مدل پارس تندر را به بازار عرضه کرد و ارائه گیربکس اتوماتیک آن توسط ایران خودرو، در نمای ظاهری تغییر چشمگیری را به خود ندید و کماکان به رغم تولید با چهره جدید در اروپا، در ایران با همان چهره قدیم عرضه می شود.
1- سانتافه
از اولین ورود سانتافه به بازار خودروی کشورمان حدود شش سال میگذرد و سانتافه ۲۰۰۷ آغاز واردات این شاسیبلند محبوب به ایران بود. نسل دوم سانتافه در زمان خودش زیبا طراحی شده و هیچ تشابهی به نسل اول خود نداشت البته هدف هیوندای هم همین بود. آنها نمیخواستند مردم با دیدن نسل دوم سانتافه به یاد نسل قبل آن بیافتند!
2- تویوتا کرولا
کرولا نام مجموعهای از خودروهای کامپکت است که در ۱۹۶۶ میلادی توسط تویوتا معرفی شد و همچنان تولید میشود. بیش از ۳۹ میلیون کرولا در مدلهایی متفاوت تا سال ۲۰۱۲ به فروش رسیدهاند و هنوز نیز فروش این ماشین ادامه دارد.
تویوتا کرولا جزو پرفروشترین خودروی جهان است و در ایران نیز جزو برند های محبوب تلقی می شود که این محبوبیت را مدیون کیفیت بالای آن است کرولا در طی 15 سال گذشته چندین بار تغییرات عمده را در خود داشته است و آخرین نسل آن با چهره جدید از سال 2013 تا کنون در حال تولید است.
3- سوناتا
سونتا در ابتدای ورود به ایران در مدل 6 سیلند عرضه شد و در ادامه مدل 4 سیلندر آن نیز به بازار آمد این خودرو در زمان ورود به کشور حدود (12 سال) چندین بار تغییر چهره داده است که این تغییرات در بعضی از مدل ها واقعا اساسی و بنیادین بود به طوریکه فقط یک اسم از این خودرو باقی ماند و تمامی اجزای از موتور و بدنه کاملا متحول شد.
4-اسپورتیج
این شاسی بلند در ابتدای عرضه به کشور با موتور 6 سیلند وارد شد اما در ادامه کیاموتورز با انجام تغییرات اساسی در آن، چهره و موتور این خودرو را به کلی تغییر داد.
نسل جدید اسپورتیج
هم اکنون مدل 2016 آن نیز وارد بازار شده که این مدل نسبت به مدل قبلی با تعییراتی روبرو بوده است .در یک جمله می توان گفت که این خودرو از ارائه نسل اول آن در ایران (حدود 10 سال) تا کنون با تغییرات جدی مواجه بوده است
5- هوندا آکورد
آكورد یكى از محبوب ترین و پرفروش ترین محصولات هونداست . نسل قبلى آكورد در سال 2013 آن قدر قدرتمند بود كه كمتر كسى فكر مى كرد كه هوندا باز هم عملكرد فنى آن را ارتقا دهد. اما آن ها در سال ٢٠١٥ آكورد را با چهره متفاوت عرضه کردند. آكورد در سال ٢٠١٥ با چهره اى لوكس تر و عضلانى تر به قدرت نمایى خود ادامه داد.
مقایسه در نمای عقب
آکورد در ایران نیز جزو خودروهای محبوب تلقی می شود، هرچند که در مقطعی وارد کشور نشد ولی هم اکنون نوع صفر کیلومتر آن چندین سال است که در ایران وجود دارد.
6-توسان
این خودرو در نسل اول که حدود 8 سال پیش وارد کشور شد از لحاظ ظاهری بسیار شبیه اسپورتیج بود ولی در طی 3 سال کاملا تغییر چهره داد و به عنوان یک خودروی پرفروش در بین شاسی بلند ها شناخته شد. مدل 2016 آن نیز تغییرات اساسی داشته و بسیار شببه به سانتافه شده است.
آخرین نسل توسان
2016
چند نکته ....
این روزها که بازار خودرو در رکود به سر می برد و خریدار در بازار کم پیدا می شود، فرصتی است که خودروسازان حداقل نیم نگاهی به عملکرد خود در طی چند سال گذشته داشته باشند.
زمانیکه پژو 405 و 206 از سوی ایران خودرو و پراید از سوی سایپا به بازار عرضه شد با چنان استقبالی از سوی خریداران مواجه شد که در برخی از خودروها متقاضیان مدت ها پول پیش خرید آن خودرو را داده تا بتوانند سوار یک خودروی خوب و تا حدودی با تکنولوژی روز دنیاشوند.
ولی همان طوری که در این گزارش به آن اشاره شد خودروسازان دنیا هیچگاه تولید یک خودرو بدون تغییر چهره هرچند هم که دارای فروش خوب باشد را به مدت طولانی ادامه نمی دهند (مانند تولید پژو 405 و پراید به مدت 20 سال) و با احترام گذاشتن به سلیقه مشتری دائما در حال تغییر و به روز کردن تولیدات خود هستند که این نکته مهمی است باید سرلوحه خودروسازان وطنی باشد.
--- کیفیت پایین قطعات به کار رفته در برخی از تولیدات داخلی را نیز می توان یکی دیگر از دلایل عدم اقبال به خودروی داخلی دانست زیرا مشتریانی که گاهی تمامی پس انداز خود را به امید داشتن وسیله نقلیه به دست خودروساز داخلی دادند شاهد تحویل گرفتن خودرویی با کیفیت پایین بوده که حتی در برخی مواقع با کارکردهای بسیار پایین باید برای رفع عیب خودروی تازه تحویل گرفته خود به نمایندگی ها مراجعه کنند.
--- عمکرد خدمات پس از فروش نیز یکی از فاکتور های مهم در جلب مشتری است . مشتری که باید خودروی نو خود را به دلیل کیفیت پایین قطعات به کار رفته در آن به نمایندگی ببرد باید وارد خان دیگری شود. زیرا رفتار و عمکرد برخی از نمایندگان پس از فروش خودروسازان (عدم رفع عیب و برخوردهای ناشایست در برخی از موارد) باعث شده تا خریداران خودروهای داخلی آزرده خاطر شوند.
--- حال که کشور در حال تحولی در عرصه های سیاسی و اقتصادی است و نمایندگان اقتصادی کشور های اروپایی و صاحب نام دنیا خواهان حضور دربازار خودروی کشور و سرمایه گذاری در این صنعت هستند، جا دارد تا خودروسازان داخلی از این فرصت به خوبی استفاده کرده و با احترام به سلیقه مشتریان داخلی نسبت به تولید و عرضه خودروهای با کیفیت و به روز دنیا در کشور اقدام کنند زیرا سلیقه خریداران خودرو نسبت به خودروهایی که سال های سال تولیدات آن در کشور ادامه داد تغییر کرده و خواهان خرید خودروی با کیفیت و به روز دنیا هستند .
اگر این کار توسط خودروسازان وطنی به خوبی انجام شود، قهری که هم اکنون نسبت به تولیدات داخلی وجود دارد شکسته می شود و مردم نه تنها از تولیدات داخل حمایت خواهند کرد بلکه سوار شدن بر این خودروها را نسبت به خودروهای وارداتی ترجیح می دهند .
نظر شما